Μια εύκολη στην παρασκευή συνταγή για λαζάνια φούρνου με ζουμερό κόκκινο κιμά και τυρένια αφράτη μπεσαμέλ, που μπορείτε να σερβίρετε και στο κυριακάτικο τραπέζι, και που θα απολαύσουν όσοι τη δοκιμάσουν.
Υλικά για τον κιμά
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1 κ.σ. τοματοπελτέ
250 γρ. τριμμένες ντομάτες
100 ml νερό
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλα
3 κόκκους μπαχάρι
Για τη μπεσαμέλ
250 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος
120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 λίτρο φρέσκο γάλα
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
μοσχοκάρυδο τριμμένο
3 κρόκους αυγών
100 γρ. ανάμικτο τυρί
Για τα λαζάνια
250 γρ. λαζάνια
100 γρ. ανάμικτο τυρί
50 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι
Εκτέλεση
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να ροδίσει, για 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, την κανέλα και το μπαχάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5-6 λεπτά ακόμα. Ρίχνουμε και τον τοματοπελτέ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε τόσο μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά, οπότε αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε μεγάλη κατσαρόλα που έχουμε ζεστάνει καλά σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το βούτυρο αγελάδος και αφού λιώσει προσθέτουμε και το αλεύρι, ανακατεύοντας με σύρμα μέχρι να ψηθεί το αλεύρι και να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε σταδιακά όλο το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει το μείγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τους κρόκους και το ανάμικτο τυρί και ανακατεύουμε πάλι καλά. Σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος απλώνουμε 1 κουταλιά μπεσαμέλ στον πάτο. Από πάνω βάζουμε σπασμένα φύλλα ζυμαρικών που εφαρμόζουν στο σκεύος. Καλύπτουμε με το ¼ του κιμά και πασπαλίζουμε με το ¼ των τριμμένων τυριών και της μπεσαμέλ. Συνεχίζουμε με ζυμαρικά, κιμά, τυριά και μπεσαμέλ, μέχρι να τελειώσει ο κιμάς. Πάνω-πάνω ολοκληρώνουμε με μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τριμμένα τυριά και το τριμμένο κεφαλοτύρι. Ψήνουμε τα λαζάνια σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς C, για 30-40 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.