Μια εύκολη στην παρασκευή, υγιεινή και πεντανόστιμη σαλάτα με σταμναγκάθι και παντζάρια για συνοδευτικό, αλλά και για ένα πιο ελαφρύ γεύμα ή δείπνο μετά από γευστικές ατασθαλίες.
Υλικά
½ κιλού σταμναγκάθι
400 γραμμάρια παντζάρια βρασμένα
αλάτι και πιπέρι
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
ξίδι βαλσάμικο
2 κουταλιές γλυκού κύμινο σε σπόρους
Εκτέλεση
Αφού καθαρίσουμε και ξεπλύνουμε με μπόλικο νερό το σταμναγκάθι, το ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει. Όταν πάρει μια βράση και ανέβει στην επιφάνεια το γυρίζουμε με την βοήθεια μιας πιρούνας. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για άλλη μια φορά και αφήνουμε να βράσουν τα χόρτα μας για άλλα 10 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φωτιά, σουρώνουμε και τα κρυώνουμε με νερό. Κόβουμε τα παντζάρια, που έχουμε αγοράσει έτοιμα ή που επίσης έχουμε βράσει ώστε να κρατάνε, σε λεπτές φέτες. Σε ένα βαθύ πιάτο σερβίρουμε το σταμναγκάθι με τα παντζάρια. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι βαλσάμικο και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με τους σπόρους κύμινο, που έχουμε σοτάρει σε τηγανάκι για να έχουν περισσότερο άρωμα. Αν δεν σας αρέσει το κύμινο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας, όπως καρύδια, αλλά και τυρί, όπως μανούρι ή ανθότυρο. Μπορείτε να σερβίρετε.