Η σύνδεσή τους με τον έξω κόσμο είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Σχεδόν ξεχνούν οικογένεια και φίλους, συνήθειες και υποχρεώσεις, ακόμα και το ίντερνετ. Στον «πλανήτη Γη» επιστρέφουν μόνο για λίγο όταν μπαίνουν στα μεγάλα λιμάνια προτού βρεθούν ξανά στα ανοιχτά. Συνταξιδιώτες σε μια ξεχωριστή κρουαζιέρα στον Ειρηνικό ωκεανό θα είναι για τις επόμενες 24 ημέρες συνολικά 242 νέοι από 11 χώρες, ανάμεσα τους 12 Έλληνες, οι οποίοι ανέβηκαν στο «Nippon Maru», ή αλλιώς στο Πλοίο για τους Νέους του Κόσμου (Ship for World Youth), ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ανταλλαγής νέων παγκοσμίως που διοργανώνει η ιαπωνική κυβέρνηση από το 1988. Μετά από εννέα χρόνια απουσίας, η Ελλάδα επανήλθε στο πρόγραμμα φέτος με αφορμή τη συμπλήρωση 120 ετών διπλωματικών σχέσεων με την Ιαπωνία.
«Οι σχέσεις των δύο χωρών ξεκίνησαν από τη θάλασσα. Από τη θάλασσα αρχίζουμε και πάλι μια νέα προσπάθεια για τη διεύρυνση της φιλίας των δύο χωρών μέσω ανταλλαγής νέων Ελλήνων και Ιαπώνων» είναι το μήνυμα του πρεσβευτή της Ιαπωνίας στην Ελλάδα Γιασουχίρο Σιμίζου μέσα από tanea.gr. Ο ίδιος προσθέτει ότι «οι Ιάπωνες πολίτες εκτιμούν ιδιαίτερα την Ελλάδα ως τη γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού» και εύχεται στους συμμετέχοντες «μετά το ταξίδι να εξελιχθούν σε ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό για την πρόοδο της παγκόσμιας κοινότητας στο μέλλον».
Οι 12 Έλληνες επιλέχτηκαν από συνολικά 850 αιτήσεις τις οποίες εξέτασαν η Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και Δια Βίου Μάθησης και ο Σύλλογος Ελλήνων Αποφοίτων SWY. Οι μικρότερες σε ηλικία είναι δύο 19χρονες από τον Βόλο και από την Φλώρινα, η μεγαλύτερη είναι μια 28χρονη από την Κατερίνη ενώ αρχηγός της ελληνικής αποστολής είναι ο… βετεράνος του προγράμματος, Παναγιώτης Μαμουζάκης, που βρισκόταν στο τελευταίο ταξίδι του «Nippon Maru» με ελληνική συμμετοχή το 2010.
«Στην παρέα μας είναι και ο 21χρονος Αλαντίν που μεγάλωσε στην Σαντορίνη και είναι φοιτητής στο πανεπιστήμιο της Κρήτης. Οι γονείς του, ο Έλληνας πατέρας και η Αιγύπτια μητέρα του, είχαν γνωριστεί σε αυτό το πλοίο πριν από 30 χρόνια!» είπε ο 37χρονος προτού αναχωρήσει για το ταξίδι. Οπως εξηγεί, στόχος είναι οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν διαφορετικές κουλτούρες, αλλά πρωτίστως να αναπτύξουν επικοινωνιακές και ηγετικές ικανότητες.
Ο Μαμουζάκης περιγράφει ότι το «Nippon Maru» θυμίζει… διαστημόπλοιο: «Σε αυτό το κινούμενο όχημα λοιπόν με διασφαλισμένη διατροφή και διαμονή δεν υπάρχει καμία επικοινωνία με τους έξω. Συγκροτούμε τη δική μας κοινωνία, ίσως ιδανική, έναν άλλο ‘πλανήτη’ με ανθρώπους ίσους, χωρίς προκαταλήψεις».
Το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος υλοποιείται εν πλω και φέτος το δρομολόγιο περιλαμβάνει την Ιαπωνία, την Αυστραλία, το Παλάου και τα Νησιά του Σολομώντα ενώ συμμετέχουν νέοι (εκτός από Ελλάδα και Ιαπωνία) από Τουρκία, Αυστραλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισημερινό, Νησιά Σολομώντα, Σουηδία, Τανζανία, Χιλή και Βανουάτου. Ανάμεσα στις δραστηριότητες στο πλοίο είναι οι εθνικές παρουσιάσεις κάθε χώρας: «Θα δείξουμε πολλές πτυχές, θα πούμε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο θάλασσα και λευκά σπίτια με μπλε παράθυρα. Θα αναφερθούμε ακόμα και στην τραγωδία των 100 νεκρών από την φωτιά στο Μάτι και στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους νέους».