Παρόλο που κοντεύει τα δυόμισι το παιδάκι σου, σε ζορίζει τόσο πολύ με το φαγητό του, που σου φαντάζει απίθανη η ιδέα να αρχίσεις να του μαθαίνεις να τρώει μόνο του. Κι όμως αυτή η διαδικασία ίσως να βοηθήσει το βλαστάρι σου να μάθει να τρώει καλύτερα το φαγητό του.
Τα παιδιά παίρνουν τα πρώτα μαθήματα για να τρώνε μόνα τους ενστικτωδώς όταν αρχίζουν να πιάνουν τα πάντα με τα χέρια τους. Για παράδειγμα, όταν πεινάει το μωρό και του δώσεις το μπουκάλι με το γάλα θα προσπαθήσει να το κρατήσει μόνο του. Σταδιακά όσο περνούν οι μήνες όταν το ταΐζεις θα καταλάβεις ότι όταν πεινάει ή διψάει θέλει να οδηγήσεις το κουτάλι ή το ποτήρι στο στόμα του. Λίγο αργότερα θα αρχίσει να αγγίζει τα τρόφιμα και να τρώει με τα χέρια κάτι που του αρέσει.
Το παιδάκι σου αρχίζει μετά τα πρώτα του γενέθλια σιγά σιγά να πίνει νεράκι με ένα φλιτζάνι με στόμιο αλλά χωρίς να μπορεί να ελέγξει τη ροή. Μέχρι τα δυο του χρόνια αυτό θα το έχει καταφέρει με τη βοήθεια ενός φλιτζανιού ή μιας κούπας με δύο λαβές, πάντα υπό επίβλεψη.
Γύρω στα δυο του χρόνια αρχίζει να ταΐζει και τα παιχνίδια του. Ήρθε η ώρα να προμηθευτείς το ατομικό του κουτάλι και το μπολ ή το πιατάκι με φιγούρες και να το ενθαρρύνεις να το χρησιμοποιήσει. Όταν αρχίσει να πιάνει το κουταλάκι, πιάστο το κι εσύ μαζί του, γέμισέ το με μια μικρή ποσότητα φαγητού και κατεύθυνε το χεράκι στο στόμα του. Με την επανάληψη θα καταλάβει τι πρέπει να κάνει.
Όσο και αν δυσκολευτεί στην αρχή, σιγά σιγά θα μάθει να το χρησιμοποιεί. Εννοείται πως δεν θα το αφήνεις από τα μάτια σου, όταν τρώει, αφού δεν αποκλείεται να σταματήσει μετά από λίγες κουταλιές και πρέπει να ελέγξεις την ποσότητα που έχει ήδη φάει. Μέχρι να συνηθίσει τη διαδικασία θα του δίνεις εσύ τις κουταλιές που απαιτείται για να ολοκληρώσει το γεύμα του.
Για να μάθει το παιδί σου να τρώει ξεκίνα με κάτι παχύρευστο μικρό. Στη συνέχεια όταν μπορεί να πιάσει στο χέρι του φαγητό, μπορείς να του δώσεις λίγο ψωμάκι, ένα μπισκοτάκι, μια φέτα κάποιου φρούτου, για να τα μασουλάει. Αργότερα, μπορείς να περάσεις σε τοστάκια, λαχανικά, κρέας κ.ο.κ.
Όσο και αν σε τρομάζει το γεγονός ότι το παιδί θα πιάσει το φαγητό με το χέρι από φόβο ότι θα λερώσει τα ρούχα του και όλη την κουζίνα, να θυμάσαι ότι με την αφή το παιδί μπορεί να μάθει πολλά και να ασχοληθεί περισσότερο με το φαγητό, με τελικό σκοπό να το δοκιμάσει.
Αφού το παιδί μάθει να χρησιμοποιεί το κουτάλι θα έρθει η ώρα να δοκιμάσει να χρησιμοποιήσει και το πιρούνι. Ξεκίνησε με κάποιες μπουκιές από τυράκι ή με κομμένες φέτες από κοτόπουλο ή με μερικά κομματάκια φρούτων.
Ενώ προσπαθείς να του μάθεις να τρώει μόνο του παίξε μαζί του «τάισε με» χρησιμοποιώντας φετούλες από κάποιο φρούτο ή φαγητό με τα οποία θα προτρέψεις το παιδί να σε ταΐσει στο στόμα. Μάσησε την κάθε μπουκιά και ενθάρρυνέ το στη συνέχεια να ταΐσει και τον εαυτό του.
Έτσι ή αλλιώς φρόντισε να τρώτε μαζί του προκειμένου να σε παρατηρεί καθώς χρησιμοποιείς κουτάλι, ποτήρι, κ.ο.κ. Σύντομα θα σε μιμηθεί.
Στις δοκιμές που θα κάνετε φρόντισε το φαγητό που του δίνεις να είναι αγαπημένο του. Επίσης, να είσαι πάντα προετοιμασμένη για τυχόν… ατυχήματα στην κουζίνα, με σύνεργα καθαρισμού για κάθε ενδεχόμενο. Καλή δύναμη…