Στην ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αναφέρονται σήμερα πολλά διεθνή ΜΜΕ, καθώς το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών απασχολεί ιδιαίτερα την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ιταλικά ΜΜΕ

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεπέρασε με επιτυχία το τεστ της ψήφου εμπιστοσύνης» τονίζει η δημόσια τηλεόραση Rai. H ιταλική τηλεόραση μεταδίδει ότι αυτή η έκβαση επετεύχθη χάρη στη στάση βουλευτών που διαγράφηκαν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ σημειώνεται και η σκληρή αντιπαράθεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό.

«Ο Τσίπρας εξασφάλισε εμπιστοσύνη στο νήμα» γράφει το πρακτορείο ειδήσεων Ansa, προσθέτοντας ότι «κανονικά αυτή η ψήφος θα επιτρέψει στον Έλληνα πρωθυπουργό να συνεχίσει να κυβερνά μέχρι την κανονική ολοκλήρωση της νομοθετικής περιόδου, το ερχόμενο Φθινόπωρο».

Η ειδησεογραφική πύλη Il Post υπενθυμίζει ότι «πιθανότατα μέσα στον Ιανουάριο θα πρέπει να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή και η επικύρωση της αλλαγής ονομασίας της πΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα, τέλος, με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agi, «η χθεσινή ψήφος εμπιστοσύνης ανοίγει τον δρόμο, τώρα, στην επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Σερβικά ΜΜΕ

Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον και από τα σερβικά ΜΜΕ. Το θέμα προβάλλεται από όλα τα ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα μεταξύ των πρώτων ειδήσεων, παρά την πλούσια εσωτερική επικαιρότητα όπου κυριαρχεί η επίσκεψη του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Στη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS) παρουσιάστηκε ως τρίτο θέμα, μετά τον Πούτιν και τις πολιτικές εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία. «Ο Τσίπρας επέζησε ακόμη μία ψηφοφορία, η κυβέρνησή του έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών» σχολιάστηκε στο ρεπορτάζ της RTS που μεταδόθηκε στο πρωινό δελτίο ειδήσεων.

Σε αναλυτικό άρθρο της εφημερίδας Politika εκτιμάται ότι με το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας αποφεύγεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Η εφημερίδα ασχολείται με τις εσωτερικές διεργασίες στο Ποτάμι και το ενδεχόμενο να απέχει της ψηφοφορίας για τη συμφωνία των Πρεσπών. Εκτιμάται ότι σε αυτήν την περίπτωση η συμφωνία θα μπορούσε να περάσει με την πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών αλλά αυτό θα δημιουργούσε θέμα πολιτικής εγκυρότητας της απόφασης.

Ο σερβικός Τύπος καταγράφει επίσης τις αντιδράσεις της Μόσχας από τη χθεσινή ετήσια συνέντευξη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος αμφισβήτησε την εγκυρότητα της συμφωνίας των Πρεσπών.

Βελγικά ΜΜΕ

Αντίστοιχα τα βελγικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ανοίγει ο δρόμος για την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Αναφορά γίνεται τόσο στην αποχώρηση του Π. Καμμένου από την κυβέρνηση όσο και στο περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών, για την οποία πάντως αναφέρεται ότι ο συμβιβασμός που περιέχει δεν γίνεται αποδεκτός από τους Έλληνες συντηρητικούς και τους εθνικιστές που για το λόγο αυτό εναντιώνονται στην κύρωσή του από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

«Ο Τσίπρας διατηρεί την εμπιστοσύνη του ελληνικού Κοινοβουλίου» τιτλοφορείται εξάλλου σημερινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού RTBF, το οποίο αναφέρεται στη χθεσινή ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου, εξαιτίας της αντίθεσής του στη Συμφωνία των Πρεσπών.

WSJ

«Ψήφο εμπιστοσύνης με οριακή πλειοψηφία εξασφάλισε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την αντίστροφη μέτρηση για την ψήφιση της συμφωνίας σχετικά με την αλλαγή ονομασίας της πΓΔΜ, ζήτημα που έχει στροβιλίσει τη χώρα κατά το παρελθόν έτος», γράφει η Wall Street Journal.

«Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία για πολλά χρόνια αρνούνταν να αναγνωρίσει την πΓΔΜ με το όνομα “Μακεδονία”, θεωρώντας το όνομα ελληνικό, συμφώνησε συμβιβαζόμενη στο όνομα “Βόρεια Μακεδονία”. Η συμφωνία, υποστηριζόμενη έντονα από τις ΗΠΑ και την ΕΈ, απαιτούσε αλλαγή συντάγματος από την πΓΔΜ – διαδικασία που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα – και άρση του βέτο της Ελλάδας για την ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ θεωρούν τα βήματα αυτά σημαντικά για τη σταθεροποίηση της περιοχής των Βαλκανίων», προσθέτει η αμερικανική εφημερίδα.

Όπως τονίζει στην WSJ ο Μουζτάμπα Ραχμάν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης πολιτικού κινδύνου Εurasia, «η αποχώρηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι μια ευκαιρία για τον Τσίπρα να απαλλάξει την κυβέρνησή του από την εθνικιστική της απόχρωση και να απευθύνει έκκληση σε μετριοπαθείς και ψηφοφόρους του κέντρου πριν από τις βουλευτικές εκλογές».

Η WSJ εκτιμά ότι «η συμφωνία δεν είναι δημοφιλής στην Ελλάδα, όπου οι εθνικιστές αντιτίθενται σε οποιαδήποτε χρήση από τη γειτονική χώρα του ονόματος «Μακεδονία», το οποίο είναι και το όνομα μιας ελληνικής περιοχής και προέρχεται από το αρχαίο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η Ελλάδα αναγνωρίζει σήμερα τη χώρα υπό την προσωρινή ονομασία “πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας” ή FYROM. Η ψήφος εμπιστοσύνης ανοίγει το δρόμο την επόμενη εβδομάδα για την επικύρωση της συμφωνίας με την πΓΔΜ, μετά την οποία θα αρχίσει να ισχύει η ονομασία “Βόρεια Μακεδονία”. Η ΝΔ καταγγέλλει τη συμφωνία για την σειρά παραχωρήσεων στην πΓΔΜ. Ο Τσίπρας φαίνεται να διαθέτει περιορισμένες ψήφους για επικύρωση της συμφωνίας, αλλά το αποτέλεσμα θα μπορούσε να εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της τελευταίας στιγμής από μικρά κόμματα και ανεξάρτητους βουλευτές. Η Ελλάδα πρέπει να πραγματοποιήσει νέες εκλογές όχι αργότερα από τον Οκτώβριο, αλλά οι περισσότεροι παρατηρητές αναμένουν από τον κ. Τσίπρα να τις προκηρύξει νωρίτερα – πιθανότατα τον Μάιο, ώστε να συμπέσουν με τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές» γράφει η WSJ.

Bloomberg: Τώρα έρχεται το δύσκολο μέρος, η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών

Ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά τώρα έρχεται το δύσκολο μέρος, η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

«Αν και το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας του επιτρέπει την παραμονή στην εξουσία έως τον Σεπτέμβριο, ίσως να δυσκολευτεί στο νομοθετικό του έργο με κυβέρνηση μειοψηφίας. Θα χρειαστεί εκ νέου τη στήριξη 151 βουλευτών για τη συμφωνία των Πρεσπών», τονίζει το Bloomberg.

O Αρ. Χατζής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών εκτιμά ότι «είναι μια πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση», δήλωσε ο Αρ. Χατζής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το καλό είναι ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι μια συμφωνία που δικαίως έχει επικριθεί, που έχει πολλές αδυναμίες, ωστόσο, είναι ένας αξιοπρεπής και δίκαιος συμβιβασμός, που θα είναι επωφελής για την Ελλάδα μακροχρόνια, επεσήμανε ο Αρ. Χατζής.

Ο Mαξιμίλιαν Λάμπερτσον, αναλυτής της Economist Intelligence Unit, αναμένει ότι ο Αλ. Τσίπρας θα επιτύχει να ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό σημαίνει ότι η Βόρεια Μακεδονία θα αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ τον Ιούνιο, εκτιμά ο Λάμπερτσον.

Guardian: Αποτρέπεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

«Ο Tσίπρας κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης μετά την κρίση για το θέμα της “Μακεδονίας” και ξεπερνά έτσι ένα μεγάλο εμπόδιο ενόψει της ψηφοφορίας για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και αποτρέπει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών» γράφει ο Guardian.

«Ετοιμάζοντας το σκηνικό για κλιμάκωση των “τόνων” τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν την εν λόγω συμφωνία εθνικό ξεπούλημα -ενώ, στο μεταξύ, διαδηλωτές ετοιμάζουν πορείες διαμαρτυρίες την Κυριακή στην Αθήνα. Ο Κ. Μητσοτάκης της ΝΔ δήλωσε πως οι εκλογές είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει η χώρα μπροστά», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Financial Times: Οριακή νίκη για τον Τσίπρα -ανοίγει το δρόμο για την επίλυση της διαφωνίας για την ονομασία της «Μακεδονίας»

Τo ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της πολιτικής σταθερότητας βοηθώντας παράλληλα τη χώρα να επανακτήσει τη διεθνή της αξιοπιστία, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος και την οριακή νίκη για τον Τσίπρα, που ανοίγει το δρόμο για την επίλυση της διαφωνίας για την ονομασία της «Μακεδονίας», γράφουν οι Financial Times.

«Ο κ. Τσίπρας αναμένει ανάλογη στήριξη από βουλευτές της αντιπολίτευσης για να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενόψει της ψηφοφορίας για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Η Ελλάδα απέκρουσε επικρίσεις εκ μέρους της Ρωσίας ότι η συμφωνία για το ονοματολογικό είναι μέρος της δυτικής συνωμοσίας για να ενταχθεί η ‘Μακεδονία’ στο ΝΑΤΟ», τονίζει η βρετανική εφημερίδα.

 Aljazeera: Παραμένει ζωντανή η ελπίδα ότι η συμφωνία με την πΓΔΜ θα επικυρωθεί

Παραμένει ζωντανή η ελπίδα ότι η συμφωνία με την πΓΔΜ θα επικυρωθεί, καθώς επέζησε ο Τσίπρας της ψηφοφορίας για ψήφο εμπιστοσύνης με οριακή πλειοψηφία», εκτιμά το δίκτυο Aljazeera.

Η πολιτική σκηνή στην Ελλάδα αναδιατάσσεται συνολικά», εκτιμά ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης, καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών τέμνει εγκάρσια το πολιτικό σύστημα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης βλέπει το θέμα διαφορετικά: χρησιμοποιήσατε την εξωτερική πολιτική για να υπονομεύσετε την εθνική ενότητα, κατηγόρησε τον Τσίπρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός απορρίπτει την ιδέα του δημοψηφίσματος για το ονοματολογικό. Σχεδιάζει να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή μάλλον την ερχόμενη εβδομάδα -ωστόσο δε στηρίζουν τη συμφωνία όλοι όσοι του έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης. Στο μεταξύ απειλές κατά της ζωής τους έχουν δεχθεί βουλευτές τονίζει το Aljazeera.

Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων: Ο Τσίπρας από ταραξίας μεταμορφώθηκε σε «αξιόπιστο μεταρρυθμιστή»

Έχοντας φθάσει στην ευρωπαϊκή σκηνή ως ταραξίας κατά της λιτότητας πριν από τέσσερα χρόνια, ο Αλέξης Τσίπρας, που ξανακέρδισε την εμπιστοσύνη του κονοβουλίου του στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, μετμορφώθηκε γρήγορα σε έναν αξιόπιστο μεταρρυθμιστή, αποφασισμένο να αφήσει το αποτύπωμά του στην Ιστορία των Βαλκανίων, γράφει ο Γιάννης Χαδούλης σε ένα πορτρέτο του Έλληνα πρωθυπουργού που παρουσιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Αφού απέφυγε μια στάση πληρωμών της Ελλάδας και έφερε σε πέρας τις μεταρρυθμίσεις που του υπαγόρευσαν οι πιστωτές της χώρας, ο νεότερος Έλληνας πρωθυπουργός σε 150 χρόνια ενεπλάκη με αποφασιστικότητα στην επίλυση μιας αντιδικίας, που μετρά 27 έτη, με τα Σκόπια για το όνομα της γειτονικής Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), εκτιμώντας πως πρόκειται για μια «ιστορική ευκαιρία» με κίνδυνο να πληρώσει το τίμημα ακόμα και στο εσωτερικό της δικής του πολιτικής παράταξης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πρώην μέλος της ΚΝΕ, άρπαξε την ευκαιρία αυτή πριν από ενάμιση χρόνο με την άνοδο στην εξουσία του ομολόγου του της ΠΓΔΜ, του Σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ, διαδόχου του Νίκολα Γκρουέφσκι, ο οποίος εκπροσωπούσε την αδιάλλακτη γραμμή της χώρας του στη διένεξη με την Ελλάδα.

Η διαπραγμάτευση σε καιρούς κρίσης ήταν πάντα μια δεύτερη φύση για τον 44χρονο πρωθυπουργό, που γνώρισε μια θεαματική πολιτική άνοδο: πρώην ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος, γίνεται στα 25 του γραμματέας της Νεολαίας του αριστερού κόμματός του, του τότε Συνασπισμού (νυν ΣΥΡΙΖΑ), υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας στα 32, επικεφαλής κόμματος στα 33 και βουλευτής στα 35 του χρόνια.

Πιστεύοντας πως θα μπορούσε να πείσει τους πιστωτές της Ελλάδας να ελαφρύνουν τον ζυγό του χρέους, ο Αλέξης Τσίπρας δεν αργεί ωστόσο να προκαλέσει εκνευρισμό στην Ευρώπη όταν ανέρχεται στην εξουσία το 2015.

Ο νεαρός πρωθυπουργός εξοργίζει τους Ευρωπαίους ομολόγους του με τις διαπραγματευτικές τακτικές του, που «δεν χαρακτηρίζονται από συνοχή» και που είναι συχνά «ανεύθυνες».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τον πείθουν σύντομα να δεσμευθεί στις μεταρρυθμίσεις προκειμένου η Ελλάδα να μην οδηγηθεί σε αποχώρηση από την ευρωζώνη.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, ομολόγησε ότι αναθεώρησε την άποψή του για τον Έλληνα ηγέτη, ανακαλύπτοντας μετά την “ανησυχία” που του προκάλεσε στις αρχές της θητείας του ο Έλληνας πρωθυπουργός, «ένα έξυπνο και θαρραλέο άτομο» που έγινε ένας «υπεύθυνος» αριστερός πολιτικός.

Ο Τσίπρας παραδέχθηκε πρόσφατα (mea culpa) πως δεν περιβάλλονταν πάντα από τα «κατάλληλα άτομα».

Πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός, ο Αλέξης Τσίπρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974, στο τέλος της δικτατορίας των συνταγματαρχών η οποία δίωκε την Αριστερά επί επτά χρόνια. Παρά τις ισχυρές συντηρητικές παραδόσεις της χώρας, έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τη μηχανικό σύντροφό του με την οποία είναι μαζί από το Λύκειο και δηλώνει άθεος. Έχουν δώσει σε έναν από τους γιους τους το όνομα «Ερνέστο», στη μνήμη του Τσε Γκεβάρα, του Αργενινού επαναστάτη τον οποίο θαυμάζει.