Ως «ακροδεξιούς λαϊκιστές» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όσους διαδήλωναν την Κυριακή στο Σύνταγμα εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, κατά τη διάρκεια του σύντομου διαλόγου που είχε για το ζήτημα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ.
Ο Αλέξης Τσίπρας σε βίντεο ακούγεται να περιγράφει τους συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο «ακροδεξιούς λαϊκιστές», επαναλάμβάνοντας ουσιαστικά τη θέση που είχε εκφράσει σε συνέντευξη του και στην εφημερίδα «Αυγή» λίγες ώρες πριν το συλλαλητήριο δηλώνοντας: «φαντάζομαι ότι ακραίες ομάδες θα επιχειρήσουν να χειραγωγήσουν το συλλαλητήριο».
Στην ερώτηση του γάλλου προέδρου ήταν για τον όγκο των διαδηλωτών, με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται σε 70.000 διαδηλωτές, ενώ στην επόμενη ερώτηση για το «αν η πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ;» απαντά χαμογελώντας «ναι, νομίζω. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που μπορούν να σκέπτονται και να ασκουν κριτική με το μυαλό τους».
Στην ερώτηση του πρωθυπουργού της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, που παρατηρεί προς τον Α. Τσίπρα, ότι η συμφωνία «φαινόταν δύσκολο απ’ έξω» να περάσει, ο Α. Τσίπρας απαντά «φανταστείτε από μέσα. Για αυτό ήταν σημαντικό».
Πρόβλημα οι αναρτήσεις Ζάεφ
Ωστόσο μετά και την επικύρωση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, τα προβλήματα για την κυβέρνηση κάθε άλλο παρά τελείωσαν αφού ο Ζόραν Ζάεφ εξακολουθεί να αποκαλεί τη χώρα του «Μακεδονία», χωρίς το γεωγραφικό προσδιορισμό «βόρεια» σε όλες τις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας οργή στην ελληνική κοινωνία. Μάλιστα αναμένεται να αναζητηθεί λύση σε μια συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ σε κάποιο από τα επερχόμενα διεθνή φόρουμ.
Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωνε ότι «τυπικά ο Ζόραν Ζάεφ έχει ακόμα το δικαίωμα να κάνει χρήση του όρου Μακεδονία και όχι Βόρεια Μακεδονία», υποστηρίζοντας ωστόσο την πεποίθηση του ότι ο Ζάεφ «θα επιδείξει καλή θέληση, όπως έκανε και στο παρελθόν» και τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε απολύτως μεταβατική κατάσταση, αλλά μέρα με τη μέρα, όλοι, και στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στη Βόρεια Μακεδονία θα ευθυγραμμιστούν με όσα προβλέπει και επιβάλλει η Συμφωνία των Πρεσπών». Και ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος Νίκολα Ντιμιτρόφ έσπευσε χθες να υπογραμμίσει πως η χώρα του έχει κάθε δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, μέχρι να κυρώσει η ελληνική Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Η ενόχληση της Αθήνας αναμένεται πως θα συζητηθεί και σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που αναμένεται να πραγαμτοποιήσουν Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, σε κάποιο από τα επερχόμενα διεθνή φόρουμ. Στόχος θα είναι να αποσαφηνιστούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως η επιμονή του Ζάεφ να χρησιμοποιεί την παλαιά συνταγματική ονομασία «Μακεδονία» αντί της νέας «Βόρεια Μακεδονία».
ΝΑΤΟ και ΕΕ προχωρούν τις διαδικασίες
Εν τω μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ εξακολουθούν να επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να τρέξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι διαδικασίες ένταξης της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο η συμφωνία να καταστεί το συντομότερο δυνατό τετελεσμένο γεγονός.
Τελευταίο εμπόδιο είναι η στάση της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αν και δεν είναι καθόλου σαφές πώς μπορεί να μπλοκάρει την συμφωνία που έχει συνομολογηθεί μεταξύ δυο κυρίαρχων κρατών, η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές ότι διαφωνεί με την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ψηφίσματος 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ Σκοπίων και Αθηνών, θα κριθούν από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Ωστόσο το πρωτόκολλο ένταξης της γείτονος έχει ήδη σταλεί από το γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στους 29 μόνιμους αντιπροσώπους, με τη Βουλγαρία να μην διατυπώνει καμία αντίρρηση τελικά, ενώ η Ελλάδα θα είναι η πρώτη που θα υπογράψει το πρωτόκολλο. Μέσα σε πέντε χρόνια ή το αργότερο μέχρι το 2024, τα προσωπικά έγγραφα των πολιτών θα φέρουν τη νέα ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».