Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι η πρόβλεψη για το ‘δίχτυ ασφαλείας’ στα ιρλανδικά σύνορα, το λεγόμενο “backstop”, που περιλαμβάνεται στη συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση δεν μπορεί να είναι χρονικά περιορισμένη, καθώς θα ακυρωνόταν ο σκοπός της ως εγγύησης ότι δεν θα υπάρξει σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία.
Τα σχόλιά του, στο κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της Γερμανίας DLF, υπονομεύουν τις ελπίδες κάποιων στο Λονδίνο ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μπορεί να εξασφαλίσει τη στήριξη των βουλευτών που τάσσονται υπέρ του Brexit προς τη συμφωνία της, διασφαλίζοντας έναν χρονικό περιορισμό στη δέσμευση για μη δημιουργία συνόρων.
Ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι η συμφωνία αποχώρησης, που απέρριψε απερίφραστα το βρετανικό κοινοβούλιο πριν από δύο εβδομάδες, είναι η καλύτερη δυνατή δεδομένων των «γνωστών κόκκινων γραμμών», στις οποίες περιλαμβάνεται ο τερματισμός στην ελευθερία κινήσεων και στην συμμετοχή στην ενιαία αγορά, με τις οποίες η Μέι έχει καθορίσει τη μελλοντική σχέση.
Ο Μπαρνιέ, που αναμένεται να συναντηθεί με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ σήμερα στο Βερολίνο, δήλωσε ότι η δέσμευση, που θεωρείται από το Δουβλίνο ως ουσιαστική εγγύηση για την ειρήνη στη νήσο, πρέπει να είναι αξιόπιστη.
Μια άλλη επιλογή που κυκλοφορεί από κάποιους στο Λονδίνο – να ρυθμιστεί το θέμα των συνόρων σε μια ξεχωριστή διμερή συμφωνία με το Δουβλίνο, είναι επίσης αδύνατη καθώς τα σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποτελέσουν στο μέλλον ευρωπαϊκό σύνορο, δήλωσε.
«Πρέπει να διατηρήσουμε την αξιοπιστία αυτή της εγγύησης», δήλωσε. «Δεν μπορεί να είναι χρονικά περιορισμένη… Δεν αφορά μόνο την Ιρλανδία».
Πρόσθεσε ότι εάν αλλάξουν οι κόκκινες γραμμές της Βρετανίας, θα μπορούσε να υπάρχει περιθώριο για αλλαγές στην πολιτική διακήρυξη για την επιδιωκόμενη μελλοντική σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ που συνοδεύει τη συμφωνία αποχώρησης.
«Εάν αλλάξει κάτι με τις κόκκινες γραμμές, τότε είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για αυτό», δήλωσε. «Δεν μπορούμε να κάνουμε συμβιβασμούς σε θεμελιώδεις αρχές. Δεν μπορούμε να αποδυναμώσουμε την ενιαία αγορά ή να διαχωρίσουμε την ΕΕ».