Μήπως νιώθεις λίγο υποτονικός σήμερα; Έχεις παρατηρήσει μεταπτώσεις στη ψυχολογία σου; Μήπως η διάθεση σου είναι πεσμένη;
Μην ανησυχείς γιατί υπάρχει εξήγηση για τη μελαγχολία που αισθάνεται αφού σήμερα δεν πρόκειται για μια απλή και συνηθισμένη ημέρα, καθώς διανύουμε την Blue Μonday.
Σύμφωνα με μια θεωρία που ταξιδεύει από τη Μεγάλη Βρετανία, την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου διανύουμε την πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου, αμέσως μετά την πανσέληνο.
Οι θερμοί υποστηρικτές της θεωρίας ισχυρίζονται ότι εκείνη την ημέρα αρνητικά και μελαγχολικά συναισθήματα κυριεύουν τους ανθρώπους, περισσότερο από κάθε άλλη μέρα του χρόνου.
Πώς ξεκίνησε;
Ταξιδεύοντας πίσω στα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας, μια διαφημιστική εταιρεία στη Μεγάλη Βρετανία σχεδίασε μια καμπάνια για το ταξιδιωτικό γραφείο Sky Travel, με σκοπό να ορίσουν μια ημερομηνία για την πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου. Μάλιστα για να προωθήσουν καλύτερα την διαφήμιση, κατέληξαν στο μότο «κλείστε σήμερα τις διακοπές σας και διώξτε τη στενοχώρια».
Πώς εξηγείται – Η μαθηματική πλευρά της Blue Monday
Ωστόσο για όσους αμφιβάλλουν και θεωρούν τη Blue Monday έναν απλό μύθο, ένας ψυχολόγος επιχείρηση να της δώσει μια επιστημονική διάσταση αναζητώντας μια λογική εξήγηση στην ύπαρξη της συγκεκριμένης ημέρας.
Ο ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, ο Κλιφ Αρνάλ ανακοίνωσε το 2015 ένα μαθηματικό τύπο για να βρει ποια είναι η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου και κατέληξε στην τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου. Συνδύασε τον άσχημο καιρό του Ιανουαρίου, τα χρέη του Δεκεμβρίου και τα Χριστούγεννα που πέρασαν και χρειάζεται να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να ξαναέρθουν.
Ο μαθηματικός τύπος του Αρνάλ περιλαμβάνει έξι παράγοντες, όπως ο καιρός (W), τα έσοδα (D), τα χρέη (d), ο χρόνος από τα Χριστούγεννα (T), o χρόνος από την αποτυχία υλοποίησης των αποφάσεων για το νέο έτος (Q), τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων (Μ) και η ανάγκη για δράση (Na).