«Είναι μια ιστορική συνεδρίαση πράγματι, διότι ειδικά σε ένα μείζον θέμα εξωτερικής πολιτικής, η ιστορία άνοιξε τα βιβλία της και θα καταγράψει εκείνους που θα πουν το επιζήμιο ‘ναι’ και αυτούς που με συναίσθηση θα πουν το πατριωτικό ‘όχι’».
Αυτό τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών και εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για συμφωνία απόλυτα επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, και κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι χωρίς καμία συναίνεση και κρατώντας στο σκοτάδι τις πολιτικές δυνάμεις κατά τη διαπραγμάτευση, υπέγραψε ό,τι δεν δέχθηκαν διαχρονικά οι προηγούμενες κυβερνήσεις, γιατί δεν κάλυπταν τις εθνικές επιδιώξεις που ήταν:
– Να μην μονοπωλήσει οποιοσδήποτε άλλος την ταυτότητα και το σύνολο της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας.
– Να μη μπορεί οποιοδήποτε άλλο μέρος να εμφανιστεί σαν νόμιμος, νομιμοποιημένος ή νομιμοφανής διεκδικητής της πολιτιστικής και/ή της εδαφικής υπόστασης της Μακεδονίας που αποτελεί τμήμα της ελληνικής επικράτειας.
– Να μην διαμορφωθούν προϋποθέσεις έγερσης ζητήματος ή δημιουργίας «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα.
Ο κ. Κουμουτσάκος έδωσε έμφαση και στο χθεσινό «μεγαλειώδες» συλλαλητήριο, το οποίο όπως είπε η κυβέρνηση, προσπάθησε να λοιδορήσει και να απαξιώσει το εθνικό αίσθημα των Ελλήνων, ταυτίζοντάς τους με τρόπο απαράδεκτο, με ακροδεξιά, ή ακόμα και με φασιστικά στοιχεία.
«Λοιδωρήσατε το αίσθημα των Ελλήνων. Πυροβολήσατε τα πόδια σας, ταυτίζοντάς το με ακραία στοιχεία. Με διχασμένο και ασθενές το εσωτερικό μέτωπο, η κυβέρνηση υπέσκαψε την ίδια διαπραγματευτική της θέση. Αν δεν έχουν τη στήριξη των λαών, οι λύσεις είναι αδύναμες, σαθρές, δεν θα αντέξουν στο χρόνο» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.
«Έχουμε μια συμφωνία που δεν έχει την τυπική και ουσιαστική νομιμοποίηση, είναι σαθρή και εν δυνάμει δημιουργεί συνθήκες αστάθειας και όχι σταθεροποίησης στα Βαλκάνια», πρόσθεσε.
«Παραχωρήσατε όλα όσα σωρευτικά και όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά τα διεκδικούσαν. Αν ήταν να κάνουμε τέτοια συμφωνία, θα την είχαμε κάνει το 2008 επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή. Τι την οδήγησε να συγκρουστεί τότε με την πανίσχυρη Αμερική; Το γεγονός ότι δεν έκρινε ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων κάλυπταν τους τρεις βασικούς διαχρονικούς εθνικούς στόχους. Και τολμάτε εσείς, τώρα που έχετε συμφωνήσει σε όλα, να μας εγκαλείτε; Αυτό το επιχείρημα σας είναι έωλο και επικίνδυνο», υπογράμμισε.
Ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ακόμα, ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών, τα Σκόπια πέτυχαν όλα όσα επί σειρά ετών διεκδικούσαν και επέμεινε ότι τους αναγνωρίζεται πλέον η μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, προσδιορίζονται ως Βόρειοι Μακεδόνες και πέτυχαν την χρήση του όρου της ιθαγένειας και της εθνότητας.
Υπάρχει αναφορά μόνο σε βόρεια περιοχή πρώτου μέρους, αντί μιας ξεκάθαρης αναφοράς στην ελληνική Μακεδονία.
Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για «θετικό ισοζύγιο υπέρ μονάχα των Σκοπίων και σε βάρος της Ελλάδος» από τη συμφωνία, που εξασφαλίζει στα Σκόπια μεταξύ άλλων:
– Την αναγνώριση εκ μέρους της Ελλάδας, ότι οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας θα ονομάζονται «Μακεδόνες/πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας.
– Χρήση του όρου nationality (που μεταφράζεται και ως ιθαγένεια και ως εθνικότητα) αντί αυτή του όρου citizenship (που αποδίδει καλύτερα την έννοια της σχέσης του πολίτη με το κράτος.
– Αναγνώριση της γλώσσας ως «μακεδονικής», έστω και αν πρόκειται για σλαβική γλώσσα.
– Αναγνώριση από την Ελλάδα και ελευθερία χρήσης των ακρωνύμιων MK και MKD («Makedonija») αντί ΝΜ ή ΝΜΚ (North Macedonia).
– Αναγνώριση «μακεδονικής» ταυτότητας μέσω της επαναλαμβανόμενης αναφοράς αυτής στο Σύνταγμα των Σκοπίων.
– Αναφορά μόνο σε «βόρεια περιοχή του Πρώτου Μέρους» αντί μιας ξεκάθαρης αναφοράς σε ελληνική Μακεδονία.
– Αναγνώριση και ενίσχυση του αφηγήματος περί εθνικής «μακεδονικής» ταυτότητας (με εξαίρεση μόνο της ελληνικής αρχαίας ιστορίας).
– Έναρξη διαδικασίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, με την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, άσχετα από το εάν κυρωθεί η συμφωνία ή όχι.
– Δυνατότητα έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ
– Δέσμευση της Ελλάδας να μην αντιταχθεί, όχι μόνο στην υποψηφιότητα, αλλά και στην ένταξη της «Βόρειας Μακεδονίας» σε διεθνείς οργανισμούς, χωρίς οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση. Δηλαδή ακόμα και αν τα Σκόπια δεν πληρούν τα κριτήρια ένταξης.
-. Συζήτηση για χρήση εμπορικών ονομασιών, σημάτων και επωνυμιών.
«Αυτή είναι η μεγάλη σας εθνική ήττα. Και αυτή είναι η μεγάλη σας επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνία που εμείς δεν θα ψηφίσουμε ποτέ», κατέληξε ο κ. Κουμουτσάκος.
Απαντώντας στον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, έκανε λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας και αντέτεινε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα ικανοποιεί κατά 120% τα εθνικά θέματα που είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση από τότε που θα τεθεί σε ισχύ, και χαρακτήρισε προσχηματικούς τους ισχυρισμούς του κ. Κουμουτσάκου.