Κοινή πρόταση μομφής κατά του Αυστριακού υπουργού Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, που προέρχεται από το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα των Ελευθέρων, πρόκειται να καταθέσουν μεθαύριο Τετάρτη 30/1 στην ολομέλεια της αυστριακής Βουλής, τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η πρόταση μομφής, την οποία ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα το απόγευμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος «Λίστα Τώρα» (πρώην «Λίστα Πέτερ Πιλτς») Βόλφγκανγκ Τσίνγκλ, θα απευθύνεται στον επικεφαλής της κυβέρνησης, καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς που προέρχεται από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, αλλά θα έχει ως αντικείμενό της την αμφισβήτηση από τον Χέρμπερτ Κικλ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις «απαράδεκτες» θέσεις του για την σχέση πολιτικής και Δικαιοσύνης.
Νωρίτερα, από την πλευρά του, ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Γεργκ Λάιχτφριντ, είχε επισημάνει πως ο υπουργός Εσωτερικών, στον ιδιαίτερα ευαίσθητο αυτόν τομέα, βρίσκεται σε λάθος θέση, «καθώς έχει προφανώς προβλήματα με το δημοκρατικό Κράτος Δικαίου».
Ο Γεργκ Λάιχτφριντ απεύθυνε έκκληση προς του βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος να συμπεριφερθούν ως δημοκράτες και όχι ως αποδέκτες διαταγών του περιβάλλοντος Κουρτς, και να υπερψηφίσουν την πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης για μομφή κατά του υπουργού Εσωτερικών.
Μόλις την περασμένη Παρασκευή, κριτική στον υπουργό Εσωτερικών για τις θέσεις του απέναντι στο Κράτος Δικαίου, είχε ασκήσει ο Αυστριακός ομοσπονδιακός Πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ενώ την παραίτηση του Κικλ είχε ζητήσει νωρίτερα η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ.
Ο Αυστριακός Πρόεδρος επέκρινε ως «φυσικά τελείως απαράδεκτη» την αμφισβήτηση από τον υπουργό Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία, όπως επισήμανε ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν αποτελεί βάση της Δεύτερης Αυστριακής Δημοκρατίας και ενέχει στην χώρα την ισχύ συνταγματικού νόμου, ενώ συνιστά επίσης Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Ένας κλονισμός στα θεμελιώδη δικαιώματα είναι απαράδεκτος, γιατί θέτει υπό αμφισβήτηση τις βάσεις της Δεύτερης Αυστριακής Δημοκρατίας, τόνισε ο Αυστριακός Πρόεδρος, ο οποίος, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς, αιχμές και κατά του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, σημείωσε πως «υποθέτει ότι όλα τα μέλη της αυστριακής ομοσπονδιακής κυβέρνησης έχουν συνείδηση αυτών των γεγονότων».
Από την πλευρά της, η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών – οι οποίοι ηγούνταν των αυστριακών κυβερνήσεων για δέκα στη σειρά χρόνια ως τον Δεκέμβριο του 2017 – είχε ζητήσει νωρίτερα την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, λόγω των απαράδεκτων αμφισβητήσεων από μέρους του του Κράτους Δικαίου.
«Ο Κικλ θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί εδώ και τώρα, εάν διέθετε το παραμικρό ίχνος ευπρέπειας και σεβασμού απέναντι στη Δημοκρατία μας», είχε τονίσει η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ.
Επίσης, την Παρασκευή, σε ψήφισμά τους με τίτλο «Ο Κικλ πρέπει να φύγει», εκατοντάδες Αυστριακοί και καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους η βραβευμένη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφέας Ελφρίντε Γέλινεκ, ζητούσαν την άμεση παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών.
Καταγγέλλοντας τις διατυπωθείσες από τον Χέρμπερτ Κικλ θέσεις, ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να ακολουθεί την πολιτική, στο ψήφισμα τονίζεται πως «η πολιτική σε μία δημοκρατία πρέπει να σέβεται τη Δικαιοσύνη χωρίς “ναι μεν αλλά”, και να εγγυάται τις αρχές της διάκρισης των εξουσιών και τις αρχές του Κράτους Δικαίου, όπως προβλέπονται στο Σύνταγμα».