Η προθεσμία που είχε δώσει ο Πάνος Καμμένος στον Θανάση Παπαχριστόπουλο για να παραδώσει την έδρα του έληξε. Ο βουλευτής δεν παραιτήθηκε, ωστόσο ούτε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ τον διέγραψε. Τι συνέβη;
Ο Π. Καμμένος έδωσε -μέσω Twitter- παράταση στη διαγραφή Παπαχρηστόπουλου για να μην διαλυθεί άμεσα η Κ.Ο. του και να μπορέσει να μιλήσει ως αρχηγός κόμματος στη Βουλή.
«Την διαγραφή Παπαχρηστόπουλου θα την καταθέσω στην ολομέλεια αφού μιλήσω στη Βουλή, ελπίζω ο πρωθυπουργός να είναι μέσα….{Αν κατατεθεί τώρα, θα μου αφαιρέσουν τον λόγο πραξικοπηματικά από σήμερα», έγραψε ο κ. Καμμένος.
Την διαγραφή Παπαχρηστόπουλου θα την καταθέσω στην ολομέλεια αφού μιλήσω στη Βουλή, ελπίζω ο πρωθυπουργός να είναι μέσα….{Αν κατατεθεί τώρα, θα μου αφαιρέσουν τον λόγο πραξικοπηματικά από σήμερα }
— Panos Kammenos (@PanosKammenos) February 8, 2019
Ξέχασε το «τελεσίγραφο» ο Καμμένος;
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της ΚΟ των ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος έδωσε «τελεσίγραφο» προς τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, καλώντας τον να παραδώσει την έδρα του στο κόμμα, αλλιώς θα διαγραφεί. Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ζήτησε από τον βουλευτή του να παραδώσει την έδρα του πριν την έναρξη της συζήτησης για τη κύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η οποία ξεκινάει εν μέσω ενός τεταμένου πολιτικού κλίματος σήμερα στις 10 το πρωί. Από τη μεριά του πάντως ο βουλευτής δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι θα το πράξει, αλλά μετά το πέρας της ψηφοφορίας.
Μίλησε η Διάσκεψη των Προέδρων
Ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, τα μέλη της οποίας ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο της γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου αναφορικά με το άρθρο 15 του Κανονισμού που αναφέρεται στην έννοια και τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε ότι υιοθετεί τη γνωμοδότηση.
Στη συνεδρίαση τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής:
«Προφανώς είναι δυσάρεστη εξέλιξη η διάλυση μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά εφόσον υπάρχει η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου και το άρθρο 15 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής, δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο παρά η εφαρμογή της», ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΔ.
«Όπως και ο κ. Καμμένος είπε, η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ανέντιμη. Είναι θέμα δικό σας και βρείτε τη λύση. Δεν είναι ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει τη Διάσκεψη των Προέδρων. Διαλύσατε τα κόμματα», είναι η θέση που εξέφρασε η ΔΗΣΥ.
Το ΚΚΕ επανέλαβε τη θέση του για την ανάγκη καθιέρωσης της ανόθευτης απλής αναλογικής και διατύπωσε την άποψη δεν πρέπει να διαλύεται Κοινοβουλευτική Ομάδα κόμματος που έχει εκλεγεί.
Στη θέση ότι δεν πρέπει να διαλύονται Κοινοβουλευτικές Ομάδες κομμάτων που έχουν εκλεγεί, επέμειναν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Η Ένωση Κεντρώων εξέφρασε τη θέση ότι δεν θα πρέπει να διαλύονται Κοινοβουλευτικές Ομάδες κομμάτων που έχουν εκλεγεί. Επίσης, εξέφρασε τη γνώμη ότι ένας βουλευτής που διαφωνεί με τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος πρέπει να παραδίδει την έδρα του και όχι να την μεταφέρει στη δύναμη άλλης Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Παράλληλα, το κλίμα στη Βουλή αναμένεται να είναι ιδιαίτερα βαρύ σήμερα, μιας και όχι μόνο ψηφίζεται το πρωτόκολλο για την κύρωση της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, αλλά κρέμεται από μια κλωστή το μέλλον της ΚΟ του Πάνου Καμμένου.