Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τις κοινοβουλευτικές διεργασίες της τελευταίας περιόδου και τις ανακατατάξεις στα κόμματα που προκάλεσε η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, εξήγησε ότι η ΝΔ καταψήφισε το πρωτόκολλο ένταξης «γατί είναι απλά η τελική πράξη μιας εθνικά επιζήμιας συμφωνίας».

«Πιστοί στη θέση που έχουμε διαμορφώσει, καταψηφίζουμε σήμερα το Πρωτόκολλο Ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ» είπε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε: «γιατί επισφραγίζει την εθνική ήττα των Πρεσπών. Την ίδια ώρα, καταγγέλλουμε τον ευτελισμό της πολιτικής ζωής από μια κυβέρνηση-κουρελού. Αντιστεκόμαστε στο οικονομικό, εθνικό και θεσμικό ναυάγιο που έχει προκαλέσει στη χώρα μας η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που, αντί για τους ΑΝΕΛ, υποστηρίζεται πλέον στη Βουλή από θλιβερές μαριονέτες της πολιτικής».

Συνεχίζοντας την επίθεση υποστήριξε: «…Είστε πλέον μια κυβέρνηση που βασίστηκε σε ευκαιριακές και πρόσκαιρες συμμαχίες προκειμένου να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών» και προσέθεσε: «Η αντιπροσωπευτικότητα της σύνθεσης του Κοινοβουλίου έχει αλλοιωθεί. Μια εθνική υποχώρηση συντελείται στα ερείπια βασικών κανόνων της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Αντί να πάει σε εκλογές, ως θα όφειλε, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να δεσμεύσει τη χώρα χωρίς να διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση για να το πράξει».

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Καμμένου, είπε ότι «παίζει το ίδιο θέατρο που έχει ξεκινήσει από πέρυσι την άνοιξη. Τότε που ο ίδιος έδωσε το στυλό στον κ. Τσίπρα και στον κ. Κοτζιά να πάνε στις Πρέσπες και να υπογράψουν μια συμφωνία που ακύρωνε την πολιτική όλων των προηγουμένων κυβερνήσεων στο Σκοπιανό».

Επιτέθηκε και στους έξι βουλευτές που δήλωσαν ότι στηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία λέγοντας: «Έχουμε επίσης “ανεξάρτητους”, υποτίθεται, βουλευτές – που όμως εκχωρούν προκαταβολικά την ψήφο τους σε ένα συγκεκριμένο κόμμα. Και το αύριο της χώρας κινδυνεύει, δυστυχώς, να καθορίζεται από έξι κομπάρσους, που δέχτηκαν να έχουν ρόλο στην τελευταία πράξη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η κοινοβουλευτική παρακμή ενισχύει τελικά τους εχθρούς της Δημοκρατίας… Η δική σας πολιτική είναι που ρίχνει νερό στο μύλο των ακραίων εχθρών της Δημοκρατίας».

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε ξανά εκλογές, λέγοντας ότι «οι εκλογές θα φέρουν την πολιτική κάθαρση που χρειάζεται η Ελλάδα. Η σημερινή σύνθεση της Βουλής βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την κοινωνία. Η αριθμητική που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση με συναλλαγές και εκβιασμούς είναι μετέωρη… Φύγετε! Φύγετε, μαζί με τους φόρους, τα δύο σας μνημόνια, την αποτυχία σας. Αφήστε την Ελλάδα να αναπνεύσει και τους Έλληνες να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους».

Σύντομη αναφορά έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ και στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία. «Παρακολουθήσαμε με μεγάλη επιφύλαξη την κυβερνητική σκηνοθεσία της επίσκεψής του κ. Τσίπρα στην Τουρκία. Η ΝΔ έχει σταθερές θέσεις απέναντι στους εξ ανατολών γείτονες. Θέλει ειρήνη και συνεργασία. Με σεβασμό, όμως, των Συνθηκών, του Διεθνούς Δικαίου, του εθνικού συμφέροντος και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και τηρούμε στάση επιφυλακτική, καθώς η εμπειρία της Συμφωνίας των Πρεσπών υπήρξε τραυματική για τη χώρα» είπε.

Ευρωεκλογές-δημοψήφισμα

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε: «δεν απεμπολώ το δικαίωμα του “βέτο” στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν εκεί 35 κεφάλαια που απαιτούν έγκριση στην αρχή και στο τέλος τους. Ε, λοιπόν, αυτά δεν θα ανοίξουν ούτε και θα κλείσουν ποτέ, χωρίς να ικανοποιηθούν οι θέσεις της Ελλάδας».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επιγραμματικά και στη Βενεζουέλα, ρωτώντας τι συνδέει τον ΣΥΡΙΖΑ με το καθεστώς Μαδούρο.

Αναφέρθηκε και στη δήλωση του Μάνφρεντ Βέμπερ ότι είναι δυνατή η διαπραγμάτευση των πλεονασμάτων και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δυσανασχετεί με αυτή την προοπτική. Ρώτησε τον πρωθυπουργό γιατί δυσανασχετεί και συμπλήρωσε: «Πάμε μαζί στην Ευρώπη να διεκδικήσουμε χαμηλότερα πλεονάσματα. Εκτός αν πράγματι αυτό που θέλετε είναι να κάνετε τη ζωή της επόμενης κυβέρνησης πιο δύσκολη. Εμείς θα δώσουμε τη μάχη για χαμηλότερα πλεονάσματα με πραγματική αξιοπιστία».

Κλείνοντας αναφέρθηκε στις προσεχείς πολιτικές εξελίξεις: «Ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να μεταθέσει όσο μπορεί τις εθνικές εκλογές, φθάνοντας ακόμη κι ως το τέλος της τετραετίας. Δεν μπορεί όμως να πάει κόντρα στη δύναμη των πραγμάτων. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές η κυβέρνηση θα σαρωθεί. Και οι ευρωεκλογές, αν δεν κάνετε και τις εθνικές εκλογές μαζί, θα γίνουν δημοψήφισμα – με σύνθημα αυτό που σας φωνάζουν οκτώ στους δέκα Έλληνες. Φύγετε! Η Ελλάδα αξίζει καλύτερα».

«Επτά λόγοι για την καταψήφιση της Συμφωνίας και του Πρωτοκόλλου»

Ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε τους λόγους για τους οποίους η ΝΔ καταψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών και ακολούθως και το Πρωτόκολλο ένταξης της γείτονας χώρας στο ΝΑΤΟ. «Η είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ήταν η γενεσιουργός αιτία της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι σύμμαχοι ήθελαν εδώ και χρόνια να κλείσουν αυτή την εκκρεμότητα. Μόνο τώρα, όμως, βρήκαν μια κυβέρνηση τόσο πρόθυμη να διχάσει τους Έλληνες για να ενώσει τους Σκοπιανούς» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακολούθως ανέφερε τα «επτά αρνητικά δεδομένα της Συμφωνίας των Πρεσπών:

– Αλήθεια πρώτη, λοιπόν. Η Συμφωνία αυτή ανατρέπει μια πάγια εθνική στρατηγική. Εδώ και 140 χρόνια, η Ελλάδα ποτέ δεν επέτρεψε να μονοπωλήσει κάποιος τρίτος τον όρο Μακεδονία. Και δεν αναγνώρισε ποτέ διακριτή μακεδονική εθνότητα. Ποτέ. Η σταθερή και καθαρή αυτή στάση τώρα αλλάζει – και μάλιστα βίαια. Και αυτό γίνεται με κοινό όχημα την εθνικότητα, την ταυτότητα και τη γλώσσα. Τρεις έννοιες που η κυβέρνησή σας τις δέχτηκε ως “μακεδονικές”.

-Αλήθεια δεύτερη. Από το πρώτο κιόλας άρθρο της Συνθήκης σημειώνεται η γλώσσα των γειτόνων ως “μακεδονική”.

-Αλήθεια τρίτη. Το άρθρο 7 ορίζει ότι, για τα Σκόπια, με τους όρους “Μακεδονία” και “Μακεδονικός” θα περιγράφεται  -διαβάζω: “H επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους. Με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά”. Όλα αυτά, όμως, συνιστούν τον ορισμό της εθνικής ταυτότητας.

-Αλήθεια τέταρτη. Καταφέρατε ακόμη και το περιβόητο erga omnes -δηλαδή το να υπάρχει ένα όνομα για όλες τις χρήσεις- να το στρέψετε σε βάρος των δικών μας συμφερόντων… Κατά συνέπεια, εκατοντάδες εταιρείες που χρησιμοποιούν το επίθετο “μακεδονικός” στο brand τους είναι ήδη τραγικά εκτεθειμένες αφού το ζήτημα των σημάτων  έχει παραπεμφθεί στο μέλλον.

-Αλήθεια πέμπτη. Η Συμφωνία δεν αναφέρει πουθενά τη λέξη “Μακεδονία” ή “Μακεδόνες” σε σχέση με την Ελλάδα. Πουθενά δεν γράφει “Έλληνες Μακεδόνες” ή “ελληνική Μακεδονία”. Αντίθετα, η Μακεδονία μας προσδιορίζεται ως “η βόρεια περιοχή… του Πρώτου Μέρους”.

-Αλήθεια έκτη. Η Συμφωνία αυτή παρήγαγε αποτελέσματα από την υπογραφή της και όχι από την κύρωσή της.

-Αλήθεια έβδομη. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έρχεται να λύσει ένα παλαιό πρόβλημα, αλλά να προσθέσει νέα προβλήματα».

Για ακροδεξιά

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι χειρίστηκε το θέμα με αλαζονεία, ενώ επέστρεψε τις κατηγορίες περί ακροδεξιάς: «Είναι  πολιτική ύβρις να μιλάει ο κ.Τσίπρας για ακροδεξιά. Γιατί είναι αυτός που ύψωσε μαζί με την ακροδεξιά τις “αγανακτισμένες” κρεμάλες στο Σύνταγμα. Γιατί είναι αυτός που με τη συνεργασία της ακροδεξιάς έριξε την κυβέρνηση το 2014. Γιατί είναι αυτός που συγκυβέρνησε μαζί με τον εθνικιστικό ακροδεξιό λαϊκισμό που καθρεφτίζεται στο πρόσωπο του κ. Καμμένου – χωρίς την ανοχή του οποίου η κυβέρνηση δεν θα είχε φθάσει ποτέ στις Πρέσπες. Και γιατί είναι αυτός που με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής διόρισε μέχρι και τη νομική του σύμβουλο πρόεδρο Ανεξάρτητης Αρχής. Τέσσερα χρόνια τώρα δικάζεται η ακροδεξιά και ο κ. Τσίπρας θα φύγει από την εξουσία πριν τελειώσει η δίκη. Ήταν όμως η ΝΔ που οδήγησε τη βία και το μίσος της Χρυσής Αυγής στο εδώλιο».