Η Άνγκελα Μέρκελ τέλεσε σήμερα (8/2) στο Βερολίνο τα εγκαίνια της πολύ δαπανηρής και αμφιλεγόμενης νέας έδρας της ομοσπονδιακής υπηρεσίας πληροφοριών (BND) στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Το κτίριο αυτό, έκτασης 260.000 τετραγωνικών μέτρων που μοιάζει με φουτουριστικό φρούριο, είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο που φιλοξενεί υπηρεσίες πληροφοριών. Βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν το Τείχος, το οποίο χώριζε την πόλη στα δυο από το 1961 έως το 1989.
Οι εργασίες κατασκευής του που διήρκεσαν σχεδόν 11 χρόνια, κόστισαν 1,1 δισεκ. ευρώ, έναντι 720 εκατομμυρίων που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός.
Η BND, που εργοδοτεί 6.500 άτομα, είχε την έδρα της εδώ και περίπου 50 χρόνια στο Μόναχο.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, τελώντας τα εγκαίνια, δήλωσε πως απέναντι στις νέες παγκόσμιες προκλήσεις «η Γερμανία έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ μια ισχυρή και αποτελεσματική υπηρεσία πληροφοριών».
Στις απειλές αυτές η Μέρκελ συμπεριέλαβε τη διάδοση ψευδών ειδήσεων και τις κυβερνοεπιθέσεις. Αναφερόμενη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, η Γερμανίδα καγκελάριος εκτίμησε ότι δεν έχει ηττηθεί, αντίθετα, μετατρέπεται σε μια ασύμμετρη πολεμική δύναμη, μετά την απώλεια σχεδόν όλων των εδαφών που κατείχε στη Συρία, γεγονός που συνιστά αναμφισβήτητα απειλή.
Η υπηρεσία που έχει επιφορτιστεί με τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων και την ψηφιακή επιτήρηση θα παραμείνει ωστόσο κοντά στο Μόναχο, κάτι που επικρίθηκε από τους Πρασίνους και την Αριστερά που φοβούνται ότι οι δραστηριότητές της παραμένουν εκτός κάθε ελέγχου από το Βερολίνο.
Σε μια χώρα που παραμένει σημαδεμένη από τη δράση της Γκεστάπο και στη συνέχεια της Στάζι στην πρώην Ανατολική Γερμανία, ακόμη και η ύπαρξη μιας τέτοιας υπηρεσίας δεν είναι δεδομένη.
Η BND φροντίζει ώστε «εκατομμύρια Γερμανοί να μπορούν να ζουν σε ασφάλεια», είπε η Μέρκελ κατά τα εγκαίνια. Οι πράκτορες της BND «εξακολουθούν να μην έχουν μια εύκολη ζωή: συναντούν συχνά τη δυσπιστία». «Μια υγιής δυσπιστία είναι χρήσιμη. Μια υπερβολική δυσπιστία εμποδίζει την εργασία», πρόσθεσε.
Στη διάρκεια της ιστορίας της η ομοσπονδιακή υπηρεσία πληροφοριών βρέθηκε πολλές φορές στο επίκεντρο σκανδάλων. Το 2015, κατηγορήθηκε ότι είχε κατασκοπεύσει ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες, όπως η EADS και η Eurocopter, προς όφελος της αμερικανικής υπηρεσίας NSA. Είχε υποκλέψει επίσης τις τηλεφωνικές συνομιλίες ευρωπαίων ηγετών, κυρίως Γάλλων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν θέσει υπό παρακολούθηση το κινητό τηλέφωνο ακόμη και της ίδιας της Μέρκελ.