Στο 1,6 δισ. ευρώ -το υψηλότερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ- αυξήθηκε η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ προς τις τρίτες χώρες το 2019, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Με αυτήν την ευκαιρία, ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε: «Με αυτόν τον νέο προϋπολογισμό, η ΕΕ παραμένει κορυφαίος δωρητής ανθρωπιστικής βοήθειας για την αντιμετώπιση κρίσεων όπως στη Συρία και την Υεμένη. Η ανθρωπιστική βοήθεια από μόνη της δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα αλλά πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τους πιο ευάλωτους. Πρέπει, επίσης, να σκεφτούμε τον αντίκτυπο αυτών των κρίσεων στα παιδιά, στην επόμενη γενιά. Το ποσοστό της ανθρωπιστικής βοήθειας που αφορά δράσεις για την “εκπαίδευση σε κατάστασεις κρίσεων” έχει αυξηθεί από 1% το 2015 σε 10% το 2019».
Σύμφωνα με την Επιτροπή, το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία και τη βοήθεια των Σύρων προσφύγων στις γειτονικές χώρες, καθώς και την αντιμετώπιση της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης στην Υεμένη.
Στην Αφρική, η βοήθεια της ΕΕ στηρίζει πληθυσμούς που βρίσκονται σε κατάσταση κρίσης, όπως στο Νότιο Σουδάν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη λεκάνη της Λίμνης Τσαντ, τη Δημοκρατία του Κονγκό που πλήττεται από την επιδημία «Έμπολα» και σε περιοχές που υποφέρουν από έλλειψη τροφής, όπως το Σαχέλ.
Στη Λατινική Αμερική, η χρηματοδότηση της ΕΕ θα βοηθήσει τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς που πλήττονται από την κρίση στη Βενεζουέλα και τις παρατεταμένες συγκρούσεις στην Κολομβία.
Επιπλέον, Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στο Αφγανιστάν και θα βοηθήσει τους πληθυσμούς του Rohingya τόσο στη Μιανμάρ όσο και στο Μπαγκλαντές. Στην Ευρώπη, οι ανθρωπιστικές προσπάθειες της ΕΕ θα επικεντρωθούν στους ανθρώπους που πλήττονται από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Επίσης, η ΕΕ βοηθάει τις ευάλωτες κοινότητες στις χώρες που πλήττονται από κλιματικές καταστροφές, όπως ξηρασία, πλημμύρες και κυκλώνες.
Σημειώνεται, ότι η βοήθεια της ΕΕ υλοποιείται μέσω ανθρωπιστικών οργανισμών-εταίρων, όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και ο Ερυθρός Σταυρός, οι οποίοι έχουν υπογράψει συμφωνίες εταιρικής σχέσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ μέσω του παγκόσμιου δικτύου εμπειρογνωμόνων ανθρωπιστικής βοήθειας και έχει θεσπίσει αυστηρούς κανόνες για να εξασφαλίσει ότι η χρηματοδότηση δαπανάται σωστά.