Μαθαίνω ότι προκάλεσαν αρκετή αίσθηση τα όσα αποκαλύψαμε για το σχέδιο απαξίωσης του Ιπποδρόμου που μεθοδεύει ο αρμόδιος υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδης, εξυπηρετώντας ουσιαστικά τις απαιτήσεις της Ιπποδρομίες ΑΕ, της θυγατρικής της ΟΠΑΠ ΑΕ στην οποία κατά βάση κάνει κουμάντο η «ομάδα Μελισσανίδη» με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Σπύρο Φωκά.
Θυμίζω εδώ ότι αυτό που αποκαλύψαμε ήταν ότι ύστερα από μια περίοδο όπου η Ιπποδρομίες ΑΕ όχι μόνο δεν συνέβαλε στην ανάπτυξη του Ιπποδρόμου, με αποκορύφωμα την αναστολή των ιπποδρομιών, αλλά και συγκρούστηκε με τους ανθρώπους του ιππικού αθλητισμού και τη Φίλιππο Ένωση Ελλάδος, του ΝΠΔΔ που προσπαθεί να εγγυηθεί το fair play στον Ιππόδρομο.
Ταυτόχρονα, αναδείξαμε το σοβαρό πρόβλημα που γεννά το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη Φίλιππο Ένωση που προτείνει ο Γ. Βασιλειάδης και το οποίο αντανακλά πλήρως τις απαιτήσεις της Ιπποδρομίες ΑΕ. Αν ισχύσει αυτό το πλαίσιο θα έχουμε το παράδοξο σε έναν ευαίσθητο λόγω του στοιχηματισμού χώρο όπως ο Ιππόδρομος, το ΝΠΔΔ που ιστορικά έχει ως καθήκον την εγγύηση ότι είναι «καθαρές» οι ιπποδρομίες όχι μόνο θα χάσει κρίσιμες αρμοδιότητες όπως το ντόπινγκ, αλλά και θα αποκτήσει έναν τρόπο λειτουργίας που θα επιτρέπει στον ιδιώτη παραχωρησιούχο να μπλοκάρει όποια απόφαση δεν του αρέσει και να διαμορφώνει τη διοίκηση. Δηλαδή ο ελεγχόμενος θα αποκτήσει έλεγχο επί του ελεγκτικού μηχανισμού!
Δείξαμε, παράλληλα, ότι όλα αυτά έχουν σχέση και με ένα «σχέδιο» από τη μεριά της Ιπποδρομίες ΑΕ που θέλει να μειωθεί το ενοίκιο στο Μαρκόπουλο, το ποσοστό των κερδών που παίρνει το δημόσιο και να γίνει συγχώνευση με τη μητρική ΟΠΑΠ ΑΕ ώστε οι ζημιές της Ιπποδρομίες ΑΕ να αξιοποιηθούν για να έχει η ΟΠΑΠ ΑΕ σημαντικό φορολογικό όφελος.
Μόνο που το σχέδιο αυτό δεν συνοδεύεται από κανένα σχέδιο για την ανάπτυξη του Ιπποδρόμου, την προσέλκυση κοινού, την αύξηση των εσόδων του δημοσίου και μεσοπρόθεσμα, παρά τα πρόσκαιρα φορολογικά οφέλη, θα έχει και αρνητικά αποτελέσματα και για τους μετόχους της ΟΠΑΠ ΑΕ.
Η μεθόδευση αυτή για πολύ καιρό κινήθηκε χωρίς πραγματική δημοσιότητα, με την εξαίρεση εμφανώς υπαγορευμένων δημοσιευμάτων που προσπαθούσαν να «αγιοποιήσουν» τις προτάσεις της Ιπποδρομίες ΑΕ και να «δαιμονοποιήσουν» την ΦΕΕ, την ώρα που η τελευταία προσπαθούσε να κάνει καλύτερες τις Ιπποδρομίες.
Τώρα, όμως, ήρθε στο φως και η μεθόδευση και το ιδιαίτερα προβληματικό θεσμικό πλαίσιο που προετοιμάζει η κυβέρνηση – και το οποίο μοιάζει να απηχεί πλήρως τις απόψεις του κ. Φωκά και της Ιπποδρομίες ΑΕ.
Γι’ αυτό και τώρα είναι η ώρα είναι να τοποθετηθεί και ο αρμόδιος υπουργός για το πώς αντιμετωπίζει την ανάπτυξη ενός χώρου που θα μπορούσε να είναι ταυτόχρονα πηγή εσόδων για το δημόσιο αλλά και πεδίο ανάπτυξης συνολικά του ιππικού αθλητισμού.
Να αποσύρει τις σχετικές ρυθμίσεις και να κάνει πραγματικό διάλογο με τους ανθρώπους του ιππικού αθλητισμού για ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο που να φέρει ξανά θεατές στον Ιππόδρομο και να ξανακάνει το ιπποδρομιακό στοίχημα πηγή εσόδων για το δημόσιο.
Γιατί θέλω να πιστεύω ότι τα ταυτόσημα δημοσιεύματα που εμφανίστηκαν και υποστήριζαν ότι «τέλος στην απαξίωση του ιπποδρόμου από τη ΦΕΕ βάζει ο Γ.Βασιλειάδης» δεν τον εκπροσωπούν. Γιατί τέτοια δημοσιεύματα μπορούν να διαβαστούν μόνο ως «άλλος ένας υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να προσφέρει εξυπηρέτηση στον Δημήτρη Μελισσανίδη». Περί αυτού πρόκειται;