«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια διεθνής συμφωνία, η οποία έχει υπογραφεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Είναι μια διεθνής συμφωνία, η οποία υπερισχύει του Συντάγματος, και οι αλλαγές οι οποίες έγιναν είναι αποτύπωση αυτής της Συμφωνίας στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ» υποστήριξε, σε παρέμβαση του στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχετικό νομοσχέδιο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης. «Αυτό σημαίνει πως αυτός ο λαός και αυτή η χώρα, με τη νοοτροπία που έχει επικρατήσει, αυτήν τη στιγμή, κατά πλειοψηφία, έχει αποφασίσει να κινηθεί σε μια ευρωπαϊκή προοπτική» σημείωσε και πρόσθεσε: «Συνεπώς, τη διεθνή αυτή Συμφωνία και τις αλλαγές του Συντάγματος -στην πορεία της χώρας προς την ΕΕ- την επιβεβαιώνει, τη διασφαλίζει και θα την ελέγχει η ΕΕ, η οποία θα ανοίγει τα επιμέρους κεφάλαια για την ένταξή της στην ΕΕ. Συνεπώς, οι φοβίες που εκφράζονται από την αντιπολίτευση για όλα αυτά τα ζητήματα δεν λαμβάνουν υπόψη ότι η χώρα αυτή έχει μια ισχυρότατη θέληση, που έχει σχέση με την οικονομία και με την προοπτική της, με το πώς θα σταθεί οικονομικά και επειδή κατανοεί ότι το μέλλον της εξαρτάται από την ευρωπαϊκή της πορεία».
Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην υπόθεση των βιβλίων. «Η συμφωνία προβλέπει επιτροπή αντίστοιχη με επιτροπές που υπάρχουν και σε άλλα κράτη. Μια επιτροπή, όπως αυτή που συγκρότησαν Γερμανία και η Γαλλία για να λύσουν ζητήματα διαφορών που είχαν εμφιλοχωρήσει μέσα στα σχολικά βιβλία. Είναι μια επιτροπή, όπως αυτή που έχουμε για να λύσουμε προβλήματα που έχουμε με την Αλβανία. Τέτοια επιτροπή προβλέπει και η Συμφωνία των Πρεσπών που συζητούμε σήμερα» τόνισε και εξήγησε: «Αυτή η επιτροπή έχει εντολή από τη Συμφωνία, από την κυρίαρχη βούληση, δηλαδή, των δύο κυβερνήσεων, να λύσει τα ζητήματα που υπάρχουν και αφορούν αλυτρωτισμό και αναθεωρητισμό στα σχολικά εγχειρίδια. Η επιτροπή αυτή συνεδρίασε μια φορά στη Θεσσαλονίκη και θα συνεδριάσει και πάλι τις επόμενες ημέρες σε πόλη στη γειτονική χώρα».
Ο κ. Μπόλαρης επανέλαβε ότι έχει ήδη αποφασιστεί, στο πλαίσιο αυτής της επιτροπής, να αφαιρεθούν από τα σχολικά βιβλία της γείτονος τα κεφάλαια που περιλαμβάνουν αλυτρωτισμούς και αναθεωρητισμούς. Σε πρώτη φάση στα αναλυτικά προγράμματα που θα βγάλει το υπουργείο Παιδείας από την πΓΔΜ, θα δώσει εντολή «κανένα κεφάλαιο, από αυτά τα κεφάλαια της προπαγάνδας, των προηγούμενων δεκαετιών, που ήταν ανιστόρητα και αναφέρονταν στην αρχαία μακεδονική ιστορία, στον Μ. Αλέξανδρο, στον Αριστοτέλη, να μην διδαχθούν» είπε ο υφυπουργός και ενημέρωσε ότι στη βάση των αποφάσεων της Επιτροπής «τα βιβλία που θα διανεμηθούν τον Σεπτέμβριο στα παιδιά δεν θα έχουν φωτογραφίες, σύμβολα, αρχαία ελληνικά, που παραπέμπουν στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και θα αφαιρεθούν όλοι οι χάρτες με τους αλυτρωτισμούς της δήθεν μεγάλης Μακεδονίας».
«Αυτά είναι συμφωνημένα. Δεν έβαλαν, από την ΠΓΔΜ, κανένα θέμα για τα δικά μας βιβλία. Είναι απολύτως ψευδές ότι ζήτησαν να αφαιρεθούν, από τα ελληνικά βιβλία, κεφάλαια για τον Βουλγαροκτόνο και τον Παύλο Μελά» επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών και εξήγησε ότι η ίδια η Ελλάδα έθεσε και θα αφαιρέσει σημεία από κάποιους χάρτες, όπως έχει υποχρέωση με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο. «Για παράδειγμα, όπου στον χάρτη αναγράφεται Φιλιππούπολη, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές διατάξεις, πρέπει να αναγράφεται με το όνομα που έχει η πόλη στη χώρα που ανήκει. Επειδή δεν απευθύνεται στο ελληνικό κοινό, θα αναγράφεται εντός παρενθέσεως Φιλιππούπολη. Το ίδιο για το Μοναστήρι, το ίδιο για την Αδριανούπολη. Εξάλλου, δεν χρειάζονται παρεμβάσεις στα ελληνικά βιβλία γιατί είναι απαλλαγμένα από αλυτρωτισμούς και αναθεωρητισμούς» υπογράμμισε ο κ. Μπόλαρης.