Η ισπανική δικαιοσύνη άνοιξε και πάλι την υπόθεση της μεταμόσχευσης ήπατος στην οποία υποβλήθηκε το 2012 ο γάλλος Ερίκ Αμπιντάλ, πρώην ποδοσφαιριστής και νυν αθλητικός διευθυντής της Μπαρτσελόνα, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχουν νέα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ενδέχεται να έγινε εμπόριο οργάνων.
Στην απόφασή τους για επανεξέταση της υπόθεσης, οι δικαστές του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Βαρκελώνης εκτιμούν ότι υπάρχουν “νέες ενδείξεις” σε βάρος των προσώπων που εμπλέκονταν στην έρευνα αυτή.
“Είναι αναγκαίο να ξανανοίξουμε τις διαδικασίες και να ανακαλέσουμε τις αποφάσεις” που θα οδηγούσαν την υπόθεση στο αρχείο, προσθέτουν οι δικαστές. Στο Περιφερειακό Δικαστήριο είχαν προσφύγει οι εισαγγελικές αρχές μετά την απόφαση που έλαβε τον Οκτώβριο ένας ανακριτής για παύση της δίωξης. Ο ανακριτής έκανε λόγο για “απουσία αποδείξεων” και για “απλές εικασίες και υποψίες” ενώ τόνιζε ότι είναι αδύνατον νομικά να διαταχθεί η εξέταση του δότη, ο οποίος ήταν εξάδελφος του Ερίκ Αμπιντάλ.
Η ισπανική δικαιοσύνη ερεύνησε την υπόθεση αυτή επί έναν χρόνο πριν να την θέσει στο αρχείο. Ο Ερίκ Αμπιντάλ, που τότε αγωνιζόταν για την Μπαρτσελόνα, υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος πριν από επτά χρόνια στη Βαρκελώνη, καθώς έπασχε από καρκίνο.
Τότε, είχε δηλώσει ότι ο δότης ήταν ένας εξάδελφός του, ο Ζεράρ Αρμάν, που ζει στη Γαλλία. Ο τελευταίος διαβεβαιώνει ότι δεν πληρώθηκε “ούτε δεκάρα” για να δωρίσει τμήμα του ήπατός του.
Η υπόθεση επανήλθε στην επικαιρότητα αφού η διαδικτυακή εφημερίδα El Confidencial έδωσε στη δημοσιότητα ηχογραφημένες συνομιλίες του πρώην προέδρου της Μπαρτσελόνα, Σάντρο Ροσέλ, όπου άφηνε να εννοηθεί ότι η ομάδα αγόρασε –παρανόμως– ένα συκώτι για τον πρώην ποδοσφαιριστή της. Η εισαγγελία της Βαρκελώνης ζήτησε τότε από τον Αρμάν να υποβληθεί σε εξετάσεις για να αποδείξει ότι όντως ήταν εκείνος που δώρισε το ήπαρ του. Το αίτημα απορρίφθηκε τον Οκτώβριο από τον ανακριτή, ο οποίος έκρινε αδύνατον να τον υποχρεώσει σε ιατρικές εξετάσεις, γιατί αυτό απαγορεύεται από τη γαλλική νομοθεσία.
Το Περιφερειακό Δικαστήριο ωστόσο κάνει λόγο για “ενδεχόμενες ανωμαλίες” στη διαδικασία της δωρεάς, όπως το γεγονός ότι δεν υπάρχει στον ιατρικό φάκελο του Αμπιντάλ κάποιο έγγραφο που να πιστοποιεί την ταυτότητα του δωρητή.
Η Μπαρτσελόνα, ο ίδιος ο Ερίκ Αμπιντάλ, ο Σάντρο Ροσέλ και ο ισπανικός οργανισμός που είναι αρμόδιος για τις δωρεές οργάνων (ONT) αρνούνται ότι διέπραξαν οποιοδήποτε αδίκημα.