Ούτε 24 ώρες δεν πέρασαν από την ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών και ήδη έχουν αρχίσει να παράγονται αποτελέσματα. Ο Ζόραν Ζάεφ μίλησε ξεκάθαρα για Μακεδόνες που μαζί με τους Ελληνες βρήκαν τη λύση.
Οι 153 ψήφοι χαροποίησαν τους Ευρωπαίους, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ που είναι θέμα χρόνου να ξεχάσουν το «Βόρεια» και να μείνουν με το «Μακεδονία» σκέτο. Κι αυτό προτού ακόμη γίνουν τα τελικά βήματα ώστε κι επίσημα η χώρα να αλλάξει όνομα, γλώσσα κι εθνικότητα.
Από εδώ και στο εξής μένουν ελάχιστα βήματα για να τελειώσει η υπόθεση κι ένα από αυτά θα γίνει σε λίγες ημέρες με την κύρωση από την ελληνική Βουλή του πρωτοκόλλου ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Τυπικά, για να αρχίσουν στα κρατικά έγγραφα και κτίρια της γείτονος να αναγράφεται το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», πρέπει να κυρωθεί το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ, όπως προβλέπει η συνθήκη των Πρεσπών. Παρά ταύτα, ένα-ένα τα κράτη αρχίζουν να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα με πρώτο το Ισραήλ.
Μετά την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο, στον ιστότοπο του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, η ονομασία της πΓΔΜ άρχισε ήδη να αλλάζει από «Macedonia» σε «North Macedonia».
Στη σελίδα όπου παρουσιάζονται τα βιογραφικά του νυν και των πρώην Ισραηλινών πρεσβευτών στα Σκόπια, η ονομασία της χώρας έχει αλλαχθεί σε “North Macedonia” και η χώρα καταχωρήθηκε υπό το γράμμα «N» (=North Macedonia).
Όπως έχει γίνει γνωστό, τα βήματα που θα ακολουθηθούν, σύμφωνα με το iefimerida είναι:
· Υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως
· Μεθαύριο Δευτέρα η Συμφωνία θα δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και θα γίνει πλέον επίσημα νόμος του κράτους
· Ανακοίνωση στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ ότι κυρώθηκε η Συμφωνία από τη Βουλή
· Υπογραφή από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των 29 χωρών του ΝΑΤΟ του Πρωτοκόλλου Εισδοχής και αποστολή του στις πρωτεύουσες των κρατών μελών
· Κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής από τη βουλή των Ελλήνων
· Αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης στα Σκόπια με την οποία θα ενημερώνουμε ότι ολοκληρώθηκε η κύρωση Συμφωνίας και του Πρωτοκόλλου
· Αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης από τα Σκόπια προς την Ελλάδα και τον ΟΗΕ ότι η Συμφωνία τίθεται σε ισχύ
· Αποστολή από Σκόπια επιστολής προς τον ΟΗΕ και τους διεθνείς οργανισμούς ότι η χώρα λέγεται πλέον Βόρεια Μακεδονία
· Υπογραφή του Πρωτοκόλλου Εισδοχής από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και αποστολή του στην Ουάσιγκτον.