Ο αυτοανακηρυγμένος «πρόεδρος» της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό συγκεντρώνει την αναγνώριση και την στήριξη των ΗΠΑ και πολλών χωρών της Λατινικής Αμερικής, ωστόσο ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο συνεχίζει να λαμβάνει τη στήριξη παραδοσιακών συμμάχων του, με τη Βενεζουέλα να βυθίζεται στην κρίση με επικίνδυνες προεκτάσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο κράτη και οργανισμοί, εμφανίζονται διχασμένοι, με κάποιους να υποστηρίζουν τον Μαδούρο και κάποιοι τον Γκουαϊδό ανάλογα με τα συμφέροντα που εκφράζει η κάθε πλευρά. Σύμφωνα με την καταγραφή του ΑΠΕ – ΜΠΕ ο συσχετισμός δυνάμεων καταγράφεται ως εξής:
Κράτη και οργανισμοί που αναγνωρίζουν «πρόεδρο Γκουαϊδό»
ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγινε ο πρώτος επικεφαλής κράτους που ανακοίνωσε την στήριξή του στον Γκουαϊδό. «Σήμερα, επισήμως αναγνωρίζω τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας», ανακοίνωσε χθες ο Τραμπ, λίγο μετά την αυτοανακήρυξη του ίδιου του Γκουαϊδό. Ο ΥΠΕΞ Πομπέο κάλεσε τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό «μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας».
Καναδάς: «Στηρίζουμε την δέσμευσή του να οδηγήσει την Βενεζουέλα σε ελεύθερες και δίκαιες προεδρικές εκλογές», δήλωσε η ΥΠΕΞ Κριστιάν Φρίλαντ για τον Γκουαϊδό.
Βραζιλία: Η Μπραζίλια «αναγνωρίζει ως πρόεδρο τον Χουάν Γκουαϊδό», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.
Χιλή: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο λανθασμένα διορισμένος πρόεδρος Μαδούρο είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης», σύμφωνα με τον πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινέρα.
Αργεντινή: «Θέλουμε οι Βενεζουελάνοι να ανακτήσουν την δημοκρατία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Φαουρί
Η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα, η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, ο Παναμάς, η Παραγουάη και το Περού, που είναι επίσης μέλη της «Ομάδας της Λίμας» ενός οργανισμού στον οποίο συμμετέχουν χώρες του δυτικού ημισφαιρίου, ανέφεραν ότι τάσσονται υπέρ του Γκουαϊδό και τον αναγνωρίζουν ως μεταβατικό πρόεδρο.
Βρετανία: «Ο Μαδούρο δεν είναι νόμιμος ηγέτης της Βενεζουέλας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, τονίζοντας ότι ο Γκουαϊδό, είναι «το σωστό πρόσωπο»» για να οδηγήσει τη χώρα προς το εμπρός, χωρίς να τον αναγνωρίσει επίσημα ως πρόεδρο της χώρας.
Γεωργία, Κόσοβο αναγνώρισαν επίσης τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας.
Κράτη και οργανισμοί που ζητούν διάλογο ή εκλογές
Μεξικό: «Έχουμε διπλωματικές σχέσεις με την Βενεζουέλα που έχει μια συνταγματική κυβέρνηση. Δεν θα διακόψουμε τις σχέσεις μας προς το παρόν ούτε θα αποσύρουμε την αναγνώρισή μας από αυτή την κυβέρνηση», δήλωσαν ο πρόεδρος Μανουέλ Λόπες Ορμπραδόρ και ο υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ. Ο ΥΠΕΞ κάλεσε τις δύο πλευρές στην Βενεζουέλα να διεξάγουν συνομιλίες.
Ευρωπαϊκή Ένωση
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά την άμεση εκκίνηση μιας πολιτικής διαδικασίας που οδηγεί στη διενέργεια ελεύθερων και αξιόπιστων εκλογών», δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι.
«Σε αντίθεση με τον Μαδούρο, η Εθνοσυνέλευση, στην οποία προεδρεύει ο Χουάν Γκουαϊδό, έχει δημοκρατική εντολή των πολιτών της Βενεζουέλας», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι κατήγγειλε το «παράνομο καθεστώς» του Μαδούρο ανακοινώνοντας παράλληλα την υποστήριξη του ΕΚ στον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό.
Γαλλία: «Μετά από την παράνομη εκλογή του Νικολάς Μαδούρο τον Μάιο του 2018, η Ευρώπη στηρίζει την αποκατάσταση της δημοκρατίας, χαιρετίζω το θάρρος εκατοντάδων χιλιάδων Βενεζουελάνων που διαδηλώνουν για την ελευθερία τους», είπε με tweet του ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Λίγο μετά τη δήλωση Μακρόν, Γάλλος αξιωματούχος τόνισε ότι το Παρίσι θα αναγνωρίσει ως πρόεδρο της Βενεζουέλας οποιονδήποτε κερδίσει δημοκρατικές εκλογές
Ισπανία: «Πρέπει να αποτρέψουμε την επιδείνωση της κατάστασης και αυτό σίγουρα απαιτεί μια διαδικασία παρέμβασης για να διασφαλιστεί ότι μόνη βέβαιη έξοδος είναι οι εκλογές», τόνισε ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας Χοσέπ Μπορέλ. «Δεν θεωρούμε το καθεστώς (της Βενεζουέλας) ως νόμιμο επειδή η νομιμότητά του προκύπτει από εκλογές, που δεν έχουμε αναγνωρίσει», πρόσθεσε. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρόεδρο Γκουαϊδό, και επέμεινε για την ανάγκη να διεξαχθούν «ελεύθερες εκλογές».
Πορτογαλία: Ο υπουργός Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα δήλωσε ότι ο μόνος δρόμος για την Βενεζουέλα να ξεπεράσει την πολιτική της κρίση είναι η διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας δήλωσε ότι η χώρα του δεν είναι ουδέτερη απέναντι στην πολιτική κατάσταση στην Βενεζουέλα, εκφράζοντας την ξεκάθαρη στήριξη του Βερολίνου στον ηγέτη της αντιπολίτευσης και πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊντό.
Είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε τον Νίκολας Μαδούρο ως πρόεδρο της χώρας, επειδή “είναι ξεκάθαρο, ότι υπάρχουν τόσες πολλές παραβιάσεις των δικαιωμάτων ψήφου που περιορίζουν την ικανότητα να χαρακτηριστεί μια δημοκρατική ψηφοφορία”, τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.
Το γερμανικό ΥΠΕΞ με tweet του λίγο μετά την δήλωση Μαας, ανέφερε ότι ο Μαδούρο “δεν έχει δημοκρατική νομιμότητα ως πρόεδρος”. Παράλληλα αναφέρει ότι η Γερμανία στηρίζει την Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας, που εκλέχθηκε από τον λαό και καλεί σε δημοκρατικές επαναληπτικές εκλογές.
Ηνωμένα Έθνη
«Ελπίζουμε ότι η διεξαγωγή διαλόγου θα είναι δυνατή για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση που θα οδηγήσει σε σύγκρουση, η οποία θα ήταν καταστροφική για τον λαό της χώρας και για την περιοχή», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
«Θέλουμε μια ειρηνική λύση», επέμεινε η Yπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Χιλιανή Μισέλ Μπατσελέ.
Νορβηγία: «Για να λυθεί η πολιτική κρίση, η κυβέρνηση πρέπει να λάβει την πρωτοβουλία μιας πολιτικής διαδικασίας το αντικείμενο της οποίας θα είναι οι ελεύθερες και αξιόπιστες εκλογές», δήλωσε η υπουργός εξωτερικών της Νορβηγίας Ίνε Μαρί Έρικσεν.
Κράτη που αναγνωρίζουν ότι ο Μαδούρο παραμένει πρόεδρος της Βενεζουέλας
Ρωσία: Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μαδούρο «εξέφρασε την υποστήριξη του στην νόμιμη κυβέρνηση της Βενεζουέλας σε συνθήκες όξυνσης μια εσωτερικής πολιτικής κρίσης που έχει προκληθεί από το εξωτερικό».
Τουρκία: «Αδελφέ Μαδούρο, κράτα ψηλά το κεφάλι, η Τουρκία στέκεται στο πλευρό σου», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Ερντογάν στον Μαδούρο κατά την τηλεφωνική επαφή που είχαν.
Κίνα: «Η Κίνα εφαρμόζει πάντα την αρχή της μη ανάμιξης σε εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και είναι αντίθετη σε έξωθεν ανάμειξη στη Βενεζουέλα και υποστηρίζει τις προσπάθειες της χώρας αυτής να προστατεύσει την ανεξαρτησία και τη σταθερότητά της», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ.
Κούβα: «Η στήριξη μας και η αλληλεγγύη μας είναι με τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο μπροστά στις ιμπεριαλιστικές απόπειρες να κηλιδωθεί και να αποσταθεροποιηθεί η Μπολιβαριανή επανάσταση», έγραψε στο twitter ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίαζ Κανέλ. Ο ΥΠΕΞ Μπρούνο Ροντρίγκεζ καταδίκασε μια «απόπειρα πραξικοπήματος».
Βολιβία: Ο πρόεδρος Έβο Μοράλες εξέφρασε την αλληλεγγύη του στη Βενεζουέλα «σε αυτές τις ώρες αποφασιστικής σημασίας, που τα νύχια του ιμπεριαλισμού προσπαθούν ξανά να καταφέρουν θανάσιμο πλήγμα στη δημοκρατία και στην αυτοδιάθεση των λαών της Νότιας Αμερικής», προσθέτοντας ότι «δεν θα γίνουμε ποτέ η πίσω αυλή των ΗΠΑ».
Ιράν: «Το Ιράν στηρίζει την κυβέρνηση και το λαό της Βενεζουέλας ενάντια στις παράτυπες και παράνομες ενέργειες, όπως η απόπειρα πραξικοπήματος και η ξένη ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις μιας χώρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί.