Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα δημοσιοποιήσει τον Μάιο την έκθεσή της για τη δολοφονία του Σοαυδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη.
«Η έκθεση θα δημοσιοποιηθεί μερικές εβδομάδες προτού την παρουσιάσω στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, άρα πιθανόν τον Μάιο», δήλωσε η Ανιές Καλαμάρ στους δημοσιογράφους μπροστά από το σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.
Η έκθεση θα παρουσιαστεί στη συνέχεια στη σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον Ιούνιο, διευκρίνισε η Καλαμάρ που πραγματοποιεί από τη Δευτέρα επίσκεψη στην Τουρκία με αντικείμενο τη δολοφονία του Κασόγκι.
Η εισηγήτρια του ΟΗΕ δεν μετέβη σήμερα στο σαουδαραβικό προξενείο, όμως εξέφρασε την επιθυμία ότι θα μπορέσει να το κάνει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της που ολοκληρώνεται στα τέλη της εβδομάδας.
«Απευθύναμε ένα αίτημα στη σαουδαραβική κυβέρνηση προκειμένου να έχουμε πρόσβαση στο προξενείο και επίσης για να συναντήσουμε Σαουδάραβες αξιωματούχους στη Σαουδική Αραβία και εξακολουθούμε να περιμένουμε την απάντησή τους», είπε.
«Καλούμε με σεβασμό τις αρχές να μας δώσουν πρόσβαση στη διάρκεια της παραμονής μας» στην Τουρκία, πρόσθεσε η Καλαμάρ.
Κατά τη χθεσινή, πρώτη ημέρα της επίσκεψής της στην Τουρκία, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ έγινε δεκτή από τους υπουργούς Εξωτερικών και Δικαιοσύνης Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ αντίστοιχα.
Η Καλαμάρ προσπαθεί, στη διάρκεια της επίσκεψης αυτής, να ρίξει φως στον θάνατο, στις 2 Οκτωβρίου 2018, του Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος δολοφονήθηκε από Σαουδάραβες πράκτορες στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη.
Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τον θάνατό του, το πτώμα του δημοσιογράφου, που συνεργαζόταν κυρίως με την Washington Post, δεν έχει ακόμη βρεθεί.
Η δολοφονία του βύθισε τη Σαουδική Αραβία σε σοβαρή διπλωματική κρίση και έπληξε τη διεθνή εικόνα του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος κατηγορείται από Αμερικανούς και Τούρκους αξιωματούχους ότι έδωσε την εντολή για τη δολοφονία.
Ωστόσο το Ριάντ απέδωσε τη διάπραξη της δολοφονίας σε «ανεξέλεγκτα» στοιχεία. Η δίκη των 11 υπόπτων ξεκίνησε στις αρχές Ιανουαρίου στη Σαουδική Αραβία και ο γενικός εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθεί η ποινή του θανάτου σε πέντε από αυτούς.
Η Άγκυρα επεσήμανε πολλές φορές την ανάγκη να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για την υπόθεση αυτή, εκφράζοντας λύπη για την έλλειψη διαφάνειας της σαουδαραβικής έρευνας.
«Εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε ούτε πού βρίσκεται το πτώμα του Κασόγκι, ούτε ποιος έδωσε την εντολή για τη δολοφονία», έγραψε σήμερα στο Twitter ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Ατούν. «Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη.»