Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν ανακοίνωσε και επισήμως σήμερα ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2020, αφήνοντας πίσω της την κριτική που δέχτηκε πρόσφατα με αφορμή τους ισχυρισμούς που προέβαλε σχετικά με την καταγωγή της από αυτόχθονες Αμερικανούς.
Η 69χρονη Γουόρεν, που εκλέγεται στη Μασαχουσέτη και προέρχεται από την «προοδευτική» πτέρυγα του κόμματος, έκανε την ανακοίνωσή αυτή από μια ιστορική τοποθεσία, το Λόρενς στα βορειοδυτικά της Βοστόνης, λίκνο του οργανωμένου εργατικού κινήματος στις ΗΠΑ. Στο επίκεντρο της εκστρατείτας της, η γερουσιαστής θέτει τα δικαιώματα των εργαζομένων, τους δίκαιους μισθούς και την πρόσβαση στο σύστημα υγείας.
«Αυτή είναι η μάχη της ζωής μας. Η μάχη για να οικοδομήσουμε μια Αμερική όπου τα όνειρα θα είναι εφικτά, μια Αμερική για όλους. Και για αυτό βρίσκομαι σήμερα εδώ: για να δηλώσω ότι είμαι υποψήφια για πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών» είπε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Την υποψηφιότητά της στηρίζει η Επιτροπή Εκστρατείας Προοδευτικής Αλλαγής (PCCC), η οποία θα μπορούσε να την ενισχύσει με εκατομμύρια δολάρια και να της δώσει προβάδισμα έναντι των άλλων Δημοκρατικών υποψηφίων. «Πιστεύουμε ότι η Ελίζαμπεθ Γουόρεν είναι το καταλληλότερο πρόσωπο για να γίνει πρόεδρος και να νικήσει τον Τραμπ» σχολίασε ο Άνταμ Γκριν, ο συνιδρυτής της PCCC.
Οι δηλώσεις που είχε κάνει στο παρελθόν η Γουόρεν για την καταγωγή της την ακολουθούν από το 2012 (όταν ήταν για πρώτη φορά υποψήφια για τη Γερουσία) και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την αποκαλεί χλευαστικά «Ποκαχόντας». Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι είχε γράψει πως κατάγεται από Αυτόχθονες Αμερικανούς σε μια αίτηση που είχε υποβάλει τη δεκαετία του 1980 για να ενταχθεί στο δικηγορικό σύλλογο του Τέξας. Η ίδια έχει ζητήσει συγγνώμη, τονίζοντας ότι βάσιζε τον ισχυρισμό της στην «οικογενειακή παράδοση».
Η Γουόρεν, πρώην καθηγήτρια Νομικής στο Χάρβαρντ, είναι ίσως η γνωστότερη από τους Δημοκρατικούς που έχουν εκφράσει την πρόθεση να θέσουν υποψηφιότητα για τις εκλογές του 2020 μέχρι στιγμής.
Εκτός από την εφαρμογή μέτρων για την προστασία των καταναλωτών, το πρόγραμμά της περιλαμβάνει και την επιβολή ενός φόρου στους πλουσιότερους 75.000 Αμερικανούς.
«Οι σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι αντιπαρατίθενται σε μια μικρή ομάδα που έχει υπερβολική εξουσία, όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στη δημοκρατία μας. Βρισκόμαστε εδώ για να πούμε, φτάνει πια» τόνισε, χαρακτηρίζοντας τον Τραμπ «προϊόν ενός κάλπικου συστήματος που στηρίζει τους πλούσιους και τους ισχυρούς και πετά λάσπη σε όλους τους άλλους».
Το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ χαρακτήρισε αμέσως «απάτη» τη Γουόρεν. «Ο αμερικανικός λαός θα απορρίψει την άτιμη εκστρατεία της» ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε ο διευθυντής του, Μπραντ Παρσκέιλ.