«Να μην παίζει με τους πολίτες» καλεί το υπουργείο Υγείας ο Φαρμακευτικός Σύλλογος μετά το φιάσκο του υπουργείου που κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν κατά της γρίπης, τη στιγμή που δεν υπήρχαν στα φαρμακεία εμβόλια. Ο ΕΟΦ προχώρησε σε εσπευσμένη παραγγελία 50.000 εμβολίων, ωστόσο, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, ακόμη κι αν υπήρχαν, δεν υπάρχει πλέον η έννοια της πρόληψης, αφού είμαστε ήδη στον Φεβρουάριο, στην κορύφωση, δηλαδή της εποχικής γρίπης και ενώ οι εντατικές έχουν κιόλας γεμίσει με ασθενείς σε βαριά κατάσταση.
«Είμαστε ήδη στον Φεβρουάριο. Καμία εταιρεία δεν έχει λόγο να έχει εμβόλια στην αγορά αυτή την εποχή», υποστήριξε ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Αττικής, Κώστας Λουράντος.
Μετά την αναστάτωση που προκάλεσαν οι 18 θάνατοι από την εποχική γρίπη οι αρμόδιες υπηρεσίες προέτρεψαν τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο. Ωστόσο ο Κ. Λουράντος σημείωσε ότι πλέον η επιδημία της γρίπης βρίσκεται στο αποκορύφωμά της ενώ το εμβόλιο πρέπει να γίνεται τους φθινοπωρινούς μήνες.
«Το υπουργείο Υγείας δεν πρέπει να παίζει με τους πολίτες», είπε στο protothema.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος και εξήγησε: «Είμαστε ήδη στον Φεβρουάριο. Καμία εταιρεία δεν έχει λόγο να έχει εμβόλια στην αγορά αυτή την εποχή. Τα εμβόλια για τη γρίπη, τα λεγόμενα τετραδύναμα γίνονται το φθινόπωρο, χωρίς επαναληπτικό, όταν η επώαση του ιού είναι χαμηλή έως ανύπαρκτη. Το εμβόλιο χρειάζεται είκοσι μέρες να λειτουργήσει και να δημιουργήσει ο οργανισμός αντισώματα. Συνεπώς αν αρχίσει τώρα εμβολιασμός η προστασία θα αρχίσει στα τέλη του μήνα και υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι στο μεταξύ ο πολίτης που θα έχει εμβολιασθεί καθυστερημένα δεν θα προσβληθεί από γρίπη».
Όπως πρόσθεσε ο κ. Λουράντος, αν και δεν υπάρχουν εμβόλια στα φαρμακεία, εντούτοις μπορεί να βρεθούν: «Εγώ ζήτησα δύο σήμερα από τον συνεταιρισμό μου, θα τα έχω. Αλλά επαναλαμβάνω. Το να κάνεις εμβόλιο τώρα είναι σαν να μην έχεις κάνει».
Σε ό,τι αφορά την έκκληση του υπουργείου Υγείας, ο κ. Λουράντος σημειώνει ότι αυτή θα έπρεπε να είχε γίνει το φθινόπωρο για να είχε νόημα, αφού πλέον η ευκαιρία της πρόληψης έχει χαθεί.
Φιάσκο του υπουργείου Υγείας
Την Πέμπτη, μετά το συναγερμό που προκάλεσαν τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ σύμφωνα με τα οποία δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της κρίπης μέσα σε μία εβδομάδα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 18 από την αρχή της περιόδου επιδημιολογικής παρατήρησης της γρίπης, το υπουργείο Υγείας κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν.
Ωστόσο, αυτή η έκκληση ήρθε πολύ αργά αφού η περίοδος του εμβολιασμού προκειμένου να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τις επιπλοκές της γρίπης ειδικά για τις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος – «άντε και ο Νοέμβριος», λένε οι ειδικοί και σίγουρα όχι ο Φεβρουάριος.
Παρ’όλα αυτά και μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ο ΕΟΦ προχώρησε στην άμεση εισαγωγή επιπλέον 50.000 αντιγριπικών εμβολίων, μετά από εντολή που έδωσε το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας.
Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, η συγκεκριμένη παραγγελία «διασφαλίστηκε παρά τη δυσκολία ανεύρεσης αντιγριπικών εμβολίων σε παγκόσμιο επίπεδο».
Όσον αφορά στην αναγκαία και απαραίτητη αντι-ιική θεραπεία, τονίζεται ότι έχει εξασφαλιστεί πλήρης επάρκεια, επισημαίνει ο ΕΟΦ, ο οποίος ενημερώνει ότι φέτος εισήχθησαν και δόθηκαν, πάνω από 2.100.000 δόσεις αντιγριπικών εμβολίων.