Κατατέθηκε το Σάββατο το πρωί στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών η οποία αναμένεται να εισαχθεί στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας τη Δευτέρα το απόγευμα στις 5. Στη συνέχεια το νομοσχέδιο σύμφωνα θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, με την ψηφοφορία να τοποθετείται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έως το τέλος της εβδομάδας, ακόμα και σε διήμερη συνεδρίαση από την Τετάρτη μέχρι την Πέμπτη.

Το σχέδιο νόμου, κατατέθηκε νωρίτερα από την ημέρα που είχε προγραμματιστεί (σ.σ για τη Δευτέρα) μία ημέρα, μάλιστα  πριν τη διεξαγωγή του μεγάλου συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση του προέδρου της Βουλής είναι η διαδικασία να προχωρήσει άνετα και όχι με τη στενή ερμηνεία του κανονισμού της βουλής, αναφορικά με την κύρωση των συμβάσεων.

Για τον λόγο αυτόν, οι λεπτομέρειες της διαδικασίας θα συζητούν στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής τη Δευτέρα στις 12.00.

Το σχέδιο νόμου κατατέθηκε με τίτλο «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών».

Δείτε αναλυτικά το νομοσχέδιο εδώ:

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

-ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

-ΕΚΘΕΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

-ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

Διαδηλώσεις και πολιτικές αντιδράσεις

Την ίδια στιγμή η «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», ετοιμάζεται για το αυριανό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα αισιοδοξώντας πως η παρουσία του κόσμου θα είναι τόσο μεγάλη που δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητη τόσο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τους «πρόθυμους» βουλευτές που έχουν ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές θα φτάσουν στην Αθήνα από τη βόρεια Ελλάδα περισσότερα από 3.000 λεωφορεία προβλέποντας ότι θα μετακινηθούν περίπου 200.000 διαδηλωτές.

Αντίστοιχα για τις κινητοποιήσεις προετοιμάζεται και η ΕΛ.ΑΣ, καθώς σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στα μέτρα ασφαλείας για το συλλαλητήριο της Κυριακής θα πάρουν μέρος περίπου 2.000 αστυνομικοί.

Παράλληλα διοργανώνεται και αντισυγκέντρωση, η οποία έχει σημάνει «συναγερμό» στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., με αντιεξουσιαστές και ομάδες αριστεριστών να προετοιμάζονται να συγκεντρωθούν την Κυριακή στα Προπύλαια.

«Καμία συμμετοχή, καμία ανοχή στα εθνικιστικά συλλαλητήρια», αναφέρουν στο κάλεσμα τους που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες σε ιστοσελίδες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Η Συμφωνία των Πρεσπών και όσα αυτή σημαίνει φέρνει τριγμούς και συνολικότερα στο πολιτικό σκηνικό, καθώς έχει φέρει στα όρια της διάλυσης τους ΑΝΕΛ ενώ έχει προκαλέσει διχασμό στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Το Ποτάμι από τη μία πλευρά εμφανίζεται χωρισμένο στα δύο, με τους Σταύρο Θεοδωράκη, Γιώργο Μαυρωτά και Σπύρο Λυκούδη να δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν «ναι» στη Συμφωνία (καταψηφίζουν Ψαριανός και Αμυράς) ενώ στο Κίνημα Αλλαγής επικρατεί προβληματισμός για τη στάση που θα κρατήσει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Αντίστοιχα έντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί και για τη θέση που εξέφρασε ο Γιώργος Παπανδρέου με συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Η θέση μου είναι γνωστή εδώ και καιρό για τη Συμφωνία» είπε για να προσθέσει ότι «η έγνοια μας θα έπρεπε να είναι η αποφυγή ενός διχασμού γύρω από ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής,  σε αυτή την περίπτωση, το Μακεδονικό».