Τα σενάρια γράφονται εδώ και καιρό, ζυμώθηκαν στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία και αναζωογονούνται με την αποχώρηση του ηγετικού κορμού των Ανεξάρτητων Ελλήνων από τη συγκυβέρνηση. Ο λόγος για τις μελλοντικές κινήσεις στον πολυδιασπασμένο χώρο στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.
Ο χώρος αυτός αποτελείται από πρώην στελέχη και ψηφοφόρους της ΝΔ με αναφορά στον Κώστα Καραμανλή ή τον Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι έχουν βγει από αυτό που κάποτε περιγράφαμε ως «γαλάζιο μαντρί». Αποτελείται επίσης από πρώην χρυσαυγίτες που αποχώρησαν για λόγους καθαρά πολιτικούς ή επειδή αισθάνθηκαν ότι θα είναι πιο… ασφαλείς, μετά την άσκηση διώξεων για εγκληματική οργάνωση.
Ανάμεσα σε αυτά τα βασικά «γκρουπ» του χώρου αυτού κυκλοφορούν διάφοροι αγνώστου προελεύσεως εθνικιστές κι ακροδεξιοί, ευρωσκεπτικιστές, «ελευθερόφρονες» και πατριώτες, αρκετοί αποσκιρτήσαντες από τα κόμματα των αποσκιρτησάντων και σταρ των περιφερειακών καναλιών.
Η απλή αναλογική και το Μακεδονικό υπήρξαν πρώτης τάξεως ευκαιρίες για συσπείρωση και παρασκηνιακές ζυμώσεις γύρω από το σενάριο ενός «δεξιού ΣΥΡΙΖΑ», ενός κόμματος – ομπρέλας που, συστεγάζοντας τις προσωπικότητες του χώρου, θα μπορέσει να βγει ανταγωνιστικά στο τερέν και να πάρει κομμάτια από την πίτα της ΝΔ, της Χρυσής Αυγής και να συγκρατήσει ένα μέρος τουλάχιστον των απογοητευμένων ψηφοφόρων Καμμένου. Ενα σενάριο που εξυπηρετούσε φυσικά τις επιδιώξεις του Μεγάρου Μαξίμου αφού, κατά τις εκτιμήσεις κάποιων, θα δημιουργούσε πρόβλημα στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναγκάζοντάς τον να μετακινήσει μερικά κλικ δεξιά την ένταση της ρητορικής του, διακινδυνεύοντας τη, μάλλον επιτυχημένη, διεύρυνσή του στο Κέντρο. Από τις σχετικές συζητήσεις δεν έλειπαν και τα ονόματα των επιχειρηματιών που θα μπορούσαν να «επενδύσουν» σε αυτό το πρότζεκτ.
Και ο Αντώναρος
Παράλληλα, αλλά στο ίδιο πλαίσιο, υποστηρίχθηκε και η Κατερίνα Παπακώστα που μετά την ίδρυση του κόμματος ΝΕΟ εντάχθηκε στην κυβερνητική πλειοψηφία κι έγινε υφυπουργός, προστιθέμενη στο ρόστερ των καραμανλικών της κυβέρνησης, κοντά στον Πάνο Καμμένο και με τις ενθουσιώδεις ευλογίες του Ευάγγελου Αντώναρου. Ο Αντώναρος εμφανίζεται ως συνδετικός κρίκος ανένταχτων καραμανλικών κι έχει επιβεβαιώσει στο παρελθόν πως η «κοινωνική Δεξιά» κινείται για την επανασυσπείρωσή της μακριά από την Πειραιώς.
Παρά τις δηλώσεις προθέσεων που έχουν γίνει κατά καιρούς, όπως, για παράδειγμα, του Δημήτρη Καμμένου, οι προσπάθειες που έχουν γίνει ώς σήμερα για συνεργατικά σχήματα στον χώρο αυτόν σκοντάφτουν στους αρχηγούς του.
Από τη μια, οι παλαιότεροι, κοινοβουλευτικοί ή/και υπουργοί (πρώην και εν ενεργεία), όπως ο Γιώργος Καρατζαφέρης, βάζουν πολύ πιο δύσκολα πίσω τις ηγετικές φιλοδοξίες τους.
Ο Βελόπουλος
Από την άλλη, ο μόνος εξ αυτών που βρέθηκε να διεκδικεί σοβαρά την είσοδό του στη Βουλή είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος. Ο Βελόπουλος, εκτός από το κόμμα του, την Ελληνική Λύση, που μετριέται ώς και στο 2% στις δημοσκοπήσεις, διαθέτει ως επικοινωνιακό εργαλείο τις εκπομπές του, που μεταδίδονται σε περιφερειακά κανάλια σε όλη την επικράτεια. Με αυτά τα δυνατά χαρτιά στο χέρι, ο Βελόπουλος δεν φαίνεται διατεθειμένος να μοιραστεί την ηγεσία με κανέναν άλλον. Σύμφωνα με τον Φαήλο Κρανιδιώτη, μάλιστα, παρότι είχε συμφωνήσει σε συνεργασία με τη Νέα Δεξιά, στη συνέχεια του έβαλε ως όρο να διαλύσει το κόμμα και να προσχωρήσει στο δικό του.
Ο Καμμένος
Πώς αλλάζει τα δεδομένα η νέα πορεία του Πάνου Καμμένου; Προς το παρόν αναμένεται να φανεί πώς θα επαναδιαμορφωθεί η σχέση του με τους καραμανλικούς κι αν θα μπορούσε να παίξει ρόλο σε ένα τέτοιο σχήμα, παρότι τώρα το σενάριο αυτό μοιάζει αρκετά πιο χλωμό. Αυτοί πάντως που παίζουν δεξιότερα στον χάρτη δεν φαίνεται να έλκονται από τον τέως συνεργάτη της μνημονιακής κυβέρνησης Τσίπρα.
Αυτά είναι τα κόμματα
Ανεξάρτητοι Ελληνες
Αποδεκατισμένοι κοινοβουλευτικά μετά τον χωρισμό και με τα ποσοστά τους στις δημοσκοπήσεις να οδεύουν προς πλήρη εξαφάνιση, το κόμμα-πρότζεκτ του Πάνου Καμμένου προαναγγέλλει ανανέωση και συμμαχίες.
Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος
Το κόμμα του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου αυτοπροσδιορίζεται στον χώρο της πατριωτικής Κεντροδεξιάς. Επειτα από βραχύβιες συνεργασίες με τους Χρήστο Ζώη και Βύρωνα Πολύδωρα και τους ΑΝΕΛ, έχει κηρύξει αυτόνομη πορεία.
Ελληνική Λύση
Το κόμμα του σταρ των τηλεπωλήσεων, Κυριάκου Βελόπουλου, μετριέται στο 1,5%-2%. Είναι το μόνο κόμμα στον χώρο μεταξύ ΝΔ και Χρυσής Αυγής που πετυχαίνει να εμφανίζεται στην κάρτα αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων. Με τον αέρα αυτόν ο Βελόπουλος επιδιώκει αρχηγική θέση στο σύνολο του χώρου, γεγονός που δεν χαροποιεί ιδιαίτερα τους υπόλοιπους.
Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός
Μπορεί ο λαός να τιμώρησε τον Γιώργο Καρατζαφέρη για τη… σοβαρότητά του, όπως έχει καταγγείλει, ο ίδιος πάντως δεν το βάζει κάτω και δηλώνει πως βρίσκεται στην προθέρμανση για τις φετινές εκλογές. Περσινά σενάρια τον έφερναν έτοιμο να συνεργαστεί με το ΠΑΤΡΙΔΑ του Παναγιώτη Ψωμιάδη. Το 2016 ίδρυσε με τον Παναγιώτη Μπαλτάκο το κόμμα Εθνική Ενότητα για το οποίο δεν ξαναμάθαμε κανένα νεότερο.
Δύναμη Ελληνισμού
Το δεύτερο κόμμα που συνίδρυσε ο Παναγιώτης Μπαλτάκος, αυτή τη φορά με τον ανεξάρτητο βουλευτή, εκλεγμένο με τους ΑΝΕΛ, Δημήτρη Καμμένο στη θέση του προέδρου. Ο Καμμένος είχε υποστηρίξει σε συνέντευξή του τον Νοέμβριο του 2018 ότι Δύναμη Ελληνισμού, ΛΑΟΣ, Ελληνική Λύση και Νέα Δεξιά πρέπει να κατέβουν μαζί στις εκλογές, με αρχηγό όποιον από τους τέσσερις επικεφαλής επικρατεί στις δημοσκοπήσεις.
Νέα Δεξιά
Το κόμμα που ιδρύθηκε το 2016 από τον Φαήλο Κρανιδιώτη. Ο Κρανιδιώτης επεδίωξε να συνομιλήσει και να συνεργαστεί με τον υπόλοιπο χώρο χωρίς καλά, ώς τώρα, αποτελέσματα. Η μόνη προσπάθεια που είχε βραχύβια επιτυχία ήταν η συνεργασία με την Ελληνική Λύση του Βελόπουλου, τον οποίο, αφού τα έσπασαν, κατηγόρησε ότι είναι «λαγός του Μητσοτάκη». Εκτοτε ο Κρανιδιώτης κάνει διεθνείς επαφές και συνεργασίες όπως π.χ. με τη Μαρίν Λεπέν.
Εθνος και Ελευθερία
Το κόμμα που προέκυψε από την εσωκομματική ρήξη στη Νέα Δεξιά και την αποχώρηση του Παναγιώτη Δούμα και ομάδας στελεχών του. Ο Δούμας είχε μετάσχει στη δημιουργία ενός Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου για την ένωση του λεγόμενου «πατριωτικού χώρου», το οποίο συνυπέγραφαν ακροδεξιά κομματίδια όπως το Εθνικό Μέτωπο, η Ελληνική Κοσμοκρατορία (!) και το ΠΑΤΡΙΕ.
Πατριωτική Ριζοσπαστική Ενωση
Το κόμμα που ίδρυσε ο ευρωβουλευτής Ελευθέριος Συναδινός όταν αποχώρησε από τη Χρυσή Αυγή. Σε αυτό εντάχθηκαν πρώην χρυσαυγίτες, όπως ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης.
Δίκτυο Ελλήνων Ριζοσπαστών
Το κόμμα των πρώην νεοδημοκρατών Σάββα Τσιτουρίδη και Νίκου Τσιαρτσιώνη ιδρύθηκε στις 7 Μαρτίου 2017, ημέρα επετείου της νίκης του Κώστα Καραμανλή το 2004.
Ενωση για την Πατρίδα και τον Λαό
Το κόμμα του Βύρωνα Πολύδωρα ιδρύθηκε το 2014. Στις εκλογές του ίδιου έτους απέσπασε 1,04%.