Το κουνουπίδι και το μπρόκολο μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για νόστιμα και ελαφριά πιάτα. Η συνταγή είναι για τραγανό μπρόκολο και κουνουπίδι, με προσούτο, μπέικον, σταφίδες, τρίμμα καβουρδισμένου φουντουκιού και σάλτσα γιαουρτιού.
Υλικά
Για τη σαλάτα
250 γραμμάρια μπρόκολο βρασμένο
250 γρ. κουνουπίδι βρασμένο
30 γρ. πιπεριές κόκκινες, κομμένες σε μπαστουνάκια
30 γρ. πιπεριές κίτρινες, κομμένες σε μπαστουνάκια
15 γρ. φουντούκι τρίμμα
10 γρ. σταφίδες ξανθές, μουλιασμένες για λίγο σε νερό
λίγο προσούτο τραγανό
λίγο μπέικον τραγανό
60 γρ. σάλτσα γιαούρτι κρέμα
1 κρεμμυδάκι φρέσκο ή τσάιβς, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
αλάτι
50 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. φουντούκι καβουρδισμένο
30 γρ. κρουτόν
Για την σάλτσα γιαούρτι
100 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
20 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. γιαούρτι
10 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
αλάτι
Εκτέλεση
Βράζουμε το μπρόκολο και το κουνουπίδι σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό δυο λεπτά το πολύ, ώστε να είναι τραγανά, αποσύρουμε σε νερό με παγάκια, και μόλις κρυώσουν τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί. Αφού βγάλουν τα περίσσια υγρά ανακατεύουμε, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και διατηρούμε στο ψυγείο. Ετοιμάζουμε και το τρίμμα φουντουκιού, τοποθετώντας σε μπλέντερ το καβουρδισμένα φουντούκια, τα κρουτόν και το σκόρδο τα οποία αλέθουμε καλά. Φτιάχνουμε και τη σάλτσα γιαούρτι. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή το ελαιόλαδο, το γιαούρτι το κρεμμυδάκι και το αλάτι, και ανακατεύουμε. Βγάζουμε το μπρόκολο και το κουνουπίδι από το ψυγείο, ρίχνουμε και το ελαφρά τσιγαρισμένο προσούτο και μπέικον, τις πιπεριές και τις σταφίδες, και ανακατεύουμε, περιχύνουμε με τη σάλτσα, πασπαλίζουμε με το τρίμμα φουντουκιού και σερβίρουμε.