Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), καταγράφοντας την «μαύρη τρύπα» στην ανοσία του υγειονομικού προσωπικού στο ΕΣΥ έναντι του ιού της γρίπης.
Μάλιστα, καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι προσπαθεί να «θολώσει» το μέγεθος του προβλήματος και συνεπώς τα χαμηλά αντανακλαστικά του υπουργείου Υγείας. Και αυτό διότι τα rapid test και ο μοριακός έλεγχος γίνεται μόνον σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και όχι σε απλούς θαλάμους.
Μοιραία «ως αιτίες θανάτου πολλών ασθενών δηλώνονται οι επιπλοκές της γρίπης ή άλλο συνοδό νόσημα και όχι η γρίπη. Έτσι κρύβουν τον πραγματικό αριθμό θανάτων που προκλήθηκαν από επιπλοκές της γρίπης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.
Ανεπάρκεια όμως, καταγγέλλει η Ομοσπονδία και στα αποθέματα εμβολίων στο ΕΣΥ. «Τα νοσοκομεία προμηθεύτηκαν εμβόλια της γρίπης για το προσωπικό που φθάνουν στο 25% του αριθμού που υπηρετεί. Ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού στη χώρα μας είναι προαιρετικός. Σε άλλες χώρες της Ευρώπης είναι υποχρεωτικός (Μ.Βρετανία κλπ). Στην Αμερική δεν προσλαμβάνονται ή απολύονται οι υπάλληλοι που δεν έχουν εμβολιαστεί για τη γρίπη. Τα εμβόλια που διέθεσαν στη δημόσια Υγεία όπως ανακοινώθηκε είναι 20.000. Το υγειονομικό προσωπικό που υπηρετεί είναι 90.000».
Επιπλέον και με αφορμή την χτεσινή συνέντευξη τύπου στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, όπου οι αρμόδιοι αποκάλυψαν ότι δεν έχουν ακριβή στοιχεία για τον εμβολιασμό του προσωπικού στο ΕΣΥ, εκφράζοντας εντούτοις την εκτίμηση ότι καταγράφτηκε εφέτος αύξηση εμβολιασμών, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι «το Υπουργείο Υγείας διαθέτει τον ακριβή αριθμό των υγειονομικών που εμβολιάστηκαν και το κρύβει».
Και εξηγεί: «Το ΚΕΕΛΠΝΟ λαμβάνει συμπληρωμένη φόρμα από τα Νοσοκομεία κάθε μήνα για τον αριθμό των εργαζομένων που εμβολιάστηκαν και τον συνολικό αριθμό που υπηρετεί. Μάλιστα για να προτρέψει περισσότερο τους επαγγελματίες υγείας να εμβολιαστούν έχει στείλει και φόρμα άρνησης η οποία θα πρέπει να συμπληρώνεται από τους υπαλλήλους που αρνούνται να εμβολιαστούν και τους λόγους που αρνούνται. Η φόρμα αυτή παραμένει στα αρχεία των νοσοκομείων και το ΚΕΕΛΠΝΟ λαμβάνει τον αριθμό των υπαλλήλων που συμπλήρωσαν την φόρμα άρνησης».
Συναγερμός για τις κλίνες ΜΕΘ
Την Παρασκευή το πρωί 60 ασθενείς, διασωληνομένοι σε κοινούς θαλάμους, βρίσκονταν στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ. Κάθε ημέρα εξυπηρετούνται περίπου πέντε ασθενείς, όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, με αποτέλεσμα ο χρόνος αναμονής να είναι περίπου εφτά ημέρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία των ασθενών.
Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την γρίπη στη χώρα μας ενώ συνολικά 165 χρειάστηκαν εντατική θεραπεία, εκ των οποίων οι 60 παραμένουν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ανά τη χώρα