«Εμείς χρειάστηκε να κάνουμε περισσότερα οπότε κερδίσαμε περισσότερα, οι Έλληνες χρειάστηκε να κάνουν λιγότερα οπότε κέρδισαν λιγότερα» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, μιλώντας σε εκδήλωση του think tank «Αtlantic Council» στην Ουάσινγκτον με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο κ. Ντιμιτρόφ είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους αξιωματούχους για την πρόοδο στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς και για τα επόμενα βήματα που σχετίζονται με την επικύρωση της ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ.
Ο κ. Ντιμιτρόφ σημείωσε ότι η επίτευξη της συμφωνίας με την Ελλάδα δεν ήταν εύκολη, όμως και οι δυο χώρες έκαναν το σωστό και βρίσκονται στη σωστή πλευρά της ιστορίας. «Θα χρησιμοποιήσω το όνομα Μακεδονία σήμερα αλλά σε λίγες μέρες αυτό θα αλλάξει» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ παρατήρησε ότι «δεν επρόκειτο απλά για μια διαφωνία για το όνομα, αλλά για ένα ζήτημα που επιβράδυνε την πορεία της πΓΔΜ».
Αναφερόμενος στο ιστορικό των διαπραγματεύσεων και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν Αθήνα και Σκόπια σημείωσε ότι «ανακαλύψαμε ότι η “Μακεδονία” έχει διαφορετικό νόημα στην Ελλάδα και διαφορετικό στην χώρα μου, και ότι οι δυο αυτές ταυτότητες μπορούν να συνυπάρχουν. Για μας ήταν σημαντικό να μην αλλάξουμε αυτό που είμαστε και για την Ελλάδα ήταν σημαντικό να υπάρχει μια ονομασία προς όλους» ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι δυο χώρες είναι φυσικοί σύμμαχοι και αυτό αντικατοπτρίζεται στην Συμφωνία, καθώς υπάρχουν προβλέψεις για στρατηγική συνεργασία σε πολλούς τομείς. Ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ προέβλεψε μάλιστα ότι σε μερικά χρόνια οι κάτοικοι των δυο χωρών δεν θα κατανοούν για ποιο λόγο υπήρχε η πολύχρονη διαφωνία για το όνομα.
Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ ερωτηθείς για αν είναι μη αναστρέψιμη η συμφωνία, είπε ότι έχει εγκριθεί από τις δυο χώρες με την εποπτεία του ΟΗΕ και έχει κερδίσει επαίνους διεθνώς. Σύντομα θα αρχίσει να παράγει θετικά αποτελέσματα και να πολεμάει τα στερεότυπα οπότε θα είναι δύσκολο και δαπανηρό για κάποιον να την πολεμήσει.
«Αν και η αντιπολίτευση και στις δυο χώρες πιστεύει ότι θα μπορούσε να επιτύχει καλύτερη συμφωνία, πλέον δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε στην πρότερη κατάσταση» κατέληξε.
Σχολιάζοντας την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η διαδικασία ένταξης έχει γίνει πιο αυστηρή και πιο χρονοβόρα, όμως η ΕΕ παραμένει η πιο βιώσιμη προοπτική για την πΓΔΜ και τα Βαλκάνια. «Έχουμε πραγματική βούληση να αλλάξουμε και θέλουμε τα ίδια κριτήρια με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο» δήλωσε και συμπλήρωσε ότι η χώρα του θέλει να ενστερνιστεί τις ευρωπαϊκές αξίες.
Το πρόγραμμα του Νίκολα Ντιμιτρόφ στην Ουάσινγκτον περιελάμβανε συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον απερχόμενο υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Γουές Μίτσελ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της πΓΔΜ, ο Αμερικανός υφυπουργός χαρακτήρισε τις στιγμές ως «ιστορικές», εκτιμώντας ότι το επίτευγμα της Συμφωνίας των Πρεσπών «θα έχει θετικό αντίκτυπο στη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής». Από την πλευρά του, ο κ. Ντιμιτρόφ εξέφρασε την προσδοκία ότι σύντομα θα ακολουθήσει η επικύρωση του Πρωτοκόλλου από τη Γερουσία.
Στη συνέχεια, επισκέφθηκε και τον Λευκό Οίκο, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τους διευθυντές του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Μπέρκλεϊ και Μάρκους Τόμι.
Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των επαφών του στην Ουάσινγκτον, ο κ. Ντιμιτρόφ συναντήθηκε με μέλη της Γερουσίας και εκπρόσωπους του «Atlantic Council», όπου πραγματοποίησε μια σύντομη ομιλία, λίγο πριν την αναχώρηση του για την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες