Στη δημοσίευση των τευχών δημοπράτησης του διαγωνισμού για την κατασκευή – λειτουργία και δεύτερου Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο, γνωστό και ως «Θριάσιο ΙΙ», ετοιμάζεται να προχωρήσει το υπουργείο Μεταφορών μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Πρόκειται για έργο παραχώρησης με διάρκεια που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι τουλάχιστον 30 ετών, ενώ ο πλήρης τίτλος του είναι: «Λειτουργία, Συντήρηση, Εποπτεία, Φύλαξη, Εκμετάλλευση, ολοκλήρωση Μελετών και Κατασκευής Έργων, Προμήθεια Εξοπλισμού και Κατασκευή Πρόσθετων Έργων Επέκτασης του ΕΣΣΣΔΙ Θριασίου Πεδίου».

Ο διαγωνισμός, που αφορά την παραχώρηση 1.450 στρεμμάτων του ΟΣΕ, θα διεξαχθεί όπως έχει γίνει και σε άλλες αντίστοιχες διαδικασίες σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση αφορά την εκδήλωση ενδιαφέροντος και η δεύτερη την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών (τεχνικών και οικονομικών).

Σημαντικό ρόλο στην επιλογή του παραχωρησιούχου θα παίξουν το ποσοστό που θα προσφερθεί στον ΟΣΕ (όσο μεγαλύτερο, τόσο υψηλότερη θα είναι η βαθμολογία) και οι επιπλέον επενδύσεις που θα γίνουν στο ακίνητο του Θριασίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποχρεωτικές επενδύσεις δεν θα ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ, όταν στο Θριάσιο Ι, προβλέπεται να πραγματοποιηθούν επενδύσεις ύψους άνω των 120 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του Θριάσιου ΙΙ, είναι υποχρέωση που έχει αναλάβει η Ελλάδα και μάλιστα με τη δέσμευση ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Σύμφωνα με πηγές του ΟΣΕ, η εκδήλωση ενδιαφέροντος θα πραγματοποιηθεί περίπου στα μέσα Μαρτίου, προκειμένου να δοθεί από την Κομισιόν παράταση μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ακολουθώντας ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα, με την πρώτη φάση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος να διαρκεί 45 ημέρες, το υπουργείο Μεταφορών θα επιδιώξει να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να μην καταστεί απαιτητή η επιστροφή των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ύψους 235 εκατ. ευρώ, που διατέθηκαν για το έργο. Παρούσες στο διαγωνισμό αναμένεται να είναι οι Goldair και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ προς το παρόν αίνιγμα αποτελεί η παρουσία του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ).

Το ακίνητο ανήκει στον ΟΣΕ, ενώ πριν από μερικούς μήνες ολοκληρώθηκαν τα έργα υποδομών με πολλαπλές γραμμές, ηλεκτροκίνηση, αποθήκες, κτίρια διοίκησης κ.α.

Ο ανάδοχος θα αναλάβει να ολοκληρώσει τις εγκαταστάσεις που ήδη έχουν κατασκευαστεί, δημιουργώντας χώρους εναπόθεσης φορτίων, χώρους τελωνείου και γραφεία, επιπλέον αποθηκευτικούς χώρους, αλλά και την προμήθεια των απαραίτητων γερανογεφυρών κ.λ.π.