Εναν πρόσθετο μηχανισμό διορθώσεων και εποπτείας για το κλείσιμο των ανοιχτών πληγών της ελληνικής οικονομίας είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει η Κομισιόν στο τέλος Φεβρουαρίου. Οσο η Ελλάδα βρισκόταν σε καθεστώς Μνημονίου, η εποπτεία και η εφαρμογή των απαιτούμενων διορθωτικών μέτρων ασκούνταν μέσω του προγράμματος. Μετά το τυπικό τέλος των Μνημονίων τον περασμένο Αύγουστο οι ανισορροπίες στην ελληνική οικονομία δεν εξαλείφθηκαν και τώρα η Κομισιόν ενεργοποιεί τη διαδικασία διόρθωσης μακροοικονομικών ανισορροπιών (macroeconomic imbalance procedure), στέλνοντας έτσι και ένα επίσημο σήμα ότι η επιστροφή στην κανονικότητα έχει ακόμα δρόμο μπροστά της.
Στις 27 Φεβρουαρίου, μαζί με τη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, από τα ευρήματα της οποίας θα εξαρτηθεί η εκταμίευση ή μη της δόσης των 644 εκατ. ευρώ, η Κομισιόν θα δώσει στη δημοσιότητα και μια δεύτερη έκθεση. Με την έκθεση αυτή οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Κομισιόν θα προχωρά σε διαπιστώσεις ύπαρξης εκτεταμένων μακροοικονομικών ανισορροπιών στην ελληνική οικονομία, κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου και ζητώντας τη λήψη διορθωτικών μέτρων. Τα μέτρα δεν επιβάλλονται από τις Βρυξέλλες, προτείνονται από τις κυβερνήσεις, αλλά εγκρίνονται από το Συμβούλιο και η εφαρμογή τους αποτελεί αντικείμενο ελέγχου.
Νέα μέτρα;
Η αναγκαιότητα λήψης διορθωτικών μέτρων προκύπτει μετά την εκπόνηση ανάλυσης σε βάθος (In Depth Review) από την Κομισιόν αξιολογώντας μια σειρά δεικτών που συστηματικά καταγράφει η Eurostat. Οι δείκτες που χτυπούν συναγερμό για την Ελλάδα συνδέονται κυρίως με τον τραπεζικό τομέα, το ύψος των κόκκινων δανείων και το ύψος του ιδιωτικού χρέους, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την ανεργία και βέβαια το ύψος του δημόσιου χρέους.
Το τέλος των Μνημονίων βρήκε μεταξύ άλλων την ελληνική οικονομία με καθαρή διεθνή επενδυτική θέση στο -142,5% του ΑΕΠ (το καμπανάκι χτυπά στο -30%), με μείωση του ελληνικού μεριδίου εξαγωγών στον παγκόσμιο χάρτη εξαγωγών κατά 10% την τελευταία πενταετία (όταν το σημείο συναγερμού τίθεται στο -6%), με ανεργία η οποία υπερβαίνει, παρά την πτώση, το όριο του 10% του εργατικού δυναμικού, με δημόσιο χρέος στα ύψη (176,1% του ΑΕΠ το 2017, με όριο το 60%) και ιδιωτικό χρέος εντός ορίων στο 116,4% του ΑΕΠ (το όριο στο 133%), αλλά με τεράστιο πρόβλημα κόκκινων δανείων, στα 84,7 δισ. ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Σε πολιτικό επίπεδο η έκθεση αυτή συνιστά πλήγμα στο αφήγημα επιστροφής στην κανονικότητα, το οποίο επιμελείται τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση. Ο Πιερ Μοσκοβισί άλλωστε τις προηγούμενες ημέρες δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα δεν έχει φτάσει ακόμα στο τέλος του δρόμου, αλλά βρίσκεται σε καλό δρόμο».
Ο καλός δρόμος τους τελευταίους μήνες κινδυνεύει να στραβώσει επικίνδυνα, εκτιμούν πηγές με γνώση των διεργασιών στους κόλπους των δανειστών, επισημαίνοντας δραματικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων. Ο λογαριασμός των καθυστερήσεων και των κινήσεων στην οικονομία με γνώμονα προεκλογικό θα αρχίσει να γράφεται από την ερχόμενη Δευτέρα με την έλευση των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για τον δεύτερο γύρο ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.
- «Αυτό είναι 2 σε 1: Και μετρό και περπάτημα» – Το καυστικό σχόλιο του Λάκη Λαζόπουλου για το Μετρό Θεσσαλονίκης
- Το Λονδίνο καταδικάζει τις «απειλές» Μεντβέντεφ – Είπε ότι δημοσιογράφοι των Times είναι «νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι»
- Νέα αποκάλυψη για τη θανατηφόρα παράσυρση στην Κρήτη – Ο δράστης ήταν στη λίστα SIRENE