Το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας «ενέκρινε την Τετάρτη την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ», ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας ότι η υπογραφή αναμένεται να γίνει από τους μόνιμους αντιπροσώπους της Συμμαχίας το Φεβρουάριο, ενώ θα πρέπει να ακολουθήσει η επικύρωση του Πρωτοκόλλου από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα συμβάλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα όχι μόνο στον ευρωατλαντικό χώρο, δεν θα ενδυναμώσει απλώς τη διατλαντική κοινότητα, αλλά θα αποτελέσει σημαντική ώθηση για την περαιτέρω σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ και έκανε λόγο για «μια πραγματικά καλή είδηση για την Ευρώπη και για τη διατλαντική Συμμαχία».
Σε μια αναδρομή στην εξέλιξη του ζητήματος, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «προϋπόθεση για την επικείμενη ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ ήταν να μπορέσει να επιλυθεί η μακροχρόνια διένεξη για την ονομασία με την Ελλάδα». Τον Ιούνιο του περασμένου χρόνου οι δύο κυβερνήσεις έκλεισαν την λεγόμενη «Συμφωνία των Πρεσπών» προκειμένου να ξεκαθαρίσουν το ζήτημα της ονομασίας «και είναι μια ιστορική συμφωνία, με την οποία τα Σκόπια και η Αθήνα έγραψαν ιστορία – με την Συμφωνία διευθέτησαν μια διένεξη άνω των 25 ετών», επανέλαβε ο κ. Ζάιμπερτ και συνέχισε: «Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των μελών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν τον Ιούλιο του 2018, ως επακόλουθο αυτής της Συμφωνίας, να εκφράσουν την πρόσκληση για την ανάληψη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση στα Σκόπια, υπό τον όρο της εσωτερικής εφαρμογής αυτής της Συμφωνίας. Αυτή και έγινε, μέσω της έγκρισης της Βουλής στα Σκόπια στις 11 Ιανουαρίου και στην Αθήνα στις 25 Ιανουαρίου».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πότε εκτιμά η γερμανική κυβέρνηση ότι θα ολοκληρωθεί η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ σημείωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, αλλά αυτό (το Πρωτόκολλο) πρέπει ακόμη να υπογραφεί από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα δε, με τις δικές του πληροφορίες, αυτό θα γίνει τον Φεβρουάριο.
«Η ένταξη θα τεθεί σε ισχύ μόλις όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ θα έχουν κοινοποιήσει την επικύρωση του Πρωτοκόλλου Ένταξης. Στην Γερμανία είναι απαραίτητος ένας “νόμος για την Συμφωνία” κι εμείς ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα το προωθήσουμε ώστε αυτός ο νόμος να εγκριθεί γρήγορα. Από την στιγμή που το Πρωτόκολλο θα έχει υπογραφεί στις Βρυξέλλες, η Βόρεια Μακεδονία θα απολαμβάνει το καθεστώς παρατηρητή στην Συμμαχία», συμπλήρωσε, ενώ σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, διευκρίνισε ότι είναι μια διαδικασία ανεξάρτητη από την ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Για τη Βόρεια Μακεδονία υπάρχει, όπως για όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η ευρωπαϊκή προοπτική, έχουν δηλαδή τη συγκατάθεση να ενταχθούν στην Ε.Ε. μόλις θα έχουν πληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις για αυτό», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσει σχετικά το νωρίτερο τον Ιούνιο.
«Οι προϋποθέσεις για μια θετική απόφαση είναι το Συμβούλιο να διαπιστώσει επαρκή εκπλήρωση των όρων. Ιδιαίτερα επαρκή πρόοδο σε χειροπιαστές και μόνιμες μεταρρυθμίσεις π.χ. στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος ή της διαφθοράς. Το Συμβούλιο, τον Ιούνιο του 2018 προσδιόρισε ομόφωνα ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται», ανέφερε.
Από την πλευρά του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Ράινερ Μπρόιλ διευκρίνισε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι μια διαδικασία». «Αποφασιστικός παράγων είναι βεβαίως το εάν ο υποψήφιος προς ένταξη πληροί τα κριτήρια τα οποία έχει θέσει το Συμβούλιο και ελέγχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θεωρώ ότι αυτό εννοεί η Συμφωνία των Πρεσπών, ότι δεν υπάρχει πλέον επί της αρχής ελληνική αντίθεση εναντίον της ένταξης στην ΕΕ. Αυτό όμως δεν προκαταλαμβάνει και τον κατάλογο (μέτρων) τον οποίο η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να υλοποιήσει», κατέληξε ο κ. Μπρόιλ.