Συνεχείς είναι οι επαφές μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών και των εκπροσώπων των τραπεζών, καθώς και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με τους εκπροσώπους των θεσμών, για το νέο σχήμα που θα αντικαταστήσει τον «νόμο Κατσέλη» για την προστασία της α΄ κατοικίας. Αυτό προέκυψε από την ευρεία υπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών εν όψει της άφιξης τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου των επικεφαλής των κλιμακίων των εταίρων.
Το νέο σχήμα περιλαμβάνεται στις 16 δράσεις για την αξιολόγηση της οικονομίας στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης, και σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που μετείχε στη σύσκεψη, για την ένταξη στο νέο σχήμα θα λαμβάνεται υπ’όψη η εμπορική αξία του ακινήτου και όχι η αντικειμενική. Ο ίδιος παράγοντας εκτίμησε, παράλληλα, ότι δεν θα χρειαστεί νέα παράταση για τον «νόμο Κατσέλη» που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «υπάρχουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να συζητηθούν, αλλά θα προλάβουμε».
Σημειώνεται ότι, όπως είχε αναφέρει χθες αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, το νέο σχήμα θα βρίσκεται κοντά στο κυπριακό μοντέλο «Εστία», με την επιδότηση από το κράτος των δόσεων του δανείου.
Όσον αφορά στην τοποθέτηση των νέων γενικών γραμματέων στο Δημόσιο, που επίσης αποτελεί μια από τις 16 δράσεις, στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης απέδωσε την καθυστέρηση και στον φόρτο εργασίας του ΑΣΕΠ. «Είναι φορτωμένο το ΑΣΕΠ», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ σε ερώτηση εάν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στις επικείμενες συναντήσεις με τα κλιμάκια των θεσμών, απάντησε ότι «έχουμε καλύψει τα 5 από 6 (σ.σ. προαπαιτούμενα) που είχαμε». Εκτιμώντας έτσι ότι θα υπάρξει κατανόηση από τους επικεφαλής των κλιμακίων.
Στη συνάντηση μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.