Για «αφέλεια» και «παθητικότητα», ιδίως απέναντι στο Ιράν, κατηγόρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, αφού οι επικεφαλής τους αμφισβήτησαν χθες (29/1) τους βασικούς άξονες της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί ο Λευκός Οίκος.
«Οι άνθρωποι των (υπηρεσιών) Πληροφοριών δείχνουν υπερβολικά παθητικοί και αφελείς σε ό,τι αφορά τους κινδύνους του Ιράν. Κάνουν λάθος! , ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τραμπ.
«Όταν έγινα πρόεδρος, το Ιράν προκαλούσε προβλήματα σε όλη τη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής. Μετά την αποχώρησή μας από τη φρικτή συμφωνία για τα ιρανικά πυρηνικά, είναι πολύ διαφορετικοί (σ.σ. οι Ιρανοί) όμως παραμένουν δυνητική πηγή κινδύνου και σύρραξης», συνέχισε, προσθέτοντας: «Να δυσπιστείτε απέναντι στο Ιράν. Οι υπηρεσίες πληροφοριών θα έπρεπε ίσως να επιστρέψουν στο σχολείο».
Πέρσι, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την οποία είχε υπογράψει ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, και επανέφεραν τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.
Την Τρίτη, οι επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, η Τζίνα Χάσπελ της CIA και ο Νταν Κόουτς της DNI, καταθέτοντας στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, είπαν ότι το Ιράν δεν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα, κατά παράβαση αυτής της συμφωνίας του 2015. Οι εκτιμήσεις τους εξάλλου για τις μεγάλες, παγκόσμιες απειλές, έρχονται σε αντίθεση με τα όσα κατά καιρούς έχει δηλώσει ο Τραμπ για τη Συρία, τη Βόρεια Κορέα και την ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές.
«Οι εκτιμήσεις μας συνεχίζουν να δείχνουν ότι είναι ελάχιστα πιθανό να εγκαταλείψει η Βόρεια Κορέα όλα τα πυρηνικά όπλα της», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κόουτς στη γραπτή κατάθεσή του, αμφισβητώντας τη δέσμευση της Πιονγκγιάνγκ για αποπυρηνικοποίηση.
«Η σχέση μας με τη Βόρεια Κορέα είναι η καλύτερη που υπήρξε ποτέ. Καμία δοκιμή, επεστράφησαν οι όμηροι. Καλές πιθανότητες για αποπυρηνικοποίηση», σχολίασε ο Τραμπ, πάντα στο Twitter, συγκρίνοντας την παρούσα κατάσταση με τη «φρικτή» σχέση των δύο χωρών επί Μπαράκ Ομπάμα. «Τώρα, μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Ανυπομονώ να συναντήσω τον Κιμ Γιονγκ Ουν σύντομα. Γίνεται πρόοδος-μεγάλη διαφορά!», συνέχισε.
Τόσο ο Κόουτς, όσο και η Χάσπελ σημείωσαν ότι το καθεστώς της Β. Κορέας θεωρεί το πυρηνικό πρόγραμμά του ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή του και είναι απίθανο να το εγκαταλείψει. Ορισμένοι αναλυτές συμφωνούν με αυτήν την εκτίμηση. «Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος, ούτε επαρκή κίνητρα για να εγκαταλείψει η Βόρεια Κορέα τα πυρηνικά όπλα της. Η Βόρεια Κορέα θέλει να κατευθύνει τον Τραμπ και να αποτινάξει τις κυρώσεις», σημείωσε ο Σρινιβάσαν Σιταράμαν, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κλαρκ της Μασαχουσέτης.
Ο Τραμπ υπερασπίστηκε και την απόφασή του να αποσύρει τους 2.000 Αμερικανούς στρατιώτες από τη Συρία επειδή το Ισλαμικό Κράτος, κατά την άποψή του, δεν συνιστά πλέον απειλή αφού «το νικήσαμε».
«Το χαλιφάτο θα καταστραφεί σύντομα, αδιανόητο πριν από δύο χρόνια», έγραψε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δώσει περιθώριο τεσσάρων μηνών για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία, αποσύροντας την αρχική εντολή του, που μιλούσε για αποχώρηση μέσα σε 30 ημέρες.
Οι μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι το Ισλαμικό Κράτος θα συνεχίσει να εξαπολύει επιθέσεις από τη Συρία και το Ιράκ εναντίον τοπικών και δυτικών στόχων, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι ΗΠΑ.
Ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Άνγκους Κιμ, που είναι μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών και συντάσσεται με τους Δημοκρατικούς, σχολίασε στο CNN ότι «παραμένει εξοργιστικό ότι ο πρόεδρος δεν θέλει να ακούσει τους ανθρώπους, η δουλειά των οποίων είναι να του δίνουν αυτές τις πληροφορίες».
- Το Λονδίνο καταδικάζει τις «απειλές» Μεντβέντεφ – Είπε ότι δημοσιογράφοι των Times είναι «νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι»
- Νέα αποκάλυψη για τη θανατηφόρα παράσυρση στην Κρήτη – Ο δράστης ήταν στη λίστα SIRENE
- Αστυνομικός της Βουλής: «Παλιάνθρωπε…» – Οργή λαού έξω από την Εισαγγελία, νέες μαρτυρίες για τον 45χρονο