«Το Κίνημα Αλλαγής θα καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πιστεύουμε ότι δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα» δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και πρόσθεσε ότι «αντί να κλείνει πληγές του παρελθόντος, ανοίγει δυστυχώς καινούργιες και αυτό φαίνεται ήδη».
Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι «χωρίς να έχει προηγηθεί εθνική συνεννόηση και διάλογος για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, σήμερα η συμφωνία αυτή εργαλειοποιείται από την πλευρά της κυβέρνησης. Και αυτό είναι απολύτως καταστροφικό για τον τόπο. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να διχάσει ξανά τον ελληνικό λαό. Ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να πάμε την Ελλάδα μπροστά» ανέφερε η κα Γεννηματά.
«Ναι» από ΔΗΜΑΡ
Την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών εισηγήθηκε στην Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ ο πρόεδρος του κόμματος Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών εισηγήθηκε στην Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, ο πρόεδρος του κόμματος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, , όπως είχε εισηγηθεί νωρίτερα η Εκτελεστική Επιτροπή με πλειοψηφία (11 προς 5). Η μειοψηφία πρότεινε, ο ίδιος να απέχει της ψηφοφορίας ή να δηλώσει «παρών», υπενθυμίζοντας και την τελευταία απόφαση του κόμματος να συνδεθεί η ψήφος με τον ορισμό της ημερομηνίας των εκλογών.
Ο κ. Θεοχαρόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων στην εισήγησή του ότι ψήφιση της Συμφωνίας είναι πατριωτικό καθήκον καθώς είναι σε θετική κατεύθυνση.
«Παράταση του σημερινού τέλματος ενέχει τον κίνδυνο να εξυπηρετήσει μόνο τα Σκόπια, μέσα από τη de facto μονοπώληση του ονόματος “Μακεδονία”. Διαχρονικά, εξάλλου, ο πολιτικός μας χώρος υπήρξε υπέρμαχος της επίλυσης του προβλήματος. Ήταν ο Λεωνίδας Κύρκος που το 1993 στο “Αδιέξοδο βήμα του Εθνικισμού” έγραφε για “μια ιστορική ευκαιρία που αν την “άρπαζε” η χώρα μας θα μπορούσε να αναβαθμίσει τη διεθνή της θέση για δεκαετίες”. Ήταν ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης που το 1992 έλεγε ότι “οι υπερβολές και οι παλικαρισμοί στα εθνικά θέματα έχουν στο παρελθόν οδηγήσει σε “απρόβλεπτες” για τους υπαίτιους καταστροφές”. Με αυτή την παρακαταθήκη θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
Ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι «αυτός είναι ο πατριωτισμός μιας αληθινά προοδευτικής παράταξης και όχι η υιοθέτηση μιας ρητορικής που χαϊδεύει αυτιά και φλερτάρει με νεοσυντηρητικές και εσωστρεφείς αντιλήψεις που ουσιαστικά φέρνουν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα» ενώ επικαλέστηκε την ανάλογη καθαρή στάση για υπερψήφιση της Συμφωνίας από τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Σπύρο Λυκούδη και τον Γιώργο Παπανδρέου.
«Τη δική μου θέση εξάλλου υπέρ της Συμφωνίας την εξέφρασα καθαρά και στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής», είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και συμπλήρωσε:
«Η ιστορία καταγράφει και αξιολογεί όσους παίρνουν καθαρή θέση. Και στο πλαίσιο αυτό είναι θετικό γεγονός ότι όλο και περισσότερες δυνάμεις από το προοδευτικό κέντρο και την ανανεωτική μεταρρυθμιστική αριστερά. Και είναι σαφές ότι όλες αυτές οι δυνάμεις στηρίζουμε την επίλυση του Μακεδονικού και όχι την κυβέρνηση».
Επεσήμανε ακόμη ότι αυτή είναι η πραγματικά πατριωτική στάση προς όφελος των εθνικών συμφερόντων σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο. Όπως έχει δείξει και η πρόσφατη ευρωπαϊκή εμπειρία, οι υποχωρήσεις απέναντι στον εθνικισμό και τον λαϊκισμό τροφοδοτούν την άνοδο των εθνικολαϊκιστικών και όχι των προοδευτικών δυνάμεων.
Εμμέσως πλην σαφώς ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος απάντησε στη Φώφη Γεννηματά που δήλωσε ότι όποιος διαφοροποιηθεί από το Κίνημα Αλλαγής θα έχει συνέπειες, λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να μην γίνονται σεβαστές οι θέσεις των κομμάτων που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής, ειδικά απ’ όσους υποστήριξαν τη διατήρηση της πολυκομματικότητας».