«Τι κοινό έχουν ο Αγιος Φραγκίσκος της Ασίζης και ο πρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ;» ρωτούσε προ ημερών στο «Σπίγκελ» ο Μίχαελ Σάουγκα, διευθυντής του γραφείου του περιοδικού στο Βερολίνο. Η απάντησή του: «Και οι δύο μπορούν μέσα από τα λάθη τους να κερδίζουν νέους οπαδούς». Ο Αγιος Φραγκίσκος διήγε ως νέος άσωτον βίον μέχρι να αφιερωθεί στον Θεό, να αποσυρθεί στη μοναστική ζωή, να αφοσιωθεί στην πενία και να ιδρύσει ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά τάγματα της Καθολικής Εκκλησίας, το Τάγμα των Φραγκισκανών.
Ο πρόεδρος των Πρασίνων Χάμπεκ αποφάσισε να αποσυρθεί από τα κοινωνικά δίκτυα Twitter και Facebook, κερδίζοντας έτσι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τη συμπάθεια της πλειοψηφίας των Γερμανών. Την εποχή που ο κόσμος κρατάει την αναπνοή του για το επόμενο μήνυμα του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, την ώρα που Instagram, Twitter και Facebook αλλάζουν θεμελιακά το μιντιακό τοπίο και τις επικοινωνιακές συνήθειες των ανθρώπων, ο πρόεδρος των Πρασίνων της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ αποφάσισε να πάει κόντρα στο ρεύμα. Εδώ και δέκα ημέρες έκλεισε τους λογαριασμούς του σε Twitter και Facebook. Γιατί; «Σε κανένα άλλο Μέσο δεν υπάρχει τόσο μίσος, κακία και μισαλλοδοξία όσο στο Twitter» δικαιολόγησε ο Χάμπεκ την απόφασή του αυτή. Και ακόμα πιο προσωπικά: «Προφανώς το Twitter οδήγησε και μένα να είμαι επιθετικότερος, αιχμηρότερος, πιο φωνακλάς, πιο πολεμικός, και όλα αυτά με μια ταχύτητα που δεν αφήνει χώρο για δεύτερες σκέψεις. Προφανώς, σε όλα αυτά δεν έχω ανοσία» συμπλήρωσε ο Πράσινος πρόεδρος.
Τι είχε προηγηθεί; Τον περασμένο Οκτώβριο ο Χάμπεκ σχολίαζε την αναμενόμενη εκλογική νίκη των Πρασίνων ως «αποκατάσταση της δημοκρατίας» στη Βαυαρία. Οι αντιδράσεις στην υπεροπτική προσβολή όλων των Βαυαρών ήταν αναμενόμενες. Προ ημερών υποσχέθηκε ότι θα κάνει τα πάντα «προκειμένου να μείνει η Θουριγγία δημοκρατική χώρα» στις εκλογές του ερχόμενου φθινοπώρου. Στην Ανατολικογερμανική Θουριγγία μπορεί να είναι αρχηγός του AfD o ακροδεξιός Μπγιορν Χέκε, τη δράση του οποίου θα παρακολουθούν εφεξής οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας, αλλά είναι οι πολίτες και οι πολιτικοί της Θουριγγίας, όχι ο Χάμπεκ, που θα την κρατήσουν στον δημοκρατικό δρόμο.
Ο 49χρονος Ρόμπερτ Χάμπεκ ανήκει στη νέα γενιά των γερμανών πολιτικών – μαζί με την Αναλένα Μπέρμποκ είναι το νέο δίδυμο στην ηγεσία των Πρασίνων. Στη σύντομη θητεία τους από τον Ιανουάριο του ’18 απάλλαξαν τους Οικολόγους από τις παραλυτικές εσωκομματικές συγκρούσεις των δύο παραδοσιακών ρευμάτων, ρεαλιστών («ρεάλος») και ριζοσπαστών («φούντις»). Συνδυάζουν μια σύγχρονη αντισυμβατικότητα λόγου και στάσης με μια σαφώς ρεαλιστική γραμμή στις πολιτικές επιλογές του κόμματος. Στο δίδυμο του προεδρείου αποτυπώνεται και η σταδιακή μετάλλαξη των Πρασίνων σε πολιτική δύναμη εξουσίας, η οποία καλύπτει το κενό που αφήνει η δραματική υποχώρηση των Σοσιαλδημοκρατών. Στη Βάδη – Βυρτεμβέργη κυβερνά για δεύτερη θητεία ο Πράσινος πρωθυπουργός Βίνφριντ Κρέτσμα, στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές σε Βαυαρία και Εσση αναδείχτηκαν δεύτερη δύναμη, στις παγγερμανικές δημοσκοπήσεις έχουν παγιωθεί ως δεύτερο κόμμα με ποσοστά σταθερά πάνω από 20%.
Αντιπολίτευση
Στο Βερολίνο οι Πράσινοι είναι ακόμα στην αντιπολίτευση. Και «η αντιπολίτευση έχει το πλεονέκτημα να θέτει ερωτήματα, τα οποία δεν πρέπει να απαντήσει», όπως έλεγε ο παλαίμαχος συνοδοιπόρος του Κολ, Νόρμπερτ Μπλιουμ. Μπορεί λοιπόν ο Χάμπεκ να εξηγεί στις τηλεοπτικές εκπομπές – το 2018 ήταν ο πολιτικός με τις περισσότερες εμφανίσεις – τις οξυδερκείς αναλύσεις του για τη «δραματική μετάλλαξη της αγοράς εργασίας» και τον πολίτη που «μετά την απώλεια της θέσης εργασίας δεν πρέπει να χάνει και την αξιοπρέπειά του, διότι τότε θα χαθεί η κοινωνική συναίνεση στη δημοκρατία». Και ταυτόχρονα να δηλώνει «κατά» του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας Χαρτς 4, υποσχόμενος ότι «δεν θα αφήσουμε κανέναν να πεινάσει».
Στο θέμα του Twitter και του Facebook ωστόσο παίζεται η προσωπική του αξιοπιστία. Χωρίς κοινωνικά δίκτυα, μήπως έχει ήδη «συμπτώματα στερητικού συνδρόμου;», ήθελε να μάθει η δημοσιογράφος Σάντρα Μαϊσμπέργκερ από τον Χάμπεκ, καλεσμένο στην ομώνυμη εκπομπή της πριν από λίγες ημέρες στο πρώτο γερμανικό κανάλι ARD. «Καθόλου, είμαι μια χαρά» απάντησε ο Χάμπεκ. Και δεν θα επιστρέψει. «Πρέπει να λάβουμε υπόψη τον τρόπο που γίνεται εκεί η συζήτηση και πώς το Μέσο αλλάζει τον τρόπο πολιτικής αντιπαράθεσης. Εκρινα ότι δεν είναι αυτό με το οποίο θέλω να μετρηθώ πολιτικά» εξήγησε ο Χάμπεκ. Η απόφασή του ισχύει για πάντα; «Τίποτα στον κόσμο δεν αποκλείεται για πάντα» παραδέχτηκε ο Πράσινος πρόεδρος. Αλλά τώρα, πρόσθεσε, «κόπηκε η γέφυρα και όλοι θα γελούσαν εάν έλεγα ότι έκανα απλά μια προσπάθεια και θα επιστρέψω σε μία εβδομάδα». Μέχρι στιγμής κανένας άλλος πολιτικός δεν μιμήθηκε τον Χάμπεκ. Σίγουρα όμως θα τον μιμηθούν αρκετοί πολίτες.