Σε ψίχουλα απειλεί να μετατρέψει τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό τυχόν μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2020, όπως έχει προνομοθετήσει η κυβέρνηση. Οσο μάλιστα ο μισθός αυξάνεται με την προσθήκη τριετιών, τόσο μικραίνουν οι αυξήσεις και φτάνουν να περιορίζονται ακόμα και στα 22 ευρώ τον Ιανουάριο του 2020 για έναν μισθωτό του ιδιωτικού τομέα με εννιά χρόνια προϋπηρεσία.
Μπορεί για έναν ιδιωτικό υπάλληλο χωρίς προϋπηρεσία ο μεικτός μισθός από την 1η Φεβρουαρίου να αυξάνεται κατά 64 ευρώ και να διαμορφώνεται στα 650 ευρώ από 586 ευρώ σήμερα, αλλά με την περικοπή του αφορολογήτου ο συγκεκριμένος υπάλληλος θα κληθεί για πρώτη φορά να πληρώσει φόρο για τα εισοδήματά του και θα δει την καθαρή αύξηση στον μισθό του να προσγειώνεται στα 34 ευρώ.
Η κυβέρνηση διακηρύσσει πως δεν πρόκειται να εφαρμοστεί η προνομοθετημένη μείωση του αφορολογήτου. Οι θεσμοί όμως έχουν εκφράσει ήδη διαφορετική άποψη. Το ΔΝΤ με την τελευταία του παρέμβαση, μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου μεταμνημονιακής εποπτείας, τόνισε την ανάγκη το αφορολόγητο να μειωθεί προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για μείωση συντελεστών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Η Κομισιόν από την πλευρά της έχει ήδη στείλει προειδοποιητικά μηνύματα από τα οποία προκύπτει ότι αντιμετωπίζεται τελείως διαφορετικά η περίπτωση του αφορολογήτου σε σχέση με τις συντάξεις. Στην περίπτωση του αφορολογήτου, το μέτρο θεωρείται από τους θεσμούς έντονα διαρθρωτικού χαρακτήρα, καθώς συνεπάγεται διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Επιπρόσθετα, οι αυξανόμενοι κίνδυνοι τους οποίους υπέδειξε το ΔΝΤ και αναμένεται να επισημάνει και η Κομισιόν δεν αποκλείεται να καταστήσουν αναγκαστική την εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.
Ο Κατάινεν
Στους κινδύνους που κρύβουν τα πισωγυρίσματα και η υπερφορολόγηση αναφέρθηκε χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν, ο οποίος σχολιάζοντας τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, αν και είπε ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να το κάνει αυτό, έσπευσε να συμπληρώσει ότι η συμβουλή της Κομισιόν σε όλες τις χώρες είναι οι αυξήσεις να συνδέονται με την παραγωγικότητα. Σε διαφορετική περίπτωση, υπογράμμισε, δεν είναι βιώσιμη η αύξηση των μισθών, προσθέτοντας ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι νέες θέσεις εργασίας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Παράλληλα ζήτησε την πλήρη και ταχεία εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν ξεκινήσει, ενώ υπογράμμισε ότι αν υπάρξουν πισωγυρίσματα, υποσκάπτεται η εμπιστοσύνη. «Η μεταρρύθμιση δεν είναι λιτότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γίρκι Κατάινεν, παρατηρώντας ότι είναι «μια φυσιολογική διαδικασία». Οσον αφορά την ψηφισμένη μείωση του αφορολογήτου, τόνισε ότι όσο πιο διευρυμένη είναι η βάση, τόσο χαμηλότερη μπορεί να είναι η φορολογία.
Πρακτικά, όλα δείχνουν πως η μείωση του αφορολογήτου δύσκολα μπορεί να αποφευχθεί, παρά το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην «επενδύουν» στη μείωση του αφορολογήτου.
Από το 2020
Με τα σημερινά πάντως δεδομένα το μαχαίρι στο αφορολόγητο, το οποίο είναι προνομοθετημένο να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2020, θα εξανεμίσει την αύξηση του κατώτατου μισθού. Τα στοιχεία που επεξεργάστηκαν «ΤΑ ΝΕΑ» αποκαλύπτουν τα εξής:
– Ενας άγαμος μισθωτός του ιδιωτικού τομέα χωρίς προϋπηρεσία, ο οποίος σήμερα αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 586,08 ευρώ, από τον επόμενο μήνα θα δει τον μεικτό μισθό του να αυξάνεται σχεδόν κατά 64 ευρώ και να διαμορφώνεται στα 650 ευρώ. Ο καθαρός μισθός μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών από 492,31 ευρώ σήμερα θα ανέβει στα 545,97 ευρώ τον επόμενο μήνα, για να περιοριστεί όμως στα 526,06 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2020 εάν ενεργοποιηθεί το μειωμένο αφορολόγητο όριο.
– Για έναν μισθωτό με 3 χρόνια προϋπηρεσία ο μεικτός μισθός από 644,69 ευρώ διαμορφώνεται στα 714,96 ευρώ από την 1η Φεβρουαρίου (αύξηση 70,27 ευρώ). Η αύξηση αυτή δεν θα φθάσει ολόκληρη στην τσέπη του υπαλλήλου αφού οι κρατήσεις θα περιορίσουν τον καθαρό μισθό στα 600,57 ευρώ. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για τον συγκεκριμένο μισθωτό το 2020. Με το κουρεμένο αφορολόγητο ο καθαρός μισθός του περιορίζεται στα 569,74 ευρώ. Ετσι, η αύξηση των 70,27 ευρώ στον μεικτό μισθό προσγειώνεται σε μόλις 28,20 ευρώ.
– Για έναν μισθωτό με 6 χρόνια προϋπηρεσία ο μεικτός μισθός του αυξάνεται κατά 76,66 ευρώ και διαμορφώνεται στα 779,96 ευρώ. Οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές του μετά τις κρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών και την παρακράτηση φόρου διαμορφώνεται στα 646,74 ευρώ, για να συρρικνωθεί στα 613,41 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2020 με το κούρεμα στο αφορολόγητο. Η αύξηση δηλαδή των 70,27 ευρώ περιορίζεται στα 22,64 ευρώ.