Mέχρι το 2015 το ιπποδρομιακό στοίχημα διαχειριζόταν ο κρατικός ΟΔΙΕ. Ηταν για χρόνια μια κερδοφόρα δημόσια επιχείρηση, όμως το κόστος από τη μετεγκατάσταση του Ιππόδρομου και η υποχώρηση του τζόγου από την οικονομική κρίση τον μετέτρεψαν σε προβληματική και υπερχρεωμένη επιχείρηση.
Δρομολογήθηκε η ιδιωτικοποίησή του από την κυβέρνηση Σαμαρά. Η ΟΠΑΠ ΑΕ πήρε την εικοσαετή άδεια παραχώρησης, κάνοντας υψηλότερη προσφορά από την ανταγωνίστρια κοινοπραξία, όπου συμμετείχε η Intralot, και αφού στην επανάληψη του διαγωνισμού αφαιρέθηκε ο όρος της απαραίτητης εμπειρίας των συμμετεχόντων στη διοργάνωση ιπποδρομιών.
Ανθρωποι που γνωρίζουν τον Ιππόδρομο θεωρούν προβληματικό τον τρόπο που η ΟΠΑΠ ΑΕ μπήκε σε μια αγορά που ήδη είχε σοβαρά προβλήματα περισσότερο για να αποτρέψει τη δραστηριοποίηση ανταγωνιστών, παρά γιατί θεωρούσε ότι ήταν μια επενδυτική ευκαιρία. Το ιπποδρομιακό στοίχημα είχε δικό του δίκτυο καταστημάτων και αν το έπαιρνε άλλη εταιρεία, αυτή θα ανέπτυσσε ανταγωνιστικό δίκτυο παιγνιομηχανημάτων («φρουτάκια»).
Επιπλέον, επέλεξε να διοικήσουν τη νέα εταιρεία Ιπποδρομίες ΑΕ παραδοσιακοί συνεργάτες του Δημήτρη Μελισσανίδη, όπως ο Α’ Αντιπρόεδρος Σπύρος Φωκάς, για χρόνια μέλος της διοίκησης πολλών εκ των εταιρειών του.
Η διοίκηση της Ιπποδρομίες ΑΕ συγκρούστηκε με τους ανθρώπους του ιππικού αθλητισμού, ξεκινώντας από τη Φίλιππο Ενωση Ελλάδος (ΦΕΕ), ένα ΝΠΔΔ που ιδρύθηκε το 1937, στην οποία συμμετέχουν οι ιδιοκτήτες των αλόγων που αγωνίζονται αλλά και εκπρόσωποι του Δημοσίου και που είχε παραδοσιακά την ευθύνη διοργάνωσης των αγώνων.
Πρόσφατα, η διοίκηση της Φιλίππου Ενωσης άλλαξε και το νέο ΔΣ επεδίωξε να αναβαθμιστούν οι ιπποδρομίες και να κυριαρχήσει το fair play, ξεκινώντας από τη συνεργασία με αγγλικό εξειδικευμένο εργαστήριο ώστε να μην καθυστερεί ο έλεγχος των δειγμάτων των ίππων. Τότε ήταν που κλιμακώθηκε και η αντιπαράθεση με την Ιπποδρομίες ΑΕ.
Πληθαίνουν, παράλληλα, οι καταγγελίες ότι η «Ιπποδρομίες ΑΕ» οδηγεί με ενέργειές της σε υποβάθμιση τον Ιππόδρομο είτε με το να μην ανακοινώνει έγκαιρα το πρόγραμμα των ιπποδρομιών είτε με αλλαγές της τελευταίας στιγμής σε ανακοινωμένες ιπποδρομίες. Αποκορύφωμα η πρόσφατη αναστολή λειτουργίας του Ιπποδρόμου.
Ομως, γύρω από τον Ιππόδρομο υπάρχουν πλήθος θέσεων εργασίας που σήμερα κινδυνεύουν. Αναβάτες, προπονητές, σταβλίτες, αλλά και ιπποφορβεία εξαρτώνται από το εάν λειτουργεί ο Ιππόδρομος.
Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο
Σύμμαχος της ΟΠΑΠ αποδεικνύεται ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης με τις ρυθμίσεις που κατέθεσε σε σχετικό σχέδιο νόμου.
Αυτές ψαλιδίζουν τις αρμοδιότητες της ΦΕΕ και καταργούν ουσιαστικά την άσκηση εποπτείας ως προς την τέλεση ιπποδρομιών. Κορυφαία περικοπή αρμοδιότητας αυτή που αφορά το ντόπινγκ, ενώ καταργείται και η αρμοδιότητα ιατρικού ελέγχου των ίππων.
Επιπλέον, ο νέος νόμος αλλάζει άρδην τον τρόπο που λειτουργούσε η ΦΕΕ. Μέχρι τώρα τα μέλη της ΓΣ της ΦΕΕ εκλέγονταν από τα ίδια τα μέλη της, και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία. Η εκλογή τους με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις καταργείται και θα ορίζονται από τον αρμόδιο υπουργό έπειτα από πρόταση του ιδιωτικού φορέα διεξαγωγής των ιπποδρομιών και των ιδιοκτητών. Δηλαδή, σε έναν εποπτικό φορέα, όπως η ΦΕΕ, θα μπορούν να εκλέξουν την πλειοψηφία της διοίκησης οι εποπτευόμενοι!
Επιπλέον, με τις προτεινόμενες αλλαγές στη σύνθεση του ΔΣ οι τέσσερις εκπρόσωποι του ιδιώτη παραχωρησιούχου θα μπορούν να μπλοκάρουν κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν τον έλεγχο των ιπποδρομιών. Μάλιστα, το ίδιο το υπουργείο προτείνει να αφαιρεθεί από τον υπουργό η δυνατότητα ελέγχου της ουσίας των αποφάσεων του ΔΣ της εποπτεύουσας ΦΕΕ.
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση έρχεται να ικανοποιήσει απαιτήσεις της ΟΠΑΠ ΑΕ απαλλάσσοντάς την από τον ενοχλητικό έλεγχο ενός διακριτού εποπτεύοντος φορέα και δίνοντας το δικαίωμα στον παραχωρησιούχο να μετατραπεί από ελεγχόμενος σε ελεγκτή.
Τα σχέδια της ΟΠΑΠ ΑΕ
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της ΟΠΑΠ ΑΕ για αντιμετώπιση των ζημιών που έχει η Ιπποδρομίες ΑΕ είναι να υπάρξει μείωση του ενοικίου των εγκαταστάσεων του Ιπποδρόμου, μείωση του ποσοστού εσόδων του Δημοσίου, αλλαγή στη χρήση του ακινήτου των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Μαρκόπουλο και συγχώνευση της μητρικής εταιρείας ΟΠΑΠ ΑΕ με τη θυγατρική της Ιπποδρομίες ΑΕ, με σκοπό τον συμψηφισμό των συσσωρευμένων ζημιών της δεύτερης (περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ) με αντίστοιχη φορολογική υποχρέωση από τα κέρδη της πρώτης.
Ομως, αν οι πληροφορίες ισχύουν, αυτό συμφέρει μόνο την ΟΠΑΠ ΑΕ, ενώ το ελληνικό Δημόσιο θα χάσει σημαντικά έσοδα. Η πρόταση δεν συνοδεύεται από ένα σχέδιο που θα εγγυάται ότι ο Ιππόδρομος θα επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης και άρα και το Δημόσιο θα έχει τα αντίστοιχα οφέλη.
Οι φορείς του Ιπποδρόμου έχουν κάνει προτάσεις προς την ΟΠΑΠ ΑΕ, που δεν έχουν γίνει δεκτές, για από κοινού διεκδίκηση της μείωσης του κόστους που προκύπτει από τη σύμβαση για τον παραχωρησιούχο υπό την προϋπόθεση ότι τα χρήματα που θα εξοικονομήσει θα τα επενδύσει στον Ιππόδρομο.
To κλειστό ιπποδρόμιο
Στις 21 Δεκεμβρίου 2018 η Ιπποδρομίες ΑΕ προχώρησε σε αναστολή διοργάνωσης των ιπποδρομιών, επικαλούμενη αδυναμία διεξαγωγής τους. Αυτό πλήττει τους επαγγελματίες του Ιπποδρόμου (προπονητές, αναβάτες κ.λπ.), οι οποίοι βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια λόγω της μειωμένης ιπποδρομιακής δραστηριότητας, αλλά και τους ιδιοκτήτες, στερώντας τους τα αναγκαία για τη διατήρηση των ίππων τους έσοδα από έπαθλα.
Αρκετοί υποστηρίζουν ότι τέτοιες κινήσεις αποτελούν μια πίεση της ΟΠΑΠ ΑΕ προς τη μεριά της κυβέρνησης και για την κατάθεση των σχετικών ρυθμίσεων και για την αναδιαπραγμάτευση των όρων της σύμβασης και των χρήσεων γης.