Μετά την καταμέτρηση το 2018 περισσότερων από 3.000 ανθρώπων που ζουν στους δρόμους του Παρισιού, σχεδόν 2.000 εθελοντές κινητοποιούνται αύριο Πέμπτη για τη δεύτερη «Νύχτα Αλληλεγγύης» που διοργανώνεται στην γαλλική πρωτεύουσα, κατά την οποία οι μετέχοντες αναμένουν ότι «θα καταμετρηθούν περισσότεροι άστεγοι».
«Θα έχουμε μια διευρυμένη ματιά», σημείωσε η Ντομινίκ Βερσινί, αναπληρώτρια για θέματα αλληλεγγύης της δημάρχου του Παρισιού. «Εξερευνώντας νέα μέρη, λίγο πιο κρυμμένα, περιμένουμε ότι θα καταγράψουμε περισσότερους αστέγους από αυτούς που καταγράφηκαν πέρυσι».
Η περίμετρος της φετινής «Νύχτας Αλληλεγγύης» αύριο το βράδυ θα επεκταθεί σε χώρους που δεν έχουν εξερευνηθεί μέχρι σήμερα: πάρκα και κήποι, περιοχές γύρω από τον περιφερειακό, νέους χώρους στάθμευσης κλπ.
Παίρνοντας την ιδέα από παρόμοιες πρωτοβουλίες που ήδη υλοποιούνται στη Νέα Υόρκη, τις Βρυξέλλες ή την Αθήνα, η επιχείρηση αυτή που έγινε για πρώτη φορά πέρυσι στη Γαλλία κατέγραψε 3.035 αστέγους τη νύχτα της 15ης Φεβρουαρίου, τα δύο τρίτα των οποίων δεν είχαν ποτέ καλέσει την υπηρεσία κοινωνικής πρόνοιας Samu για να ζητήσουν φιλοξενία.
Φέτος 1.600 εθελοντές κάτοικοι του Παρισιού και 400 εθελοντές κοινωνικοί λειτουργοί θα μετάσχουν στην καταμέτρηση. Τα ξημερώματα της Παρασκευής θα χτενίσουν το Παρίσι ανά μικρές ομάδες για να καταμετρήσουν όσους κοιμούνται στους δρόμους, με εξαίρεση τα δάση του Βενσέν και της Βουλώνης που έχουν ήδη ερευνήσει οι επαγγελματίες.
Επίσης οι SNCF, RATP και AP-HP θα εξασφαλίσουν την καταμέτρηση των αστέγων στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, τις στάσεις του μετρό και τα νοσοκομεία.
Από αυτούς όσοι το επιθυμούν θα μπορούν να συμπληρώσουν ανώνυμα ένα ερωτηματολόγιο για να προσδιοριστεί καλύτερα το προφίλ τους και οι ανάγκες τους. Στόχος αυτού είναι να υπάρξει μια καλύτερη εικόνα, η οποία θα επιτρέψει “να προσαρμοστούν οι δημόσιες πολιτικές” για να καλύπτουν τις ανάγκες των αστέγων, σύμφωνα με την Βερσινί. Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας αυτής θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 14 Φεβρουαρίου, ενώ μια πλήρης ανάλυση αναμένεται στα τέλη του Μαρτίου.
Από την πρώτη “Νύχτα Αλληλεγγύης” διαπιστώθηκε ότι αυξήθηκε το ποσοστό των γυναικών που είναι άστεγες: 12% αυτών που καταγράφηκαν πέρυσι να ζουν στους δρόμους του Παρισιού ήταν γυναίκες, ενώ το 2012 αντιπροσώπευαν ποσοστό μόνον 2% στην περιοχή του Παρισιού, σύμφωνα με το Insee.
Από τότε που έγινε αυτή η διαπίστωση, το Παρίσι άνοιξε σταθμούς και κέντρα αφιερωμένα στις γυναίκες και προβλέπει να τους παραδώσει και δημοτικά λουτρά από τον Μάρτιο.
Οι δημοτικές αρχές του Παρισιού σε συντονισμό με τις κρατικές υπηρεσίες βρήκαν από τον περσινό χειμώνα επιπλέον 1.800 θέσεις επείγουσας φιλοξενίας σε κτίρια της πόλης και η κυβέρνηση φρόντισε και αυτή για 2.000 θέσεις στο Παρίσι, υπενθύμισε η Βερσινί.
«Πρόκειται συχνά για προσωρινές θέσεις που κλείνουν στα τέλη του Μαρτίου», επισήμανε ωστόσο ο Φλοράν Γκεγκέν, διευθυντής της Oμοσπονδίας Hθοποιών της Aλληλεγγύης (FAS). Απέναντι σε ένα κορεσμένο σύστημα φιλοξενίας «η ανταπόκριση των δημόσιων υπηρεσιών σε αυτές τις επιχειρήσεις καταμέτρησης παραμένει προς το παρόν αρκετά μικρή», σύμφωνα με τον ίδιο.
Ο ίδιος χαιρέτισε ωστόσο την «ωφέλιμη» αυτή άσκηση, η οποία «καλύπτει ένα κενό στα δημόσια στατιστικά στοιχεία». Οι τελευταίες έρευνες του Insee για τους αστέγους έγιναν το 2012 και το 2001.
«Ελλείψει εθνικής έρευνας, το γεγονός ότι οι τοπικοί σύλλογοι παίρνουν τη σκυτάλη είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον», συμπλήρωσε και ο Κριστόφ Ρομπέρ, γενικός απεσταλμένος του Ιδρύματος Abbé Pierre, επισημαίνοντας ότι κι άλλες γαλλικές μητροπόλεις –Στρασβούργο, Γκρενόμπλ, Μετς, Νάντη, Τουλούζη, Μονπελιέ– μιμούνται το Παρίσι.