Για αιώνες, το Σεληνιακό Νέο Έτος αποτελεί τη σημαντικότερη γιορτή για την Κίνα και για ένα μεγάλο μέρος της Ασίας. Σήμερα η γιορτή αυτή έχει γίνει ακόμα πιο διαδεδομένη, καθώς η Κίνα διαδραματίζει σημαντικότερο ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αφήνουν πίσω τους τις έγνοιες και τα προβλήματα της περασμένης χρονιάς και υποδέχονται γεμάτοι ελπίδα και ζωή το νέο έτος.
Χρονιά του Χοίρου
Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα του Έτους του Χοίρου με βάση τον κινεζικό ζωδιακό κύκλο, ο οποίος χωρίζεται σε 12 έτη και κάθε έτος αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο ζώδιο. Με βάση το κινεζικό ζωδιακό σύστημα, οι άνθρωποι επηρεάζονται από τα θετικά χαρακτηριστικά του ζώου που αντιστοιχεί στο έτος γέννησής τους. Για παράδειγμα, τα μωρά που θα γεννηθούν φέτος θεωρούνται ευγενικά και καλότυχα.
Στη φετινή Χρονιά του Χοίρου, μεγάλη επιτυχία γνωρίζει η Πέπα, το μικρό γουρουνάκι από τα βρετανικά τηλεοπτικά κινούμενα σχέδια. Σήμερα στις κινηματογραφικές αίθουσες της Κίνας βγήκε η ταινία «Η Πέπα γιορτάζει το Κινεζικό Νέο Έτος», μια συμπαραγωγή της Alibaba Pictures. Το βίντεο που ετοιμάστηκε για την προώθηση της ταινίας έγινε viral και είχε περίπου 1,5 δισεκ. hits στις κινεζικές πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Weibo και το Wechat.
«Η Πέπα είναι ο τέλειος πρεσβευτής για τον εορτασμό της Χρονιάς του Χοίρου καθώς είναι το διασημότερο γουρουνάκι στη μεγάλη οθόνη», δήλωσε ο Όλιβερ Ντουμόν, πρόεδρος της Family & Brands, του καναδικού ομίλου Entertainment One (eOne), στον οποίο ανήκει η Πέπα και ήταν συμπαραγωγός της ταινίας. Εκτός από την ταινία, ειδικά για το Κινεζικό Νέο Έτος ετοιμάστηκε ένα σπέσιαλ διπλό τηλεοπτικό επεισόδιο με την Πέπα. «Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να προωθήσουμε την κινεζική γλώσσα και κουλτούρα σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Ντουμόν. Στην ταινία και το τηλεοπτικό επεισόδιο, η Πέπα μαθαίνει τι ακριβώς είναι το Κινεζικό Νέα Έτος και μοιράζεται πολλές από τις παραδόσεις της ημέρας με την οικογένειά της.
Το Κινεζικό Νέο Ετος, γνωστό και ως Φεστιβάλ της Άνοιξης, είναι η πιο σημαντική γιορτή στην Κίνα. Οι εορτασμοί ξεκινούν μια εβδομάδα νωρίτερα και ολοκληρώνονται με τη Γιορτή των Φαναριών την 15η ημέρα του νέου χρόνου. Από τα βασικότερα έθιμα των ημερών είναι η προσφορά κόκκινων πακέτων και φακέλων με χρήματα, τα μεγάλα οικογενειακά γεύματα και η υποδοχή του θεού του Πλούτου με εκκωφαντικά πυροτεχνήματα.
Παγκόσμιο πάρτι
Για άλλες περιοχές του κόσμου, το Κινεζικό Νέο Έτος αποτελεί ευκαιρία για να δοκιμάσει κανείς διαφορετικά φαγητά, να γνωρίσει άλλους πολιτισμούς και φυσικά…για πάρτι. Πόλεις σε όλο τον κόσμο ανταγωνίζονται για να διοργανώσουν τους πιο εντυπωσιακούς εορτασμούς εκτός Κίνας.
Στο Λονδίνο, οι εκδηλώσεις θα κρατήσουν ένα μήνα και θα κορυφωθούν στις 10 Φεβρουαρίου με παρέλαση στην πλατεία Τραφάλγκαρ. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, πρόκειται για την μεγαλύτερη γιορτή του Κινεζικού Νέου Έτους εκτός της Ασίας.
Στο Σίδνεϊ, η εμβληματική Γέφυρα του Λιμανιού φωταγωγήθηκε στα κόκκινα και τα ροζ, δημιουργώντας ένα μαγευτικό σκηνικό για τους εορτασμούς. Η αυστραλιανή μητρόπολη γιορτάζει την Κινεζική Πρωτοχρονιά εδώ και 22 χρόνια. Οι φετινές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν εκθέσεις, εορτασμούς στην Chinatown, αγώνες με βάρκες που έχουν τη μορφή δράκου και χορούς όπου οι συμμετέχοντες φορούν κοστούμια λιονταριών.
Στη Νέα Υόρκη, το Empire State Building, φωτίστηκε με κόκκινο, μπλε και κίτρινο χρώμα για το Κινεζικό Νέο Έτος. Πρόκειται για την 19η συνεχή χρονιά που το εμβληματικό αυτό κτίριο του Μανχάταν φωταγωγείται προς τιμήν της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς. Η Νέα Υόρκη είναι επίσης γνωστή σε όλο τον κόσμο για το θέαμα με τα βεγγαλικά πάνω από τον ποταμό Χάντσον και τμήματα της πόλης. Στην Νέα Υόρκη και κάποιες άλλες αμερικανικές πολιτείες η κινεζική πρωτοχρονιά έχει καθιερωθεί ως επίσημη αργία, παρόλο που είναι κινητή εορτή στο γρηγοριανό ημερολόγιο –κάθε χρόνο η Κινεζική Πρωτοχρονιά πέφτει μεταξύ της 21ης Ιανουαρίου και της 20ης Φεβρουαρίου.