Αυξημένες κατά τόπους -μεταξύ άλλων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη- θα είναι τη Δευτέρα οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα. Περιορισμένη θα είναι η ορατότητα σε πολλές περιοχές, κυρίως κατά τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες, ενώ οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλές γι’ αυτή την εποχή, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA).
Παράλληλα, αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στη Βόρεια και Ανατολική Πελοπόννησο, στην Εύβοια και στο Βόρειο Ιόνιο, όπου ενδέχεται να εκδηλωθούν και πρόσκαιρες καταιγίδες.
Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από μηδέν έως 12 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 5 έως 16, στην Κεντρική Ελλάδα από 7 έως 17 βαθμούς, στην Ήπειρο από 7 έως 18, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 8 έως 19 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8 έως 18, στα νησιά του Ιονίου από 12 έως 19 βαθμούς και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι, 4 με 5 μποφόρ, αλλά μετά το μεσημέρι σταδιακά θα στραφούν σε βορειοανατολικούς με ίδιες εντάσεις. Στο Νότιο Αιγαίοι οι άνεμοι θα επικρατήσουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις 5 έως 7 μποφόρ, ενισχυόμενοι τοπικά το βράδυ σε θυελλώδεις 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί 5 με 6 μποφόρ και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, αλλά μετά το μεσημέρι σε πολλές περιοχές σταδιακά θα ενισχυθούν σε θυελλώδεις 8 μποφόρ.
Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών τοπικού χαρακτήρα, κυρίως μετά το μεσημέρι. Παράλληλα, η ορατότητα θα είναι περιορισμένη, ενώ αυξημένες θα είναι τις πρωινές ώρες οι συγκεντρώσεις σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι, 4 με 5 μποφόρ και τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 12 έως 17 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών κυρίως μέχρι το μεσημέρι. Παράλληλα, σχετικά αυξημένες θα διατηρηθούν οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα και η ορατότητα θα είναι κατά περιόδους περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 8 έως 15 βαθμούς.
Τι μεταφέρει η σκόνη
Η σκόνη που προέρχεται κυρίως από τη Σαχάρα δεν είναι αθώα καθώς όπως προκύπτει από μελέτες επιστημόνων του Πανεπιστημίου Αθηνών, περιέχει βαρέα μέταλλα τα οποία είναι επικίνδυνα για την υγεία των ανθρώπων.
Ανάμεσα σε αυτά είναι ο μόλυβδος και το αρσενικό που κατέχουν την πρώτη θέση στην παγκόσμια λίστα με τις πιο επικίνδυνες χημικές ουσίες. Από έρευνα που είχε διενεργηθεί από τον Θανάση Γκοντελίτσα, καθηγητή Ορυκτολογίας και Ορυκτοχημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον καθηγητή στο Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτη Νάστο, προέκυψε ότι σε σωματίδια αφρικανικής σκόνης που είχαν κατακαθήσει στην Αθήνα υπήρχε μόλυβδος, αρσενικό, σίδηρος, μαγγάνιο, βανάδιο, νικέλιο, χρώμιο, χαλκός και ψευδάργυρος, ουσίες που θεωρούνται επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό και ανάλογα με την κατανομή τους πάνω στα συστατικά της σκόνης, έχουν τοξική δράση.
Μάλιστα, ο μόλυβδος και το αρσενικό κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις στη λίστα με τις πιο επικίνδυνες ουσίες για τον άνθρωπο, την οποία εκδίδει κάθε χρόνο η Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος. Η ανάλυση των δειγμάτων αφρικανικής σκόνης είχε γίνει στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης στη Γερμανία.
Βαρέα μέταλλα
Η ύπαρξη των βαρέων μετάλλων στη σκόνη που μεταφέρεται στη χώρα μας από την Αφρική απέδειξε, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι η έρημος της Σαχάρας είναι ιδιαίτερα μολυσμένη από κάθε είδους ανθρώπινη δραστηριότητα. Τα ιχνοστοιχεία (βαρέα μέταλλα) που είχαν προσκολληθεί στους κόκκους άμμου υποδήλωναν ότι προέρχονταν από πηγές όπως διάφορα μέταλλα, σκουπίδια, κράματα, δομικά υλικά και από ρυπογόνα φορτία εξατμίσεων και βιομηχανικών καύσεων. «Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που καθιστά επικίνδυνα τα βαρέα μέταλλα που ανιχνεύσαμε στη σκόνη. Προέρχονται από ανθρωπογενή δράση και δεν έχουν φυσική ορυκτή προέλευση», επισήμαναν οι Ελληνες επιστήμονες.
3,9 εκατ. τόνοι σκόνης στη Μεσόγειο
Τουλάχιστον 3,9 εκατ. τόνοι σκόνης μεταφέρονται κάθε χρόνο από τη Σαχάρα προς τη Μεσόγειο, σύμφωνα με έρευνα Γάλλων ειδικών από την Εcole Νormale Superieure που είχε δημοσιευτεί στην επιστημονική επιθεώρηση «Νature» πριν από αρκετά χρόνια
Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό το φαινόμενο παρουσιάζεται άλλοτε με μεγαλύτερη και άλλοτε με μικρότερη συχνότητα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Μάλιστα έχει διατυπωθεί η εκτίμηση ότι ορισμένα παλαιοεδάφη που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο και συναντώνται και στην Αττική, έχουν σχηματιστεί με τον χρόνο εξαιτίας των αλλεπάλληλων εναποθέσεων σκόνης από την αφρικανική έρημο.