Νέο σχέδιο αδειοδότησης των στοιχηματικών εταιριών και των εταιριών τυχερών παιχνιδιών που λειτουργούν μέσω διαδικτύου επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Η αγορά στην Ελλάδα είχε ρυθμιστεί για πρώτη φορά, με χορήγηση προσωρινών αδειών λειτουργίας το 2011 και μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ένα οριστικό καθεστώς, καθώς κάθε λίγο τα σχέδια αλλάζουν, προκαλώντας απογοήτευση στις περισσότερες εταιρίες του χώρου, οι οποίες βλέπουν πως αυτή η ασυνέπεια προκαλεί πολλά προβλήματα και σύγχυση αναφορικά με το μέλλον της αγοράς.
Νέες και πιο ακριβές προϋποθέσεις αδειοδότησης των εταιριών
Σύμφωνα με το σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση εδώ και λίγες εβδομάδες, οι εταιρίες του στοιχήματος που επιθυμούν να αδειοδοτηθούν ώστε να παρέχουν τις υπηρεσίες τους μέσω διαδικτύου στην Ελλάδα, θα πρέπει αρχικά να δαπανήσουν 4 εκατομμύρια ευρώ για την εξασφάλιση της άδειας λειτουργίας. Αντίστοιχα οι υπόλοιπες δραστηριότητες και τα παιχνίδια πέραν του στοιχήματος θα τους κοστίσουν 1 εκατομμύριο ευρώ για την εξασφάλιση της ανάλογης άδειας. Επιπλέον, οι άδειες αυτές θα έχουν ισχύ πέντε χρόνια και θα πρέπει να ανανεώνονται τουλάχιστον έναν χρόνο πριν από τη λήξη τους, με ποσά στα ίδια επίπεδα με εκείνα της αρχικής εξασφάλισης άδειας (δηλαδή 4 και 1 εκατομμύρια αντίστοιχα). Οι εταιρίες που θα προχωρήσουν στο αίτημα έκδοσης άδειας θα πρέπει να καταβάλουν 500.000 ευρώ και να διαθέτουν άδεια λειτουργίας σε κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με οικονομικά δεδομένα των τριών τελευταίων ετών λειτουργίας τους. Επιπλέον, όσες εταιρίες βρίσκονται στη μαύρη λίστα της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων δεν θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτημα αδειοδότησης για τουλάχιστον 12 μήνες.
Θα πρέπει να αναφερθεί πως στη μαύρη λίστα της ΕΕΕΠ υπάρχουν αρκετές από τις εταιρίες του ομίλου GVC Holdings, ενώ ο όμιλος φαίνεται παράλληλα να έχει φορολογικές εκκρεμότητες στην Ελλάδα για άλλες εταιρίες που έχουν πάρει άδεια, γεγονός που δημιουργεί ενδιαφέρον να δούμε πως θα επηρεάσει την πρόθεσή του να εξασφαλίσει άδεια ή όχι υπό το νέο καθεστώς και για ποιες ακριβώς εταιρίες. Η υπό επεξεργασία νομοθετική ρύθμιση προβλέπει επίσης την εγκατάσταση των διακομιστών των εταιριών στην Ελλάδα και τη συνεργασία με εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα και εταιρίες πληρωμών, καθώς και τη χρήση ονομασίας με κατάληξη .grγια τις ιστοσελίδες των εταιριών. Αυτό που δεν έχει ακόμη ωστόσο διευκρινιστεί είναι εάν θα αλλάξει η φορολόγηση των εταιριών από το 35% του τζίρου που ισχύει σήμερα ή όχι.
Φορολογία παικτών και κέρδη για το Δημόσιο
Όσον αφορά τους παίκτες, σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, κέρδη κάτω από τα 100 ευρώ θα παραμένουν αφορολόγητα. Τα κέρδη από 100 έως 500 ευρώ θα φορολογούνται με 15% και άνω των 500 ευρώ με 20%. Τα ποσά αυτά θα παρακρατούνται από τις στοιχηματικές εταιρίες και στη συνέχεια θα τα καταβάλουν στο ελληνικό Δημόσιο για λογαριασμό των παικτών.
Να σημειωθεί τέλος, πως η ΕΕΕΠ αποκάλυψε πως ο τζίρος των 24 εταιριών με προσωρινή άδεια, έφτασαν το 2017 συνολικά στο ποσό των 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που εμφανίζεται να είναι αυξημένο κατά 300 χιλιάδες ευρώ σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Οι πιο δημοφιλείς εταιρίες όσον αφορά τον τζίρο ήταν οι Stoiximan, Novibet, Bwin, Sportingbet, Interwetten, Betshop που χαρακτηρίζονται συνεπώς ως τα κορυφαία ελληνικά διαδικτυακά καζίνο και εταιρίες στοιχήματος. Παράλληλα πάντως, επισημαίνεται επίσης από την Επιτροπή πως ο υπόλοιπος τζίρος των Ελλήνων παικτών σε εταιρίες που δεν έχουν εξασφαλίσει κάποια άδεια λειτουργίας ήταν επιπλέον 5 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που δείχνει πως οι μισοί σχεδόν Έλληνες παίκτες παίζουν σε εταιρίες που δεν έχουν εξασφαλίσει νόμιμη άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα.