Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτιριακές εγκαταστάσεις του νοσοκομείου Κιλκίς, όπου τον τελευταίο καιρό σημειώθηκαν πτώσεις σοβάδων και ψευδοροφής, χρήζουν ριζικής αντιμετώπισης, αλλά αυτό προϋποθέτει και αντίστοιχη χρηματοδότηση μετά από εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη μελέτη, επισημαίνει ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος, Θεόδωρος Ρεβενάκης, με σημερινή ανακοίνωσή του, απαντώντας σε καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ για πτώση ψευδοροφής στις 26 Ιανουαρίου σε θάλαμο της Παθολογικής Κλινικής.
«Για μία ακόμη φορά, απολογούμαστε για την έλλειψη μαγικού ραβδιού αποκατάστασης του επί δεκαετίες απαξιωμένου και εγκαταλελειμμένου Δημόσιου Συστήματος Υγείας» αναφέρει ο κ. Ρεβενάκης και σημειώνει ότι από αυτό το δυσάρεστο γεγονός δεν τραυματίστηκε κανείς.
Προσθέτει ότι ακολούθησε ο έλεγχος της στεγάνωσης του δώματος κι εντοπίσθηκε το πιθανό σημείο εισροής ύδατος, το οποίο μονώθηκε τοπικά. Παράλληλα αναφέρει ότι και πριν τέσσερις μήνες σημειώθηκε πτώση σοβά, επίσης δίχως τραυματισμό, σε εξωτερικό χώρο, στη σύνδεση της Α΄ Πτέρυγας η οποία είναι κατασκευή δεκαετίας του ’30 με την Β΄ Πτέρυγα που είναι κατασκευής δεκαετίας του ’50.
«Συμπτωματικά, τότε, έτρεχε ο διαγωνισμός για την πρόσληψη, για πρώτη φορά στα χρονικά, τεχνικού ασφαλείας, άγνωστη ως τότε λέξη για το Νοσοκομείο, ενώ ο νόμος το προβλέπει εδώ και δεκαετίες. Συμπτωματικά, σήμερα, βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης, από ιδιώτη μηχανικό, μετά από διαγωνιστικές διαδικασίες, η Διενέργεια Ενεργειακής Επιθεώρησης, Εκπόνησης ΜΕΑ, Έκδοσης ΠΕΑ και Εκπόνησης Οικονομοτεχνικής Μελέτης Ενεργειακών Επεμβάσεων των κτισμάτων του Νοσοκομείου.»
» Στα προτεινόμενα μέτρα είναι και η τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης στο δώμα του συγκεκριμένου κτιρίου και το μέτρο θα υποβληθεί πριν το τέλος Μαρτίου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» με τίτλο «Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοσίων Κτιρίων-Παραγωγή ενέργειας από μονάδες ΣΗΘΥΑ με χρήση ΑΠΕ σε Νοσοκομεία» για χρηματοδότηση.»
»Διότι, παρά τις αδιάκοπες καθημερινές παρεμβάσεις, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό περίβλημα του συγκεκριμένου κτιρίου, τα προβλήματα που δημιουργεί η ελλιπής στεγάνωση του κελύφους, χρειάζονται αντιμετώπιση στη ρίζα τους. Προϋποθέτει αντίστοιχη χρηματοδότηση, μετά από εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη μελέτη, όχι κραυγές και συνθήματα» προσθέτει.
Όσον αφορά τα προβλήματα στο κτίριο των διοικητικών υπηρεσιών (κατασκευής δεκαετίας του ’80) όπου υποχώρησε ελαφρά το δάπεδο σημειώνει ότι δεν τίθεται σε καμία περίπτωση πρόβλημα στατικότητας του κτιρίου σύμφωνα με την μελέτη της αποκατάστασης του δαπέδου του ισογείου των Διοικητικών Υπηρεσιών κι ότι η μελέτη της αποκατάστασης του δαπέδου του ισογείου και επισκευής – ενίσχυσης του κλιμακοστασίου – πλακών κτιρίου Διοικητικών Υπηρεσιών (προϋπολογιζόμενης δαπάνης €99.981,08) έχει αποσταλεί στην Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων – Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς για έγκριση.
Παράλληλα,ο διοικητής του νοσοκομείου Κιλκίς αναφέρει ότι με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου έχει σταλεί αίτημα στην εταιρεία «Κτιριακές υποδομές Α.Ε.» για την διενέργεια ελέγχου στατικής επάρκειας όλων των κτισμάτων και αναμένεται η απάντηση.
Αναφορικά με τον έλεγχο των συστημάτων πυροπροστασίας (πυρανίχνευσης – πυρόσβεσης), επισημαίνει ότι έχει ήδη υποβληθεί αίτηση υπόδειξης μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κιλκίς, έχει γίνει αυτοψία από αυτήν και αναμένεται η υπόδειξη των μέτρων.
Αναφερόμενος στο θέμα των δεξαμενών οξυγόνου αναφέρει «Στο Γ.Ν. Κιλκίς υπάρχουν -ανέκαθεν- δύο υπέργειες δεξαμενές υγρού οξυγόνου. Η μία εξυπηρετεί την Α΄ + Β΄ πτέρυγα (πλησίον των Νέων Εξωτερικών Ιατρείων) και η δεύτερη τη νέα (Γ΄) πτέρυγα. Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα IPA CBC GREECE – FYROM (που «τρέχει») εντάχθηκε έργο, στο οποίο μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνεται και ‘…η επέκταση του δικτύου ιατρικών αερίων των Α΄ και Β΄ πτερύγων στη νέα (Γ΄) πτέρυγα’, σε εξωτερικό χώρο της οποίας βρίσκεται δεξαμενή Οξυγόνου, ώστε στη συνέχεια να καταργηθεί η δεξαμενή που βρίσκεται πλησίον των Νέων Εξωτερικών Ιατρείων».