Στην πρόσφατη εορταστική σύναξη στο σπίτι του Αντώνη Λιβάνη, όπου συναντήθηκαν ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά, αλλά και πάρα πολλοί υπουργοί και κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η συζήτηση αναπόφευκτα επικεντρώθηκε στις πολιτικές εξελίξεις και στα μελλούμενα. Ακόμα και ο χρόνος των εκλογών συζητήθηκε, ενώ σε πρώτο πλάνο βρέθηκε και η επικείμενη κοινοβουλευτική μάχη για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ομως το βασικό ζήτημα ήταν το κατάλληλο χρονικό σημείο για να στηθούν οι κάλπες.
Ολοι σχεδόν οι παριστάμενοι υπουργοί, και δεν ήταν λίγοι, τάσσονταν υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας και αυτό φέρεται να είπε, σε χαλαρό ύφος, και ο Τσίπρας που εμμένει να φθάσει η κυβέρνηση στον Οκτώβριο. Ωστόσο, δεν ήταν λίγοι όσοι σιγοψιθύριζαν ότι και ο Μάιος είναι στο πρωθυπουργικό ημερολόγιο, αν και ουδείς έπαιρνε όρκο.
Περισσότερο τη δική τους εκτίμηση κατέθεταν στη λογική ότι θα είναι καλύτερες οι συνθήκες για τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια τέτοια περίπτωση. Και μάλιστα το δικαιολογούσαν με το επιχείρημα ότι η Κεντροδεξιά θα είναι πολυδιασπασμένη στις αυτοδιοικητικές εκλογές και άρα αυτό το κλίμα θα επηρεάσει τη στάση των ψηφοφόρων και στις βουλευτικές εκλογές, ενώ η αυξημένη συμμετοχή θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι 3 γραμμές
Στην ίδια συγκέντρωση αναδείχθηκαν στην πραγματικότητα οι τρεις γραμμές για τον χρόνο των εκλογών που καταγράφονται μεταξύ των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Και δεν ήταν η πρώτη φορά. Και σε άλλη πρόσφατη εορταστική σύναξη, για τη γιορτή του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη το περασμένο Σάββατο, ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών ήταν ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης. Την παραμονή του πολιτικού διαζυγίου Τσίπρα και Καμμένου, οι συζητήσεις στα «πηγαδάκια», παρουσία πολλών μελών της κυβέρνησης, αλλά και του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ήταν επικεντρωμένες και στον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, αλλά και στη διαδικασία συζήτησης με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Η κυρίαρχη τάση και σε αυτήν τη σύναξη ήταν ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο και αυτό το υποστήριζαν κυρίως οι πιο παλαιοί και έμπειροι πολιτικοί, ενώ τα στελέχη της νεότερης γενιάς επέμεναν για τον Οκτώβριο.
Η λήξη της τετραετίας είναι ο κεντρικός στόχος του Τσίπρα, όπως επανέλαβε μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Στο στενό πρωθυπουργικό επιτελείο, στις συσκέψεις των τελευταίων ημερών, εν μέσω της συζήτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία, όπως είπε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής, αναμένεται να έχει τεθεί σε ψηφοφορία έως το τέλος της προσεχούς εβδομάδας, ο Οκτώβριος είναι με κόκκινο στο ημερολόγιο.
Αιφνιδιασμός
Σε αυτό το κλίμα όμως έχουν αρχίσει και γίνονται συζητήσεις και κυοφορούνται σενάρια για αιφνιδιασμό, να στηθούν κάλπες πριν από το Πάσχα, δηλαδή έως τις αρχές Απριλίου ή τα τέλη Μαρτίου. Μάλιστα, οι οπαδοί των συγκεκριμένων σεναρίων, τα οποία απορρίπτει το Μέγαρο Μαξίμου και τα θεωρεί ανάξια συζήτησης, επιμένουν ότι μετά την ψηφοφορία των Πρεσπών, την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο δρόμος είναι καθαρός.
Και υποστηρίζουν ότι τα περίπου επτά νομοσχέδια με θετικό κοινωνικό πρόσημο που αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή μπορούν να ψηφιστούν εντός δεκαπενθημέρου και άρα από εκεί και πέρα όλα είναι ανοικτά. Ολοι συζητάνε για τον χρόνο των εκλογών και τοποθετούν τις κάλπες είτε τον Μάιο, παράλληλα με τις ευρωεκλογές, είτε τον Οκτώβριο. «Εάν όμως ο Τσίπρας θέλει να αιφνιδιάσει, όσο μπορεί να το πει κανείς αυτό πλέον, είναι τα τέλη Μαρτίου ή οι αρχές Απριλίου» τονίζει πρόσωπο με βαθιά γνώση των παρασκηνιακών συζητήσεων, αν και διευκρινίζει πως αυτό το σενάριο έχει ελάχιστες πιθανότητες. Το ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι το σενάριο αυτό συζητείται, έστω και εάν έχει ελάχιστες πιθανότητες. Το κρίσιμο για την κυβέρνηση στην παρούσα φάση δεν είναι ο χρόνος των εκλογών, αλλά η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Παράλληλα, τα όσα συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ήταν το προμήνυμα πως η προεκλογική περίοδος, στην οποία έχει εισέλθει η χώρα, θα είναι άκρως συγκρουσιακή. Ο Πρωθυπουργός με την ομιλία του ανέδειξε πλήρως το προεκλογικό του αφήγημα στον δρόμο προς τις εκλογές, με την αναφορά ότι «εμείς έχουμε τη δύναμη των επιχειρημάτων» και «εσείς έχετε τη δύναμη του λαϊκισμού και του ψεύδους».
«Προοδευτικές δυνάμεις»
Ο Πρωθυπουργός έχοντας κερδίσει τη μάχη της ψήφου εμπιστοσύνης ετοιμάζεται να προχωρήσει σε διορθωτικό ανασχηματισμό που θα έχει έντονο άρωμα Κεντροαριστεράς, εκτός από την αξιοποίηση νέων ηλικιακά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, εκτός από το έντονο άρωμα Κεντροαριστεράς και σοσιαλδημοκρατίας, ενδέχεται να παραμείνουν και στελέχη που συμπορεύτηκαν με τον Πάνο Καμμένο, όπως η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, αλλά και άλλα πρόσωπα από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, όπως η Κατερίνα Παπακώστα.
Ο ανασχηματισμός θα αποτελεί και ένα σήμα του Αλέξη Τσίπρα για το πώς αντιλαμβάνεται την επόμενη περίοδο το κόμμα του. Εξάλλου ο ίδιος θέλει τη συμπόρευση και συμμαχία με στελέχη της Κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας, γι’ αυτό και συζητείται η δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου υπό τον τίτλο «ΣΥΡΙΖΑ – προοδευτικές δυνάμεις».
Ηδη, η πρώτη κίνηση έγινε με την τοποθέτηση του Ευάγγελου Αποστολάκη, μέχρι πρότινος αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στη θέση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, που όμως είχε ευρύτερο εθνικό και υπερκομματικό σήμα. Ο Τσίπρας, όπως έδειξε και η εκδήλωση υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Μέγαρο Μουσικής την περασμένη Κυριακή, αναμένεται να αξιοποιήσει και νέα πρόσωπα που θα σηματοδοτήσουν το άνοιγμά του προς την Κεντροαριστερά.
Ως τέτοια επιλογή προβάλλεται ο Κωστής Παπαϊωάννου, τέως πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Στο σχήμα ενδεχομένως να συμμετέχει, στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Σωτήρης Βαλντέν, πρόσωπο με πολυετή παρουσία στον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς, ενώ για υπουργός ακούγεται το όνομα του καθηγητή της Νομικής Χάρη Παμπούκη.
Επίσης, θα γίνουν κινήσεις να τοποθετηθούν και στελέχη της νεότερης γενιάς, ενώ θα γίνουν και ανοίγματα με προτάσεις ενδεχομένως σε πρόσωπα όπως ο πρώην βουλευτής Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ Αγγελος Τόλκας. Δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν στο νέο σχήμα πρόσωπα όπως ο Γιάννης Ραγκούσης ή ο Νίκος Μαραντζίδης, αν και συγκεκριμένη συζήτηση δεν έχει γίνει. Ακόμη ενδέχεται να αναβαθμιστούν πρόσωπα της νεότερης γενιάς, όπως ο γ.γ. του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Διονύσης Τεμπονέρας κ.ά.
Στο σχέδιο του Πρωθυπουργού εντάσσεται και η ολοκλήρωση των διαδικασιών ψήφισης του Συντάγματος, όπου πρωταρχική θέση έχει η προώθηση της Συμφωνίας Εκκλησίας – Πολιτείας, στην οποία αντιδρούσε ο Πάνος Καμμένος, αλλά και η προώθηση νομοσχεδίων θετικών για την κοινωνία, στο πλαίσιο της ΔΕΘ Νο 2.
Επιχείρηση διεμβολισμού
Παράλληλα, θα προχωρήσει και στο σχέδιό του να εκφράσει ο ίδιος το πολιτικό Κέντρο και γι’ αυτό στη Βουλή προ ημερών μίλησε για τον νέο διπολισμό: τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι η πρόοδος και τη ΝΔ που μετακινήθηκε στα άκρα δεξιά. Μάλιστα, στην εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, υπό τον τίτλο «το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών», ανέδειξε την προσπάθειά του να συγκροτηθεί ένα πλατύ προοδευτικό και δημοκρατικό μέτωπο, όπως το προσδιόρισε και ο ίδιος στην ομιλία του, χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονισμούς. Επί της ουσίας, ο Πρωθυπουργός επιχειρεί – και φάνηκε ξεκάθαρα με την ομιλία του – να διεμβολίσει το Κέντρο και ουσιαστικά να αποτελέσει ο ίδιος τον πολιτικό του ηγέτη στη Νέα Μεταπολίτευση που ορίζεται ως σημείο αναφοράς με τη λήξη του τρίτου Μνημονίου και την οριστική έξοδο από τα Μνημόνια. Μένει να φανεί εάν θα κερδίσει το στοίχημα…