Το Λουξεμβούργο παρουσίασε σήμερα σειρά μέτρων με στόχο “να μην χάσουν τη δουλειά τους” οι Βρετανοί πολίτες που ζουν και εργάζονται στη χώρα, στην περίπτωση ενός άτακτου Brexit.
Οι Βρετανοί αποτελούν το 1% του πληθυσμού του Μεγάλου Δουκάτου, που αριθμεί 600.000 κατοίκους.
“Προετοιμαζόμαστε ώστε οι Βρετανοί που εργάζονται εδώ να μην χάσουν τη δουλειά τους, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Άσελμπορν. Για τον λόγο αυτό, όσοι βρίσκονται στο Λουξεμβούργο στις 29 Μαρτίου θα έχουν στη διάθεσή τους έναν χρόνο για να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να τους χορηγηθεί άδεια παραμονής. Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης πώς θα αναγνωρίζονται τα βρετανικά πτυχία, ιδίως στα ιατρικά και παραϊατρικά επαγγέλματα.
Στο τομέα των αερομεταφορών, ο πρωθυπουργός Ξαβιέ Μπετέλ είπε ότι το προσωπικό είναι “έτοιμο” στο αεροδρόμιο του Λουξεμβούργου απ’ όπου πραγματοποιούνται καθημερινά εννέα πτήσεις από και προς το Λονδίνο. “Είναι μεγάλες οι πιθανότητες να έχουμε περισσότερους ελέγχους στα τελωνεία”, εξήγησε ο Άσελμπορν. Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία παραμένει “η χειρότερη λύση”, είπε ο Μπετέλ, μην κρύβοντας την ενόχλησή του για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί. “Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να μας πει τι θέλει”, επέμεινε.
Αναφερόμενος στην πιθανότητα αναβολής του Brexit, ο Άσελμπορν υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο αν η Βρετανία αποφασίσει να οργανώσει δεύτερο δημοψήφισμα.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι τάσσεται κατηγορηματικά κατά της διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος, ενώ ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δεν έχει αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο. Τρεις από τους τέσσερις πρώην πρωθυπουργούς της Βρετανίας στηρίζουν αυτήν την ιδεά ώστε να βρεθεί μια διέξοδος από την κρίση.
Ο Μπετέλ από την πλευρά του σημείωσε ότι μια καθυστέρηση του Brexit θα είχε επιπτώσεις στις ευρωεκλογές που πρόκειται να διεξαχούν τον Μάιο. “Η μπάλα είναι στο Λονδίνο. Πρέπει να μας πουν τι θέλουν. Επί του παρόντος είμαστε σε μια κατάσταση όπου ακόμη δεν γνωρίζουμε προς ποια κατεύθυνση κινούνται τα πράγματα, αν θα υπάρξει συμφωνία ή όχι. Επαφίεται στο Λονδίνο”, επέμεινε.