H αντίστροφη μέτρηση για το μέλλον της ΚΟ των ΑΝΕΛ, για το αν δηλαδή το κόμμα του Πάνου Καμμένου θα έχει παρόμοια τύχη με αυτή του Ποταμιού ή εάν αντιθέτως θα υπάρξει κάποια ανατροπή της τελευταίας στιγμής, έχει ήδη αρχίσει.
Σήμερα το πρωί στις 9.30 π.μ., στη Διάσκεψη των Προέδρων, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αφού ακόυσει και τους υπόλοιπους εκπροσώπους των κομμμάτων θα αποφασίσει για το αν θα συνταχθεί με το Επιστημονικό Συμβουλίο της Βουλής, η γνωμοδότηση του οποίου ήταν αρνητική για το ενδεχόμενο να παραμείνει η ΚΟ των ΑΝΕΛ με 5 βουλευτές, ένας εκ των οποίων έχει εκλεγεί με άλλο κόμμα.
Σημειώνεται κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της ΚΟ των ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος έδωσε «τελεσίγραφο» προς τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, καλώντας τον να παραδώσει την έδρα του στο κόμμα, αλλιώς θα διαγραφεί. Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ζήτησε από τον βουλευτή του να παραδώσει την έδρα του πριν την έναρξη της συζήτησης για τη κύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η οποία ξεκινάει εν μέσω ενός τεταμένου πολιτικού κλίματος σήμερα στις 10 το πρωί. Από τη μεριά του πάντως ο βουλευτής δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι θα το πράξει, αλλά μετά το πέρας της ψηφοφορίας.
Η καταδικαστική «ετυμηγορία» από την επιστημονική υπηρεσία
Την έκπληξη της «τελευταίας στιγμής» επιδιώκουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες για τη διάσωση της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας μετά και την ομόφωνη γνωμοδότηση του Eπιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για μη δυνατότητα διατήρησης της ΚΟ με πέντε βουλευτές που δεν έχουν εκλεγεί με το ίδιο κόμμα.
Στις 9.30 το πρωί συγκαλείται η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής προκειμένου να αποφασίσει εάν θα κάνει αποδεκτή την γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου σχετικά με τη συγκρότηση της ΚΟ.
Το επίμαχο σημείο της ομόφωνης γνωμοδότησης του επιστημονικού συμβουλίου επισημαίνει πως «στο ερώτημα, εν κατακλείδι, αν η ΚΟ η οποία συγκροτήθηκε με βάση την παράγραφο 1 του άρθρου 15 και αριθμεί πλέον 5 μέλη εξακολουθεί να αποτελεί ΚΟ κατά την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου, εάν ένα εξ αυτών προέρχεται από άλλη ΚΟ ή από ανεξάρτητους βουλευτές προσήκει, κατά τα ανωτέρα απάντηση αρνητική» ενώ σε άλλο σημείο εξηγεί πως
«Προσχώρηση συνεπώς βουλευτή, προερχόμενου από τους ανεξάρτητους ή από άλλη κοινοβουλευτική ομάδα, σε κοινοβουλευτική ομάδα που λειτουργεί ήδη με 5 μέλη, δεν αποτρέπει την αυτοδίκαιη διάλυσή της σε περίπτωση κατά την οποία τα εκλεγέντα υπο την αυτή κομματική σημαία μέλη της μειωθούν, εν συνεχεία, κατά ένα, πλην της περίπτωσης κατά την οποία ο βουλευτής αυτός είχε εκλεγεί με το κόμμα στην ΚΟ της οποίας προσχωρεί».
Τα πιθανά σενάρια
Σενάριο 1: Νέα μεταγραφή
Η προσχώρηση ενός ακόμα ανεξάρτητου βουλευτή που εξελέγη με τους ΑΝΕΛ μοιάζει σε μια πρώτη πιθανή διέξοδος. Αυτή τη στιγμή τρεις είναι οι ανεξάρτητοι βουλευτές που εξελέγησαν με τους ΑΝΕΛ. Ο Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος δεν έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί τον “επαναπατρισμό” του, ο Γ. Λαζαρίδης που επίσης έχει δηλώσει ότι δεν θέλει και ο Νίκος Νικολόπουλος, που εμφανίζεται αρνητικός ενώ έχει κάνει γνωστό ότι θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος στην Πάτρα και ο Γ. Λαζαρίδης.
Σενάριο 2: Άλλη μια μη παραίτηση
Ο κ. Παπαχριστόπουλος δεν παραιτείται. Ο κ. Καμμένος ζυγίζει τις επιλογές του και αποφασίζει να μην τον διαγράψει.
Σενάριο 3: Ο Τέρενς Κουικ
Ένα άλλο σενάριο βασίζεται στο ενδεχόμενο ο κ. Κουικ να αρνηθεί να αναλάβει την βουλευτική έδρα που θα παραδώσει δια της παραιτήσεως ο κ. Παπαχριστόπουλος. Σε αυτήν την περίπτωση, την έδρα αναλαμβάνει η πρώτη επιλαχούσα, κ. Ελένη Σκλαβενίτη.
Σημειώνεται τέλεος ότι σε αυτό το βαρύ κλίμα, στις 10 το πρωί αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια το πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Στη συνεδρίαση θα μιλήσουν περίπου 30 ομιλητές, μεταξύ αυτών οι εισηγητές των κομμάτων καθώς οι κοινοβουλευτικοί εκρποσώποι, ενώ το λόγο θα πάρουν και κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η παρέμβαση του κ. Καμμένου, ο οποίος ήδη από χθες το βράδυ έκανε λόγο για πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και κυβέρνηση αποστασίας των αχάριστων.