Υγειονομικός συναγερμός σήμανε χθες στη χώρα μας, καθώς η ταχύτητα εξάπλωσης της γρίπης γίνεται με ταχείς και απειλητικούς ρυθμούς. Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα προστέθηκαν στη λίστα των θυμάτων άλλοι 12 ασθενείς, οι οποίοι κατέληξαν έπειτα από σοβαρές επιπλοκές, ενώ τρία παιδιά (με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό) εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Εν τω μεταξύ τέσσερις θανάτους λόγω γρίπης Α καταγράφει το Υπουργείο Υγείας και στην Κύπρο. Οι τρεις θάνατοι συνέβησαν σε ασθενείς με υποκείμενα χρόνια προβλήματα υγείας, τα οποία επιδεινώθηκαν από τη γρίπη Α, ενώ στην τέταρτη περίπτωση η γρίπη Α επιδείνωσε την ήδη βεβαρημένη κλινική κατάσταση του ασθενή.
Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» η Θεανώ Γεωργακοπούλου, υπεύθυνη του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), «τα δύο παιδιά έχουν ήδη λάβει εξιτήριο και παραμένει στην Εντατική ένα βρέφος με υποκείμενο νόσημα».
Σε ό,τι αφορά τον παιδικό πληθυσμό, όπως προκύπτει από τη νέα επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα (21 – 27 Ιανουαρίου) οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν αύξηση ιδιαίτερα στις ηλικιακές ομάδες 0-4 και 5-14 ετών.
«Το δεδομένο αυτό δεν συνοδεύεται με αντίστοιχη αύξηση εισαγωγών σε ΜΕΘ, γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός των ανηλίκων με συνοδά νοσημάτα, καθώς είναι ευάλωτοι στον ιό της γρίπης» προσθέτει η Γεωργακοπούλου.
Εμβόλια
Η ειδικός απευθύνει την ίδια σύσταση και στον ενήλικο πληθυσμό – ιδίως στους πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Τα καλά νέα είναι ότι εφέτος η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα δηλώνει ότι το εμβόλιο που κυκλοφορεί αποτελεί ισχυρό όπλο.
Πλέον δόθηκε εντολή στον Ε.Ο.Φ. για την άμεση εισαγωγή επιπλέον 50.000 αντιγριπικών εμβολίων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας, μετά την αύξηση των περιστατικών γρίπης το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμος Φαρμάκων, η συγκεκριμένη παραγγελία «διασφαλίστηκε παρά τη δυσκολία ανεύρεσης αντιγριπικών εμβολίων σε παγκόσμιο επίπεδο». Όσον αφορά στην αναγκαία και απαραίτητη αντι-ιική θεραπεία, τονίζεται ότι έχει εξασφαλιστεί πλήρης επάρκεια, επισημαίνει ο Ε.Ο.Φ, ο οποίος ενημερώνει ότι φέτος εισήχθησαν και δόθηκαν, πάνω από 2.100.000 δόσεις αντιγριπικών εμβολίων.
Επίσης σημειώνει ότι, τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.
«Η αποτελεσματικότητά του φτάνει το 70%, ποσοστό ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Ακόμη πιο αισιόδοξο είναι ότι τα στελέχη που κυκλοφορούν στη χώρα μας καλύπτονται από το εμβόλιο» επισημαίνει η ίδια. Σε κάθε περίπτωση η δυναμική επέλαση της γρίπης στη χώρα μας – με «πρωταγωνιστή» τον υπότυπο Α(Η1Ν1) που ευθύνεται για την πανδημία του 2009 – φαίνεται στον συνολικό αριθμό των θανάτων στη χώρα μας που έχουν φτάσει τους 18.
Επιπλέον, από τις αρχές Δεκεμβρίου νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ 112 ασθενείς, εκ των οποίων οι 40 εισήχθησαν την τελευταία εβδομάδα. Το ίδιο διάστημα καταγράφτηκαν πέντε ακόμη σοβαρά κρούσματα, τα οποία νοσηλεύτηκαν σε κοινούς θαλάμους χωρίς εντούτοις να αποσαφηνίζεται εάν η έλλειψη κλινών ήταν η αιτία που στερήθηκαν εντατικής θεραπείας.
Ομως, από τα προαναφερθέντα σοβαρά περιστατικά μόλις τα 22 είχαν εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο, παρότι στη συντριπτική τους πλειονότητα ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας.
Εξαρση στα Βαλκάνια
Εν τω μεταξύ σε στενό κλοιό βρίσκεται η χώρα μας, καθώς σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ΕΚΠΕΝ) αυξάνεται η δραστηριότητα του ιού της γρίπης (και) στα Βαλκάνια. Στη Ρουμανία ο αριθμός των νεκρών σκαρφάλωσε στους 61, ενώ στη Βουλγαρία έκλεισαν, ύστερα από απόφαση του υπουργείου Παιδείας, περισσότερα από 1.500 σχολεία και παιδικοί σταθμοί.
Υπό τα δεδομένα αυτά, σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Υγείας, υπό τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ιωάννη Μπασκόζο, με τη συμμετοχή ομάδας επιστημόνων από το ΚΕΕΛΠΝΟ, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ και εμπειρογνωμόνων από αρμόδιους φορείς.
Η σύσκεψη κατέληξε στην ανάγκη εφαρμογής των ακόλουθων μέτρων:
Ατομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια νοσήματα, ηλικία άνω των 60 ετών κ.τ.λ.) θα πρέπει να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα, παρότι η συνιστώμενη περίοδος για τον εμβολιασμό είναι το φθινόπωρο κάθε έτους. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.
Απαιτείται άμεση αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης και έγκαιρης χορήγησης αντιιικών, σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού, α) σε ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης και β) σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα γρίπης.
Είναι απαραίτητη η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα ύστερα από επαφή με ασθενείς), η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πλήρης ανάρρωση των ασθενών μέχρι την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητές τους.