Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) καταδίκασε τον απαγχονισμό στην Αίγυπτο τριών «πολιτικών κρατούμενων» που κατηγορούνταν ότι σκότωσαν τον γιο ενός δικαστή, επισημαίνοντας ότι ομολόγησαν έπειτα από βασανιστήρια.

Οι τρεις Αιγύπτιοι εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού χθες Πέμπτη (7/2) στην Αλεξάνδρεια, σύμφωνα με πηγή των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας. Κατηγορούνταν ότι σκότωσαν το 2014 τον γιο ενός δικαστή και ότι σύστησαν «τρομοκρατική οργάνωση», επεσήμανε η ίδια πηγή.

«Οι ομολογίες των τριών κατηγορούμενων ελήφθησαν έπειτα από βασανιστήρια», τόνισε το HRW σε ανακοίνωσή του.

Η μη κυβερνητική οργάνωση βασίζει την εκτίμησή της σε μια επιστολή που εστάλη μυστικά από έναν εκ των τριών ανδρών σε μια ομάδα δικηγόρων, στην οποία καταγγέλλει ότι στη διάρκεια της κράτησής τους τους χτύπησαν και τους βασάνισαν κάνοντάς τους ηλεκτροσόκ.

Οι τρεις άνδρες ήταν μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και δύο εξ αυτών ήταν φοιτητές, επεσήμανε το HRW το οποίο υπενθυμίζει «την αντίθεσή του στη θανατική ποινή σε κάθε περίπτωση».

«Οι αιγυπτιακές αρχές διέπραξαν μια κατάφωρη αδικία εκτελώντας τρεις ανθρώπους, οι ομολογίες των οποίων ελήφθησαν έπειτα από βασανιστήρια και ηλεκτροσόκ», κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του ο Μάικλ Πέιτζ αναπληρωτής διευθυντής του HRW για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ζήτησε μάλιστα από το Κάιρο «να επιβάλει αμέσως μορατόριουμ στην εφαρμογή της θανατικής ποινής».