«Ωρα μηδέν» για τη Συμφωνία των Πρεσπών, με τη «μάχη των μαχών» να ολοκληρώνεται στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η δεύτερη ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια γίνεται στη σκιά των χθεσινών αποκαλύψεων με τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις καθώς υπήρξε παραδοχή από τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο ότι οι συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ θα ισχύσουν μόνο μετά την κύρωση της Συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο και του Πρωτοκόλλου ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, κάτι που προκάλεσε την οργή της Αντιπολίτευσης.
Στον αριθμό ρεκόρ των 205 έφτασαν οι βουλευτές που ενεγράφησαν στον κατάλογο των ομιλητών της Βουλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στον συγκεκριμένο κατάλογο, δεν εγγράφονται οι πρώην και νυν πολιτικοί αρχηγοί, τα μέλη της κυβέρνησης, οι εισηγητές και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.
Παρακολουθήστε live τη συζήτηση στη Βουλή:
Η στάση της ΝΔ
Στο επίκεντρο της κριτικής του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη θα βρεθεί όχι μόνο η συμφωνία, την οποία εξακολουθεί να θεωρεί ως μία επιζήμια συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα, αλλά και η μεθόδευση της κυβέρνησης, καθώς στη ΝΔ εκτιμούν ότι υπήρξε σαφής παραβίαση της συμφωνίας εκ μέρους των Σκοπίων, για την οποία, ωστόσο, η κυβέρνηση σιώπησε και πλέον είναι σαν να την αποδέχθηκε. Πρόκειται για τη «διαλυτική αίρεση» για την οποία μίλησε στη Βουλή ο Γιώργος Κατρούγκαλος, δηλαδή το – κατά τον ίδιο – δικαίωμα των Σκοπιανών να μην προχωρήσουν στην εφαρμογή των τροποποιήσεων στο Σύνταγμά τους, εάν η συμφωνία των Πρεσπών και το πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ δεν κυρωθούν από την ελληνική Βουλή.
Η ΝΔ, ωστόσο, επιμένει ότι πρόκειται για μία κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας, στηλιτεύοντας την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν καταθέτει στη Βουλή το πλήρες και αναθεωρημένο κείμενο του Συντάγματος της πΓΔΜ. Τούτο, όπως πάλι λένε στη ΝΔ, συνεπάγεται την ψήφιση μιας «λευκής επιταγής» προς τους Σκοπιανούς, με τους πολίτες να μένουν στο σκοτάδι και κατ’ επέκταση και οι βουλευτές, οι οποίοι θα κληθούν να ψηφίσουν σήμερα στο κενό, επί ενός κειμένου που… αγνοείται. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ θα θέσει για μία ακόμη φορά προ των ευθυνών τους όσους βουλευτές αποφασίσουν με την ψήφο τους να στηρίξουν τη συμφωνία και άρα την κυβέρνηση, καθώς ο κ. Μητσοτάκης ταυτίζει την ψήφο στις Πρέσπες με την ψήφο εμπιστοσύνης υπέρ της κυβέρνησης.
Σε ό,τι αφορά την πρόταση δυσπιστίας, στην οδό Πειραιώς αναγνωρίστηκε ότι αυτή θα προσέφερε κέρδη μόνο στον Αλέξη Τσίπρα, ιδιαίτερα όταν θα ερχόταν λίγες μόνον ημέρες αφότου η κυβέρνηση απέσπασε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Επιπλέον, στη ΝΔ δεν θέλησαν να ταυτιστούν με τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος τάχθηκε αίφνης τώρα κατά της κυβέρνησης και υπέρ της πρότασης μομφής χωρίς όρους. Αλλά και με τον Σταύρο Θεοδωράκη, επισημαίνοντας την αντιφατική του στάση που ορίζει ότι θα ψηφίσει μεν τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και πρόταση δυσπιστίας, εφόσον αυτή θα έφτανε στη Βουλή με αίτημα της ΝΔ.
Σπυράκη: Όλοι οι βουλευτές μας που έχουν εγγραφεί ως ομιλητές θα λάβουν το λόγο
Η Νέα Δημοκρατία δεν προτίθεται να αποσύρει κανέναν βουλευτή της στη συζήτηση που γίνεται για την επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Με βάση την δήλωση του πρωθυπουργού ότι υπάρχει άπλετος χρόνος, θεωρούμε πως η δήλωση αυτή ισχύει και για το λόγο αυτό θα μιλήσουν από την πλευρά της ΝΔ όλοι όσοι έχουν ζητήσει το λόγο και έχουν εγγραφεί στον κατάλογο», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη προσερχόμενη νωρίτερα σήμερα στη Βουλή.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος και καμία βιασύνη αυτή η συζήτηση να ολοκληρωθεί απόψε τη νύχτα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτή η συζήτηση να γίνει με βιασύνη. Είναι επιλογή και απόφαση του προέδρου [σ.σ.: του κόμματος] ότι κανένας, εκ των βουλευτών της ΝΔ, που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των ομιλητών, δεν θα αποσυρθεί. Θεωρούμε αυτονόητο ότι το ίδιο θα πράξει και ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα επισπεύσει μια διαδικασία για την οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε ότι θα δοθεί άπλετος χρόνος», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ. Προσέθεσε δε ότι το θέμα αυτό θα θέσει και ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κώστας Τσιάρας στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.