Για επανασυσπείρωση του χώρου της ανανεωτικής αριστεράς μετά τη νέα διάσπαση του ΚΙΝΑΛ κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος τονίζοντας «το ότι παραμένουν ορισμένα στελέχη του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ στο ΚΙΝΑΛ, παρά τις συλλογικές αποφάσεις των κομμάτων, δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Η αποχώρηση των στελεχών της ΔΗΜΑΡ ήταν αυτονόητη. Ο χώρος μας χαρακτηρίζεται από πολιτική αξιοπρέπεια. Όταν διώχνουν το κόμμα σου από έναν φορέα δεν παραμένεις, λέγοντας μάλιστα ότι το εκπροσωπείς».
Είπε ότι οι δρόμοι της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ είναι πλέον διαφορετικοί, σημειώνοντας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής ότι «το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει σε συνέδριο τυπικά του ΚΙΝΑΛ, αλλά ουσιαστικά για ενιαίο φορέα του ΠΑΣΟΚ και όχι της κεντροαριστεράς. Η ΔΗΜΑΡ με τις πολιτικές αποσκευές του χώρου της ανανεωτικής αριστεράς θα μείνει σταθερή στο δρόμο της ανασυγκρότησης του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς».
Ο κ. Θεοχαρόπουλος πρόσθεσε ότι η κ. Φ. Γεννηματά «αντί ενός ενός ισχυρού πολυσυλλεκτικού κεντροαριστερού φορέα, επέλεξε ένα μικρό και καθαρό κόμμα. Εγκαταλείποντας τις θέσεις όχι μόνο της ανανεωτικής αριστεράς αλλά και της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας» και σημείωσε ότι η χαμένη αυτή ευκαιρία θα φανεί στις εκλογές.
Είπε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με «στελέχη, μέλη και φίλους του χώρου, όπως και με τον Γιώργο Παπανδρέου» με τον οποίο τον συνδέουν «κοινές θέσεις τόσο στα ζητήματα πολιτικής στρατηγικής και προσανατολισμού της κεντροαριστεράς απέναντι σε κάθε συντήρηση όσο και στα εθνικά θέματα, όπως φάνηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών».
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του με τον Σ. Θεοδωράκη, ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε ότι συζητούν τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά δεν έχουν συζητήσει για συνεργασίες, ενώ εξήρε τη στάση του επικεφαλής του «Ποταμιού» στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ερωτηθείς αν θα ήταν θετικός σε συμμετοχή του στο κυβερνητικό σχήμα απάντησε «αν ήθελα να πω ναι, δεν θα καταψήφιζα στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι σε επιμέρους νομοσχέδια «ότι είναι καλό για τη χώρα το υπερψηφίζουμε και ό,τι θεωρούμε αρνητικό το καταψηφίζουμε».
Είπε ότι δεν γνωρίζει αν «η ΝΔ έδωσε εντολή αποχώρησης από το Ποτάμι των κκ Ψαριανού και Αμυρά» εγκαλώντας ταυτόχρονα την ΝΔ για «στείρα αντιπολίτευση» και προσθέτοντας ότι «η ΝΔ καθημερινά επιβεβαιώνει στην πράξη ότι θυσιάζει τα πάντα, ακόμη και τα εθνικά θέματα, στο βωμό της προοπτικής της εξουσίας».
«Η αναθεώρηση του άρθρου 16 για μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια απέναντι στην άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να δει την πραγματικότητα και την πρόθεση της ΝΔ για ιδιωτικά κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, ταυτόχρονα με τον διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους, είναι απαραίτητα στοιχεία μιας προοδευτικής πολιτικής. Για να είμαστε συνολικά απέναντι στον κρατισμό και όχι αντικρατιστές α λα καρτ» κατέληξε, ερωτηθείς σχετικά στη συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.