Υψηλοί τόνοι αναμένεται να κυριαρχήσουν κατά τη διήμερη συζήτηση στη Βουλή για το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, με την οποία θα μετονομαστεί και επισήμως η γειτονική χώρα σε «Βόρεια Μακεδονία».
Το κείμενο που έχει τον τίτλο «Πρωτόκολλο στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου για την προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στην Βουλή και αποτελείται από τρία άρθρα.
Η συζήτηση ξεκίνησε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας και την Παρασκευή θα εισαχθεί στις 10 το πρωί στην Ολομέλεια. Το πρωτόκολλο αναμένεται να ψηφιστεί αργά το βράδυ της Παρασκευής.
Όσον αφορά τη διαδικασία συζήτησής του στην Ολομέλεια, έχει συμφωνηθεί να πάρουν τον λόγο οι εισηγητές και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, ένας εισηγητής από τους ανεξάρτητους βουλευτές, ο αρμόδιος υπουργός και οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων αν το επιθυμούν.
Επίσης, από έναν κατάλογο συνολικά 14 ομιλητών που θα εγγραφούν, θα πάρουν το λόγο πέντε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τρεις από τη ΝΔ, ένας βουλευτής από κάθε άλλο κόμμα, και ένας ομιλητής από τους ανεξάρτητους βουλευτές.
Με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Τόσκα να καλεί τα κόμματα “ανεξαρτήτως κομματικής πειθαρχίας” και τους εισηγητές της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκο και της ΔΗΣΥ, Αν. Λοβέρδο να δηλώνουν ότι καταψηφίζουν, ξεκίνησε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, η συζήτηση του «Πρωτοκόλλου Ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ.
«Καλώ εκτός και ανεξάρτητα κομματικής γραμμής και πειθαρχίας να αποδεχθούν το Πρωτόκολλο που αποτελεί δεσμευτική συνέπεια και προϋπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών που υλοποιεί τα εθνικά μας συμφέροντα, σταθεροποιεί και αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή».
«Δεν ψηφίζουμε το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ γιατί είναι παρακολούθημα τυπικό μιας Συμφωνίας σαφώς επιζήμια, διότι είναι η πρώτη Συμφωνία ιστορικά, στην οποία η Ελλάδα δίνει την δική της υπογραφή στην παραδοχή ύπαρξης δήθεν μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής εθνόητας» ξεκαθάρισε εκ μέρους της ΝΔ, ο Γ. Κουμουτσάκος.
«Παράγωγο της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι το σημερινό κείμενο. Όχι στην Συμφωνία των Πρεσπών και η συνέπεια λέει όχι και στο Πρωτόκολλο» ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος και προσέθεσε ότι «η άλλη πλευρά δεν έδωσε καμία υποσχετική καλής συμπεριφοράς» επικαλούμενος την δήλωση Ζάεφ «ας φέρουμε την Ευρώπη στη Μακεδονία».
Ζήτημα πλειοψηφίας 3/5, δηλαδή ψήφιση με 180 ψήφους, έθεσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, με την έναρξη της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, με αντικείμενο την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».