Ουδείς έχει το δικαίωμα να παραδώσει το όνομα «Μακεδονία» στα Σκόπια και αν τελικά η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί από τη Βουλή θα είναι ο «πολιτικός μακεδονικός τύμβος» για όσους την ψηφίσουν, τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή, ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Αριστείδης Φωκάς.
Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι φοβάται τα συλλαλητήρια που στρέφονται κατά της Συμφωνίας, ενώ στη συνέχεια, έκανε λόγο για μετατροπή του γραφείου του προέδρου της Βουλής σε «μαγειρείο» και για «μεθοδεύσεις» με αποτέλεσμα τη συμμετοχή στην Επιτροπή νέων μελών τα οποία τάσσονται υπέρ της Συμφωνίας.
Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πλειοψηφία στη Βουλή καθώς διαθέτει 145 έδρες, εκ των οποίων οι 50 είναι «μπόνους», προσθέτοντας ότι «είναι λυπηρό ένα κρατίδιο να είναι πιο δημοκρατικό από εμάς. Εκεί πέρασαν τη Συμφωνία με αυξημένη πλειοψηφία, εδώ θέλετε να την περάσετε με απλή (πλειοψηφία) που ούτε αυτή έχετε».
Ο κ. Φωκάς έθεσε το ερώτημα πότε θα εφαρμοστεί το άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος για αυξημένη πλειοψηφία 3/5 του συνόλου των βουλευτών, αν όχι στην παρούσα περίπτωση που «παραχωρεί όνομα, εθνικότητα και γλώσσα» στη γειτονική χώρα.
Επίσης, απευθυνόμενος στον Γ. Κατρούγκαλο, ρώτησε γιατί η κυβέρνηση δεν προσφεύγει σε δημοψήφισμα από τη στιγμή που και ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος στις προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μετά από 500.000 υπογραφές πολιτών.
Επισήμανε ότι μετά την κύρωση της Συμφωνίας «θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου», καθώς «πολύ εύκολα οι Σκοπιανοί θα θέσουν θέμα μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα», λαμβάνοντας υπόψη ότι «υπάρχουν σε χωριά ορισμένοι κάτοικοι που μιλούν ελληνικά και αυτή τη σλαβοσκοπιανή διάλεκτο».
Αναφερόμενος στις ελληνικές επιχειρήσεις, ο κ. Φωκάς είπε ότι οι Έλληνες είναι το Νο1 επενδυτές στη γειτονική χώρα εδώ και 20 χρόνια και θα συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό, είτε δοθεί το όνομα, είτε όχι «γιατί το χρήμα δεν κοιτάζει πως ονομάζονται».
Πρόσθεσε, δε, ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών τίθενται εμπόδια στους Έλληνες επενδυτές καθώς δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία» στις επιχειρήσεις και στα προϊόντα τους, ενώ αντίθετα «οι Σκοπιανοί θα έχουν brand name».
Ο κ. Φωκάς είπε ότι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα συνιστά ένα λάθος που κανένας δεν θα μπορεί να διορθώσει. Σημείωσε ότι το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας με το άρθρο 36 θέτει ζητήματα «μακεδονικού λαού», αυτοδιάθεσης «μακεδονικού έθνους», κατάργησης συνόρων, ενοποίησης «Μακεδόνων» με Μακεδόνες.
«Η ιθαγένεια που δημιουργεί ταυτότητα, άρα αναγνωρίζει εθνότητα θα είναι «μακεδονική», το ίδιο και η γλώσσα τους, τα σύμβολα, τα εμπορεύματα τους», είπε ο κ. Φωκάς σημειώνοντας ότι δημιουργείται μια ιδιαίτερη κρατική οντότητα, και την ίδια ώρα για την Ελλάδα, η Μακεδονία θα είναι μια απλή περιφέρεια.
Αναφέρθηκε, επίσης, και σε παλαιότερες δηλώσεις του Ν. Κοτζιά για θέματα Β. Ηπείρου και Κύπρου, καθώς και στην επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, είπε: «Σταματήστε να διαπραγματεύεστε, όποτε το κάνατε χάσαμε».
Είπε ακόμα ότι το καλοκαίρι του ’15 «ο κ. Τσίπρας επί 17 ώρες έλεγε “ναι” και παραχώρησε τα πάντα, ενώ ο λαός είχε πει “όχι”, προσθέτοντας ότι «στο Σκοπιανό», η Ελλάδα «δίνει τα πάντα χωρίς λόγο».
«Ουδείς πιέζει για το όνομα, οι Σκοπιανοί ενδιαφέρονται για να μπουν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δεν καταλαβαίνω γιατί υποχωρούμε εμείς», ανέφερε, τέλος, στην ομιλία του ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ.